31/10/07

Ποιότητα


Λέμε για τους δρόμους σε πόσο κακή κατάσταση είναι και πως δεν συντηρούνται. Και μετά, μόνοι μας δικαιολογούμε την κατάσταση, λέγοντας πως οι δρόμοι θέλουν συντήρηση τακτικά και τα χρήματα δεν επαρκούν κτλ. Εγώ όμως έχω παρατηρήσει κάτι. Υπάρχουν κάποιοι δρόμοι οι οποίοι δεν έχουν ξαναστρωθεί ποτέ από τότε που πρωτοφτιάχτηκαν και παρόλα αυτά είναι σε άριστη κατάσταση ακόμα. Μήπως επειδή τότε, παλιά, λόγω φόβου ή ποιος ξέρει τι άλλο, καμιά φορά έφτιαχναν και τους δρόμους όπως έπρεπε να είναι; Δηλαδή πως αλλιώς εξηγείται ότι στην ίδια λεωφόρο υπάρχει οδόστρωμα από τη δεκαετία του 70 που είναι σε άριστη κατάσταση, ενώ στο υπόλοιπο κομμάτι που το στρώνουν και το ξαναστρώνουν τακτικά, έχει τα κακά του χάλια;


30/10/07

Στάση Λεωφορείου


Δρόμος με μία λωρίδα, που έχει πολύ κίνηση και κινούνται και λεωφορεία. Για να μην παρεμποδίζεται η κίνηση και ακολουθούν όλα τα οχήματα τους ρυθμούς του λεωφορείου, έχει γίνει ειδική λωρίδα και πλατιά και μακριά, ώστε να χωράει άνετα το λεωφορείο όταν κάνει στάση, έτσι ώστε όχι μόνο να μην εμποδίζει την κίνηση όσο είναι σταματημένο, αλλά να δώσει την ευκαιρία και στα αυτοκίνητα που τα πήγαινε «καροτσάκι» μέχρι εκεί να προσπεράσουν και να φύγουν. Γιατί ο οδηγός του λεωφορείου σταματάει πάντα στη μέση του δρόμου, υπολογίζοντας με εξαιρετική ακρίβεια ποιο είναι το σημείο που θα εμποδίζει περισσότερο όποιον θέλει να προσπεράσει και βάζοντάς τον σε κίνδυνο; Εκπαιδεύονται ειδικά για αυτό; Υπάρχει κάποια οδηγία από την υπηρεσία τους να δυσχεραίνουν την κυκλοφορία; Ή δρουν αυτοβούλως για να συμβάλλουν στην κατάλυση του κυκλοφοριακού συστήματος;


29/10/07

Πλύνε μου τα Tζάμια

Τώρα πια το έχω μάθει. Μόλις μπω σε δρόμο που έχω την αντηλιά απέναντί μου και παρατηρήσω πόσο βρώμικο είναι το παρμπρίζ μου, το περιμένω. Ο μπροστινός, που σκέφτηκε το ίδιο, θα θελήσει να πλύνει τα τζάμια του. Εννέα στις δέκα φορές τα πιτσιλιστήρια του θα είναι κοιτάνε αλλού για αλλού και θα καταβρέξει τους γύρω του. Καλά, ότι καταβρέχουν τον δίπλα κόσμο δεν τους νοιάζει. Ότι τελικά ΔΕΝ πλένουν ούτε τα δικά τους τζάμια δεν τους νοιάζει; Πόσο δύσκολο είναι να πάρεις μια καρφίτσα και να τα ρυθμίσεις; Για σκέψου ότι ειδικά όταν το κάνεις εν κινήσει, πόσο επικίνδυνο μπορεί να είναι για τα ανοιχτά αυτοκίνητα και Πολύ περισσότερο για τα μηχανάκια.

28/10/07

Φιλικό στο Περιβάλλον


Θα περίμενε κανείς ότι μία MERCEDES S-CLASS θα ήταν πιο φιλική στο περιβάλλον από το υβριδικό TOYOTA PRIUS; Ένα υπερπολυτελές αυτοκίνητο 5,500 χιλιάδων κυβικών, από ένα υβριδικό αυτοκίνητο; Και όμως. Η Γερμανική εταιρία βραβεύτηκε για το οικολογικό της ήθος, κατά τη γνώμη μου μία αξιοθαύμαστη διάκριση που δεν περιορίζεται μόνο στις εκπομπές ρύπων, ούτε στα υλικά κατασκευής, αλλά σε όλες τις παραμαέτρους κατασκευής και χρήσης αυτών των αυτοκινήτων. Μακάρι και άλλα αυτοκίνητα στο μέλλον να βγαίνουν με τη φιλοσοφία της S-CLASS.

27/10/07

Τώρα, Κάν' το Μόνος σου


Θα επιστρέψουν πίσω στα τμήματα οι 790 από τους 3.350 συνολικά αστυνομικούς που φρουρούν υψηλά πρόσωπα, μετά από μελέτη του υπουργείου Δημόσιας Τάξης. Σύμφωνα με εσωτερικό πόρισμα της ΕΛ.ΑΣ., κάθε υπουργός θα έχει το πολύ οκτώ φρουρούς, κάθε υφυπουργός τέσσερις και κάθε βουλευτής μόνον έναν, ενώ μέχρι τώρα οι φρουροί ήταν πολύ περισσότεροι. Μάλιστα, υπάρχει η σκέψη για περαιτέρω μείωση των φρουρών. Επιπλέον, αφαιρούνται ολοκληρωτικά οι φρουρές από περίπου 70 δικαστικούς, επιχειρηματίες, πρώην αστυνομικούς, ιδιώτες κ.λπ., αφού κρίνεται ότι δεν διατρέχουν κανέναν απολύτως κίνδυνο. Την είδηση διάβασα στην εφημερίδα ΒΗΜΑ.


26/10/07

Οδικό Δίκτυο Εγκληματικών Προδιαγραφών


Άρθρο του Γιώργου Λιαλιου από την εφημερίδα Καθημερινή, το οποίο βρήκα εξαιρετικά ενδιαφέρον:


Κάθε χρόνο 1.500 άνθρωποι χάνονται στους ελληνικούς δρόμους και άλλοι 4.000 τραυματίζονται βαριά. Οι αριθμοί είναι σημαντικοί, αλλά δεν αρκούν για να περιγράψουν το πραγματικό μέγεθος της τραγωδίας αυτής σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο. Η Πολιτεία στέκει αμήχανη απέναντι στο πρόβλημα, αποδεχόμενη μια ακόμα αρνητική πρωτιά στην Ευρωπαϊκή Ένωση και προσπαθεί με επιδερμικά και ανεπαρκή μέτρα να μειώσει τον βαρύ φόρο αίματος. Μέτρα που, σύμφωνα με τους επιστήμονες, έχουν εξαντλήσει την αποτελεσματικότητά τους.


(http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_138396_12/03/2006_176942)


25/10/07

Ωραίο Ρεκόρ!

Δεύτερη σε θανατηφόρα δυστυχήματα στην Ευρώπη είναι η Ελλάδα, πίσω από την Πορτογαλία που κατέχει (προς το παρόν) τα πρωτεία. Οι Πορτογάλοι έχουν 21,9 θανάτους για κάθε 100,000 κατοίκους, ενώ εμείς μόλις 21,1. Ο Αύγουστος είναι ο πιο επικίνδυνος μήνας του χρόνου για θανατηφόρο τροχαίο, παντού στον κόσμο. Χειρότερη η κατάσταση εκτός Ευρώπης, με την Ινδία να είναι πρώτη με 35 θανάτους ανά 100,00 κατοίκους. Οι ειδικοί επιμένουν ότι η ζώνη ασφαλείας και η κατανάλωση αλκοόλ είναι οι πρώτες αιτίες θανάτου. Μάλλον όμως μιλάνε για τη χώρα τους, δεν έχουν δει τι δρόμους έχουμε εδώ.

24/10/07

300


Διάβαζα σήμερα το πρωί στην εφημερίδα ότι οι άντρες της Τροχαίας διαμαρτύρονται γιατί είναι λίγοι και δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν το κυκλοφοριακό χάος που επικρατεί. Αυτό είναι αλήθεια. Είναι λίγοι και οι περισσότεροι από αυτούς καταβάλλουν αξιόλογες και φιλότιμες προσπάθειες για να καλύψουν τα κενά. Προσπαθούν να ρυθμίζουν την κίνηση όσο καλύτερα γίνεται όταν έχουν υπηρεσία και πράγματι κάνουν διαφορά. Όμως δεν επαρκούν για τις ανάγκες των σημερινών δρόμων. Ειδικά όταν μέρος των 300 απασχολείται με τη φύλαξη και τη συνοδεία "υψηλών" προσώπων. Και όταν οι υπόλοιποι έχουν διατεταγμένη υπηρεσία να στήνουν μπλόκα και να κόβουν κλήσεις με ρυθμούς εμπορικού καταστήματος. Οι άνδρες της Τροχαίας πρέπει επιτέλους να κάνουν τη δουλειά τους. Αυτή τη δουλειά που κάνουν τόσο καλά, όταν την κάνουν, και να μην ασχολούνται με άλλα.

23/10/07

Φώτα Ομίχλης


Τα φώτα ομίχλης έχουν συγκεκριμένο λόγο ύπαρξης και τα τοποθετούν στο αυτοκίνητο σαν ένα πρόσθετο ασφαλείας. Δεν είναι μερικά ακόμα λαμπάκια για να δείχνει πιο ωραίο το αυτοκίνητο, σαν Χριστουγεννιάτικο δέντρο. Όταν η ορατότητα είναι χαμηλή, επειδή βρίσκονται χαμηλά και η δέσμη τους είναι ευθεία, υποτίθεται ότι φωτίζουν λίγο καλύτερα το δρόμο μπροστά. Βέβαια κάποιοι τα έχουν συνδέσει με την αισθητική τους και τα ανάβουν κατά βούληση κάτι ωραία απογεύματα για να δείχνει το αυτοκίνητο ολοφώτιστο και σημαιοστολισμένο. Το κακό είναι ότι δεν τα ανάβουν τότε που πρέπει, όταν πραγματικά η ορατότητα είναι χαμηλή. Το παρατήρησα τις τελευταίες μουντές και βροχερές ημέρες, ότι ήταν λιγότερα τα αυτοκίνητα που έβλεπα με αναμμένους προβολείς ομίχλης, από ότι τις καλές ημέρες.


22/10/07

Βρέχει; Δεν Έχει Φανάρια


Έχει καταντήσει πλέον να είναι αυτονόητο και αναμενόμενο με την πρώτη βροχή, συγκεκριμένα φανάρια, σε συγκεκριμένες διασταυρώσεις, να βγαίνουν εκτός λειτουργίας. Είναι κακό που τα φανάρια σταματούν να λειτουργούν με την πρώτη νεροποντή, αλλά είναι ακόμα χειρότερο το ότι το θεωρούμε πλέον αυτονόητο και δικαιολογημένο. Τα φανάρια έχουν συγκεκριμένες προδιαγραφές ώστε να δουλεύουν στεγανά, να μην επηρεάζονται από τα νερά της βροχής, εκτός και αν έχει γίνει κάποια κακοτεχνία (πράγμα σπάνιο αν όχι αδύνατο στην Ελλάδα). Αλλά και πάλι, όταν τα επαναφέρουν σε λειτουργία, γιατί δεν διορθώνουν το πρόβλημα μια κι έξω;

21/10/07

Βομβαρδισμένο Τοπίο


Έχουμε εξευτελίσει τη λέξη Θεομηνία, μήνις Θεού, δηλαδή οργή Θεού. Κάποτε, Θεομηνία χαρακτηριζόταν ένα φαινομένο σπάνιο, ανεπανάληπτο, καταστροφικό. Τώρα, την πρώτη βροχή την βαπτίζουμε Θεομηνία. Διότι την κρίνουμε από το αποτέλεσμα. Το αποτέλεσμα που κάποτε προκαλούσε μία πραγματικά μεγάλη καταστροφή, τώρα το προκαλεί κάθε τακτικό και αναμενόμενο καιρικό φαινόμενο. Ανεβαίνει η θερμοκρασία: Καταστροφή. Αρχίζει η χιονόπτωση: Καταστροφή. Ψιχαλίζει: Καταστροφή. Κάποτε πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι υπάρχουν μέτρα υποδομής που λαμβάνονται πριν την αλλαγή του καιρού και οι δρόμοι δεν θυμίζουν βομβαρδισμένο τοπίο. Να μη γίνονται ατυχήματα εξαιτίας αυτού και να μην χάνονται ανθρώπινες ζωές με την πρώτη ποτιστική βροχή. Με την ίδια επιμέλεια και μεθοδικότητα που εγκαθίστανται κάμερες παρακολούθησης και μπλόκα σε στρατηγικά σημεία, ας ληφθούν μέτρα από τις ίδιες υπηρεσίες για την πρόληψη των ατυχημάτων και τη διευκόλυνση των φορολογούμενων.

20/10/07

Πόσα Μπορείς να Κάνεις Μαζί;

Έχω δει την ώρα της οδήγησης να λύνουν σταυρόλεξα. Να παίζουν sudoku. Να διαβάζουν εφημερίδα. Να βλέπουν ταινίες σε dvd. Να πίνουν καφέ, ποτά, κλπ. Να τρώνε σάντουιτς, τυρόπιτες κτλ. Αλλά να τρώνε μέσα από γυάλινο πιάτο, πρώτη φορά το είδα! Δηλαδή τί έτρωγε ο οδηγός; Φακές; Κοκκινιστό; Έλα Χριστέ και Παναγία!

19/10/07

Ράδιο-Φονικό


Όπως ο περισσότερος κόσμος, ακούω ραδιόφωνο το πρωί όσο είμαι πηγμένος μέσα στην κίνηση για να πάω στη δουλειά μου. Έχω κι εγώ τις προτιμήσεις μου. Ο μόνος λόγος για να αλλάξω σταθμό είναι όταν αρχίζουν οι διαφημίσεις. Και αυτό γιατί το παρακάνουν. Δηλαδή η ίδια και η ίδια διαφήμιση παίζει τόσες φορές που καταντάει ενοχλητικό. Σε σημείο που απλώς αλλάζεις σταθμό και τελειώνει η ιστορία. Δεν καταλαβαίνουν ότι το να παίζουν συνέχεια και συνέχεια την ίδια διαφήμιση τους κάνει τελικά κακό αντί για καλό; Και πόσο μάλλον όταν είναι και κάποια ηλίθια διαφήμιση που είναι ενοχλητική από μόνη της.


17/10/07

Λογική


Τι ωραία προάστεια που είναι η Βουλιαγμένη και η Βάρκιζα το καλοκαίρι. Για το λόγο αυτό συρρέει πολύς κόσμος μόλις ανοίξει ο καιρός. Η κίνηση από την Άνοιξη μέχρι το Φθινόπωρο είναι ιδιαίτερα αυξημένη. Για το λόγο-παράλογο αυτό, οι αρμόδιοι επέλεξαν ότι η καλύτερη εποχή να ξαναβάψουν τις γραμμές στο δρόμο σε όλη την περιοχή, είναι τώρα. Τώρα που δεν περνάει κανείς και θα πάνε άχρηστες. Γιατί μέχρι του χρόνου την Άνοιξη θα έχουν ξεθωριάσει από τις βροχές και τον καιρό. Οπότε όταν θα ξανάρθουν τα αυτοκίνητα, θα έχουν ήδη σβήσει! Πόσα χρήματα πρέπει να πληρώνεται κάποιος για να δίνει τόσο έξυπνες λύσεις;

16/10/07

Μία Παγκόσμια Ημέρα


Παγκόσμια ημέρα κινητοποίησης των bloggers για το περιβάλλον ήταν εχθές. Πολλές φορές έχω γράψει για θέματα που αφορούν το περιβάλλον, μιας και το αυτοκίνητο είναι μία από τις κυριότερες αιτίες επιβάρυνσής του. Όμως πιστεύω ότι η οικολογική συνείδηση δεν είναι μία κοινωνική υποχρέωση η οποία εξαντλείται την ημέρα εορτασμού. Δεν είναι γενέθλια όπου εκτελείς την υποχρέωσή σου με ένα δώρο και μία επίσκεψη. Ειδικά σε ό,τι αφορά το αυτοκίνητο, όπως έχω ξαναπεί, αν δεν μάθουμε να οδηγούμε με σεβασμό στο περιβάλλον, δεν πρόκειται να επιτύχουμε τίποτε. Θα καταλήξουμε σαν κάτι υπουργούς που από καιρού εις καιρόν μας υπενθυμίζουν να αφήσουμε το αυτοκίνητο πίσω και να κινηθούμε με τα ΜΜΕ. Και εκεί τελειώνει η δική τους υποχρέωση. Κανένα έργο, κανένα μέτρο, κανένα κίνητρο, ούτε καν παράδειγμα. Διαβάστε για την Παγκόσμια Ημέρα για το Περιβάλλον (λήμμα Τρίτη 5 Ιουνίου) αλλά και για το eco-driving (λήμμα Τρίτη 24 Ιουλίου). Αν δεν προλάβουμε εμείς, ας μάθουμε τα παιδιά μας.

15/10/07

Παρεξηγημένο Εξάρτημα


Μόνο στη χώρα μας συμβαίνει αυτό: Τον κοτσαδόρο τον έχουμε στο αυτοκίνητο για να παρκάρει με ασφάλεια η κυρία μας, να μη μας γδέρνει τον πίσω προφυλακτήρα του αυτοκινήτου κάθε φορά που μας παίρνει το αυτοκίνητο. Για το λόγο αυτό υπάρχουν πολλά ΙΧ που δεν θα μπορούσαν να σύρουν ούτε καρότσι του σούπερ-μάρκετ, αλλά διαθέτουν κοτσαδόρο. Υπάρχει βέβαια εδώ και χρόνια νόμος που απαγορεύει τις ιδιοκατασκευές και απαιτεί ο κοτσαδόρος να είναι εργοστασιακός και να αφαιρείται. Όμως εδώ είναι Ελλάδα. Ποτέ κανένας τροχονόμος δεν έγραψε κάποιον εξυπνάκια για κάτι τέτοιο. Αυτό είναι πολύ προχωρημένο για τη νοημοσύνη τους.


Θέσεις Ορθίων

Στα μέσα μαζικής μεταφοράς μπορεί να υπάρχουν και θέσεις ορθίων, στα αυτοκίνητα όμως σίγουρα όχι. Έτσι, βλέπω καμία φορά στο δρόμο κάτι πονηρούς μπαμπάδες να έχουν τα παιδιά τους πίσω, όρθια ανάμεσα στα καθίσματα. Για να βλέπουν. Τι να βλέπουν δηλαδή; Να το βλέπουν να έρχεται; Με το παραμικρό φρενάρισμα το παιδί θα φύγει μπροστά. Αλλά βέβαια, ο οδηγός-μπαμπάς έχει εμπιστοσύνη στις δυνάμεις του. Ξέρει τι οδηγάρα είναι. Το παιδί δεν κινδυνεύει. Δεν χρειάζεται ούτε ζώνη ούτε τίποτα. Αυτούς, δεν υπάρχει Τροχαία να τους γράψει; Ή έστω να τους κάνει κάποια σύσταση;

12/10/07

Θέσεις Στάθμευσης

Παρόλο που η Ελλάδα μαστίζεται από το πρόβλημα χώρων στάθμευσης, ωστόσο κάποια μεγάλα καταστήματα που έχουν ανοίξει τώρα τελευταία, διατηρούν το Ευρωπαϊκό και Αμερικάνικο πρότυπο και παρέχουν αχανή πάρκινγκ. Η νοοτροπία λοιπόν των καταστημάτων αλλάζει. Η δική μας δνε αλλάζει. Γιατί όταν οι πρώτες, οι κοντινές στην είσοδο θέσεις γεμίζουν, αμέσως μετά γεμίζουν και οι θέσεις των αναπήρων! Έπειτα παρκάρουν πάνω στους πεζόδρομους και τους διαδρόμους, μετά στις γωνίες και τις στροφές, μετά στους δρόμους και μετά μετά στους χώρους φόρτωσης. Εκεί δηλαδή που πας μόνο για να φορτώσεις τα βαριά αντικείμενα και να φύγεις. Όμως δεν υπάρχει πρόβλημα. Αρκεί να μην απομακρυνθείς από την είσοδο και περπατήσεις κανένα μέτρο. Όχι. Για περπάτημα πληρώνεις στο γυμναστήριο. Για στάθμευση πρέπει να πάρεις το αυτιοκίνητο μαζί σου μέσα στο κατάστημα. Και άμα λάχει, στραβοπαρκάρουμε και πιάνουμε και δύο θέσεις και ας υπάρχει πρόβλημα.


11/10/07

Επιδρομή Ζητιάνων


Τις τελευταίες ημέρες έχουμε πάλι επιδρομή ζητιάνων. Σε κάθε φανάρι, σε κάθε διαστάυρωση, υπάρχει και από ένας ο οποίος είτε πουλάει την πραμάτεια του, είτε απλά ζητάει τη συνδρομή μας επειδή είναι αναξιοπαθών. Τόσο μάλιστα πέραση έχει το επάγγελμα, που είδα ότι καλύφθηκαν οι "θέσεις" ακόμα και σε σημεία Β' κατηγορίας. Και τώρα έχουν βγει στην αγορά και ερασιτέχνες από ότι παρατήρησα.

10/10/07

Έργα Υποδομής


Άγνωστες λέξεις στα λεξικά της Ελλάδας. Ή μάλλον λέξεις που υπάρχουν μόνο για να αναφέρονται προεκλογικά, χωρίς αυτοί που τις λένε να γνωρίζουν τη σημασία τους. Έτσι λοιπόν η κατάσταση στους δρόμους χειροτερεύει κάθε μέρα, οι προβλέψεις για το εγγύς μέλλον είναι δυσοίωνες, αλλά στο μόνο μέτρο που θα καταλήξει για άλλη μια φορά το κράτος με τις αρμόδιες υπηρεσίες του είναι το γνωστό και αναμενόμενο: "Απαγορεύω-καραδοκώ-εισπράττω". Σιγά μη σπαταλήσει κανένας ένέργεια για να σχεδιάσει νέους δρόμους ή να βελτιώσει τουλάχιστον τους υπάρχοντες. Αφού η λύση είναι απλή και ξεκούραστη. Θα απαγορευτεί η κυκλοφορία (εκτός "ημετέρων" παιδιών) και η σταύθμεση και θα ανατεθεί στην Τροχαία να επιτηρεί και να εισπράττει τα πρόστιμα. Έτσι θα μας πείσουν ότι τα αυτοκίνητα μειώθηκαν και το μέτρο απέδωσε. Πάλι εμείς θα πληρώνουμε και πάλι η ζωή μας θα γίνεται χειρότερη.

9/10/07

Καροτσάκι


Σίγουρα δεν ήταν μητέρα αυτή που είχε βγάλει το παιδί βόλτα με το καροτσάκι. Δεν μπορεί να ήταν. Πρέπει να ήταν η "νταντά" του.
Αφενός κυκλοφορούσε με το καροτσάκι πάνω στο δρόμο, το πρωί την ώρα της αιχμής.
Αφετέρου, κάποια στιγμή που αποφάσισε να περάσει το δρόμο απέναντι, γύρισε με το καροτσάκι, το προέταξε στο δρόμο μπροστά της και περίμενε εκείνη από πίσω. Εκείνη ασφαλής. Το καροτσάκι με το παιδί μέσα στο δρόμο.
Αν, ας πούμε, περνούσε ένα αυτοκίνητο που δεν το είχε δει και το χτυπόυσε, τότε τι θα γινόταν; Θα έφταιγε ο οδηγός; Θα κατέστρεφε και τη δική του ζωή;
Αυτοί δεν είναι άξιοι να έχουν παδιά. Αυτοί είναι οι πραγματικοί εγκληματίες.

8/10/07

Δρόμοι ή Πάρκινγκ


Τι να τους κάνεις τους μεγάλους δρόμους όταν δεν υπάρχουν χώροι στάθμευσης; Αφού τα αυτοκίνητα θα αναγκαστούν να σταθμεύσουν πάνω στο δρόμο με αποτέλεσμα από τρεις λωρίδες να γίνει μία. Τα έργα κυκλοφοριακής υποδομής δεν μπορεί να είναι σποραδικά ούτε σπασμωδικά. Χρειάζεται ανάπτυξη πολλών και διαφορετικών έργων για να υποστηρίξουν την κίνηση μέσα στην πόλη. Και όταν λέμε έργα δεν εννοούμε απαγόρευση στάθμευσης με τους απαραίτητους τροχονόμους να κόβουν κλήσεις.


6/10/07

Έρευνα


Διάβαζα πρόσφατα σε θέμα του autotriti.gr για τις τιμές των αυτοκινήτων στη χώρα μας. Ποια δηλαδή ΙΧ πωλούνται ακριβότερα και ποια φθηνότερα στην Ελλάδα σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Όπως ήταν αναμενόμενο, τα «ακριβά» αυτοκίνητα άνω των 2000 κ.εκ. στην Ελλάδα είναι ακριβότερα μέχρι και 30%. Ο λόγος είναι κυρίως τα αυξημένα τέλη ταξινόμησης που φθάνουν και το 50% της αξίας του αυτοκινήτου, για τα αυτοκίνητα άνω των 2000 κ.εκ. Από την άλλη, τα φθηνά, ή μάλλον τα εμπορικότερα μοντέλα, είναι φθηνότερα στην Ελλάδα, μέχρι και 30%. Τι δείχνει αυτό; Όσο περισσότερα χρήματα έχεις, τόσο περισσότερο κορόιδο θέλουν να σε πιάσουν. Πόσο τυπική Ελληνική συμπεριφορά!


5/10/07

Κόρνα


Πρέπει ορισμένοι κυρίως νέοι οδηγοί και κυρίες να καταλάβουν πως το γεγονός ότι το αυτοκίνητο διαθέτει κόρνα, δεν σημαίνει πως τη χρησιμοποιούμε για να διαλαλήσουμε τη διάθεσή μας στους γύρω μας. Αν ας πούμε το πρωί ξυπνάμε με νεύρα, δεν είναι απαραίτητο να κάνουμε και τους άλλους οδηγούς έτσι, πατώντας γερές δόσεις κόρνας σε κάθε ευκαιρία, ειδικά μέσα σε κατοικημένες περιοχές. Το κορνάρισμα μέσα στις πόλεις απαγορεύεται, αλλά και η κόρνα αυτή καθαυτή πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις. Λίγη συστολή δεν βλάπτει.

4/10/07

Εντάσεις + Εξαιρέσεις


Είναι λογικό με τη χαοτική κατάσταση που επικρατεί στους δρόμους, τα παράλογα αλλά και τις μεγάλες καθυστερήσεις, οι οδηγοί θα είναι ιδιαίτερα νευρικοί. Είναι δικαιολογημένο. Δεν είναι μόνο το Μεσογειακό ταμπεραμέντο. Ωστόσο υπάρχουν και λαμπρές εξαιρέσεις, μία εκ των οποίων μου έτυχε σήμερα το πρωί. Βγαίνοντας από μία διασταύρωση δεν ήξερα ότι ο δρόμος, αν και με δύο λωρίδες, λόγω των παρκαρισμένων αυτοκινήτων, στένευε. Έτσι λοιπόν, βγήκα στη λωρίδα μου πιστεύοντας ότι δεν ενοχλώ κανέναν, όμως ερχόταν ένα φορτηγό το οποίο αναγκάστηκε να φρενάρει απότομα. Περίμενα ότι θα άκουγα δικαιολογημένα τα εξ αμάξης, και γι αυτό έκοψα ταχύτητα κι εγώ για να ζητήσω συγνώμη. Όμως το αντίθετο συνέβη, ο άνθρωπος ήταν ευγενέστατος και μου είπε να το προσέχω το συγκεκριμένο σημείο. Κάτι τέτοια είναι που σου φτιάχνουν την ημέρα.

3/10/07

Χερούκλας

Τώρα που έχει δροσίσει ο καιρός δεν χρειάζεται το κλιματιστικό, το ανοιχτό παράθυρο αρκεί. Ευκαιρία λοιπόν για πολλούς να κρεμάσουν το αριστερό χέρι έξω από το παράθυρο. Αγαπημένη συνήθεια κυρίως των ταξιτζίδων. Εμένα τώρα, γιατί αυτό με ενοχλεί αφάνταστα;

2/10/07

Ε όχι ρε Παιδιά!

Αυτές τις ημέρες ως γνωστόν η κατάσταση στους δρόμους είναι η χειρότερη που έχουμε ζήσει. Πλήθυναν τα αυτοκίνητα; Ξεχάσαμε να οδηγούμε; Χάλασαν οι δρόμοι; Δεν ξέρω. Πάντως αυτή την περίοδο διάλεξαν οι γνωστοί-άγνωστοι να επιτεθούν πάλι στη λεωφόρο Μαρκοπούλου στην Παιανία. Έτσι λοιπόν έκλεισαν το ένα ρεύμα για να βγάλουν σε κάποια σημεία τον τάπητα, όπως είχαν κάνει μερικούς μήνες πριν. Τι σκοπό μπορεί να έχει αυτό; Να βάλουν καλύτερης ποιότητας τάπητα, μόνο σε αυτά τα λίγα σημεία; Να προκαλέσουν κυκλοφοριακό χάος στη Μαρκοπούλου, παροτρύνοντας τους οδηγούς να χρησιμοποιούν την Αττική Οδό; Ή μήπως απλώς ο εργολάβος είχε χάσει τίποτα μέσα στην άσφαλτο την πρώτη φορά που την άπλωσαν και τώρα την ξηλώνει σταδιακά ψάχνοντας να το βρει;

1/10/07

Ακόμα Περισσότερα Μπλόκα


Ακόμα περισσότερα μπλόκς, ακόμα περισσότερη αστυνόμευση -για την ασφάλειά μας φυσικά. Ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης, κ. Γιώργος Βουλγαράκης εγκαινίασε σήμερα τα νέα Τμήματα Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων, στη Λάρισα και τη Φθιώτιδα. Τα τμήματα αυτά δημιουργήθηκαν γιατί τα τοπικά αστυνομικά τμήματα δεν επαρκούσαν να μαζεύουν πρόστιμα από τους "παραβάτες" οδηγούς. Τα δύο αυτά Τμήματα εντάσσονται στη νέα Υπηρεσία Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων. Συνολικά, προβλέπεται η ίδρυση και λειτουργία 12 Τμημάτων Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων, που θα δραστηριοποιούνται αποκλειστικά στον άξονα της Εθνικής Οδού Πατρών-Αθηνών-Θεσσαλονίκης-Ευζώνων (Π.Α.Θ.Ε.), καθώς και στην Εθνική Οδό Κορίνθου-Τριπόλεως. Σύμφωνα με την ίδια τους την ανακοίνωση, τα νέα Τμήματα Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων έχουν εφοδιαστεί με σύγχρονο υλικοτεχνικό εξοπλισμό, ενώ το προσωπικό τους έχει εκπαιδευτεί σε εξειδικευμένα σεμινάρια για θέματα τροχονομικής αστυνόμευσης και γενικότερα θέματα οδικής ασφάλειας. Έτσι δεν θα τους ξεφεύγει κανείς χωρίς να πληρώσει. Βέβαια εκπαίδευση για θέματα διρευκόλυνσης της κυκλοφορίας, πρόληψης ατυχημάτων κτλ, δεν έχουν περάσει, διότι θεωρήθηκε περιττό. Οι νέοι τροχονόμοι είναι πολύ καλοί στην αριθμητική ώστε να υπολογίζουν ταχύτατα πόσα χρήματα μπορούν να βγάλουν ανά όχημα.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση