24/4/08

Όλοι Πίσω


Αν αυτό γινόταν στην Ελλάδα, το πόρισμα της Τροχαίας θα ήταν ότι έφταιγε η υπερβολική ταχύτητα του ΙΧ. Εκεί που έγινε όμως, το πόρισμα ήταν ότι έφταιγε το προπορευόμενο όχημα που πήγαινε πολύ αργά, αναγκάζοντας το ΙΧ να προσπεράσει αντικανονικά.
Αλλά πέρα από το πόρισμα, η "συνείδηση" του πραγματικού υπαίτιου, τι λέει άραγε;
Η καλύτερη ευχή αυτή την εποχή, είναι να καταφέρουμε να γυρίσουμε όλοι πίσω, σώοι και αβλαβείς.

23/4/08

Τρακαρισμένα

Τι γίνονται τα τρακαρισμένα αυτοκίνητα που βγαίνουν total loss από τις ασφαλιστικές εταιρίες; Κάποια καταλήγουν σε μάντρες μεταχειρισμένων ανταλλακτικών, αλλά τα ακριβά μοντέλα καμιά φορά τα αγοράζουν μάντρες – συνεργεία - εταιρίες που τα συμμαζεύουν όπως-όπως και τα ξαναπουλάνε για καινούργια. Αυτοκίνητα τα οποία η αντιπροσωπεία δεν αναλαμβάνει να τα επισκευάσει, τα αγοράζουν οι επιτήδειοι και τα φτιάχνουν (κόψε-ράψε) και μετά τα πουλάνε αποκρύπτοντας το μέγεθος της ζημιάς, σε πολύ καλή τιμή. Γι αυτό προσοχή από πού αγοράζετε μεταχειρισμένα. Άγνωστης προέλευσης προϊόντα... ποτέ!

22/4/08

Που βρίσκει τα λεφτά το κράτος;

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ από πού προέρχονται τα χρήματα του κράτους; Μιλάω για τα χρήματα που μοιράζονται οι γνωστοί-άγνωστοι και ότι περισσεύει το ξοδεύουν στην προεκλογική περίοδο για έργα βιτρίνας. Λοιπόν στο εξωτερικό το κράτος κάνει επενδύσεις. Βάζει χρήματα και κάνει έργα από τα οποία μετά εισπράττει. Φτιάχνει ας πούμε μια Αττική Οδό. Η μία γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου. Ή παίρνει μεγάλες διοργανώσεις που προσελκύουν κόσμο, όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Και στα τρία παραδείγματα το Ελληνικό κράτος όχι μόνο δεν έβγαλε τίποτα, αλλά έβαλε και από την τσέπη του. Άρα τα χρήματα που μοιράζονται οι «ημέτεροι» από πού προέρχονται; Μα από φόρους και πρόστιμα φυσικά! Αναρωτιέστε ακόμα λοιπόν γιατί δεν βελτιώνεται η κατάσταση στους δρόμους;

21/4/08

Υπάρχει μέλλον;

Υπάρχουν και απλά μετρα, που δεν κοστίζουν, για να βελτιωθεί το οδικό δίκτυο. Και πάλι ας πάρουμε για παράδειγμα την εθνική οδό Κορίνθου-Πατρών. Αντί για το σημερινό χάος, με την μιάμιση λωρίδα από κάθε πλευρά, είναι λογικό να γίνει μια λωρίδα από την μια πλευρά και δυο από την άλλη για να προσπερνάνε νόμιμα και ασφαλώς τα αυτοκίνητα. Μετά από λίγα χιλιόμετρα θα αναστρέφεται και θα δίνονται δυο λωρίδες στο άλλο ρεύμα.

18/4/08

Μποτιλιάρισμα!






Υπάρχουν και χειρότερα! Δεν μπορούσα να βρω καταλληλότερο θέμα για σήμερα, αφού τις δύο τελευταίες ημέρες και πάλι το χάος έχει επικρατήσει λόγω των απεργιών. Άκουγα στο ραδιόφωνο την μία μετά την άλλη κεντρική αρτηρία να έχει συμφόρηση. Δηλαδή τα αυτοκίνητα να είναι σταματημένα. Σταματημένα! Ο Θεός βοηθός!

17/4/08

Η Μερσεντές

Εγώ πάντως από μικρό παιδάκι, Μερσεντές την ήξερα. Μέχρι που κάποιος δαιμόνιος ρεπόρτερ ταξίδεψε μέχρι τη Γερμανία και έμαθε ότι εκεί τη λένε Μερτσέντες. Έτσι, αποφάσισε να μας κάνει ανθρώπους και να μας επιβάλλει να τη λέμε και εμείς σωστά, «ξενικά»: Μερτσέντες. Αντίστοιχα, κάποιος άλλος πολύγλωσσος δημοσιογράφος που ήξερε δύο-τρία Ισπανικά ανακάλυψε ότι την Ίμπιζα οι Ισπανοί τη λένε Ιμπίθα και φρόντισε να διαδώσει την ανακάλυψή του, προτρέποντάς μας να τον ακολουθήσουμε και να λέμε το αντίστοιχο μοντέλο της SEAT Ιμπίθα. (Μάλιστα το έχω ακούσει και Ιμπίτσα. Άκου). Το ίδιο με τη BMW που την έχω ακούσει και μπι-εμ-ντάμπλιγιου, όπως τη λένε στην Αγγλία. Τώρα περιμένω το πρώτο υπερατλαντικό ταξίδι του επόμενου δαιμόνιου ρεπόρτερ που θα ανακαλύψει ότι τη Σεβρολέτ εκεί τη λένε Σέβρο-λέι. Ελάτε κάντε μας ανθρώπους!

16/4/08

Έρχεται η Μεγάλη Έξοδος του Πάσχα!


Οι χιλιομετρικές θέσεις στις διαδρομές που πρέπει οι οδηγοί να επιδεικνύουν ιδιαίτερη προσοχή κατά την κίνησή τους, επειδή κατά το παρελθόν έχουν σημειωθεί πολλά τροχαία ατυχήματα, είναι οι εξής, σύμφωνα με την Τροχαία:


Ξάνθη - Κομοτηνή Χιλιομετρική θέση 2-25


Κομοτηνή - Αλεξανδρούπολη Χιλιομετρική θέση 5-14


Θεσσαλονίκη - Ξάνθη Χιλιομετρική θέση 31-39


Θεσσαλονίκη - Καβάλα Χιλιομετρική θέση 75-77


Θεσσαλονίκη - Μουδανιά Χιλιομετρική θέση 52


Τρίκαλα - Ιωάννινα Κατάρα


Λαμία - Θεσσαλονίκη Χιλιομετρική θέση 216-260, Τέμπη, 410-473


Αθήνα - Λαμία Χιλιομετρική θέση 117-131, Πέταλο Μαλιακού


Αθήνα - Λαμία Κόμβος Κηφισίας, Χιλιομετρική Θέση 36-37, 92-98


Αθήνα - Κόρινθος Δαφνί, Ασπρόπυργος, Κακιά Σκάλα


Κόρινθος - Πάτρα Χιλιομετρικές θέσεις 120-129, 137, 190-205


Κόρινθος - Τρίπολη Χιλιομετρικές θέσεις 105, 123, 129, 161


Τρίπολη - Καλαμάτα Καλογερικά - Μεγαλόπολη - Τσάκωνα


Αντίρριο Ιωάννινα Χιλιομετρικές θέσεις 1, 6-10, 60-68, 78-79, 183-198


15/4/08

Επιτέλους! Οι Πρώτοι στην Ευρώπη!

Η Ελλάδα είναι 23η ανάμεσα στις 25 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην οδική ασφάλεια. Τι σημαίνει αυτό; Ότι στην Ελλάδα δίνουμε τρομερά χαμηλή αξία στην ανθρώπινη ζωή. Η εθνική οδός Κορίνθου-Πατρών είναι πιθανότατα ο χειρότερος οδικός άξονας υψηλής κυκλοφορίας στην Ευρώπη. Αντί να τον βελτιώσουμε σπαταλήσαμε λεφτά σε έργα όπως η γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου. Γιατί η γέφυρα είναι εντυπωσιακή και μας κάνει να αισθανόμαστε ωραία. Είναι η μεγαλύτερη κρεμαστή γέφυρα του κόσμου (λένε αυτοί που την έφτιαξαν) και αυτό μας κάνει μάγκες. Το ότι για να φτάσεις στην γέφυρα περνάς από αυτόν τον αισχρό δρόμο δεν απασχολεί κανέναν.

14/4/08

Δημοτική Αστυνομία

Πάντα είχα αυτή την απορία σχετικά με τη δικαιοδοσία της Δημοτικής Αστυνομίας, διαφόρων Δήμων της Αττικής, που ξαφνικά ανακάλυψαν τα οφέλη και το κοινωνικό έργο ενός τέτοιου φορέα. Έτσι λοιπόν ο εκάστοτε δήμαρχος, που έχει προεκλογικά υποσχεθεί στα «δικά του παιδιά» μία θεσούλα, μπορεί κάλλιστα να τους διορίσει σε μία θέση ισχύος, δίνοντάς τους το δικαίωμα ακόμα και να αφαιρούν πινακίδες. Ποιος έχει αξιολογήσει τα προσόντα των διορισμένων «αστυνομικών»; Ποιος ελέγχει ότι κάνουν σωστά τη δουλειά τους; Και από πού και ως που μπορεί κάθε δήμαρχος να κάνει δική του αστυνομία; Και στο κάτω – κάτω, αύριο αν αποφασίσει ο δήμαρχος μπορεί να κάνει και δική του Πυροσβεστική, νοσοκομείο, σχολείο; Ή μήπως όχι, επειδή αυτά δεν αφήνουν έσοδα από πρόστιμα;

11/4/08

Ο Κουτάλας

Κάποτε, τα παλιά τα χρόνια, που η Βουλιαγμένη και η Βάρκιζα ήταν όπως βλέπαμε στις παλιές Ελληνικές ταινίες, υπήρχε ένα περίπτερο λίγο μετά τη συμβολή της λεωφόρου Βουλιαγμένης με την παραλιακή λεωφόρο. Εκεί λοιπόν, επειδή δεν υπήρχε χώρος για στάση τα αυτοκίνητα σταματούσαν μπροστά στο περίπτερο και ο περιπτεράς άπλωνε μία ξύλινη μακριά κουτάλα και τους έδινε ό,τι ήθελαν και τα ρέστα. Αυτό ήταν πολύ γραφικό και χαριτωμένο. Το περίπτερο υπάρχει ακόμα. Σήμερα όμως και ειδικά τις ώρες αιχμής δεν έχει καθόλου πλάκα και σίγουρα δεν είναι καθόλου ασφαλές. Διότι αν επιχειρήσεις να σταματήσεις αμέριμνος μπροστά στο περίπτερο, αν δεν προκαλέσεις δυστύχημα, σίγουρα τουλάχιστον θα ακούσεις τα εξ αμάξης. Κάθε πράγμα στον καιρό του και τα περασμένα μεγαλεία, διηγώντας τα να κλαις...

10/4/08

Φρέζα

Καμιά φορά συμβαίνει και αυτό: Ξαναστρώνουν τους δρόμους. Για να γίνει αυτό πρώτα φρεζάρουν το οδόστρωμα. Περνάει δηλαδή ένα μηχάνημα το οποίο «ξύνει» την επιφάνεια του δρόμου και την παλιά άσφαλτο την πάνε για ανακύκλωση. Λογικό θα ήταν αυτό που συμβαίνει στο εξωτερικό: Πάει μπροστά η φρέζα που αφαιρεί τον παλιό τάπητα, από πίσω ένα φορτηγό που γεμίζει με το απόβλητο, πιο πίσω το μηχάνημα που απλώνει την νέα πίσσα, πιο πίσω ο οδοστρωτήρας και τελευταίο ένα φορτηγάκι με προειδοποιητικά φανάρια αναμμένα. Η πομπή ξεκινάει από ένα σημείο και τελειώνει στον προορισμό, έχοντας ολοκληρώσει μία λωρίδα. Μετά επιστρέφει από το άλλο ρεύμα και επαναλαμβάνει μέχρι να ολοκληρωθούν και τα δύο ρεύματα. Στην Ελλάδα, εμείς κάνουμε κάτι πιο έξυπνο: Φρεζάρουμε όλο το δρόμο και μετά από κάμποσο καιρό, όταν είναι βολικό για τον εργολάβο, στρώνει τη νέα άσφαλτο. Στο μεταξύ το φρεζαρισμένο κομμάτι του δρόμου αφενός καταστρέφεται και αφετέρου βάζει σε κίνδυνο τις ζωές των οδηγών διότι γλιστράει φοβερά. Βολεύει όμως τον εργολάβο.

9/4/08

Λιώνουν Τελικά ή Όχι;

Τελικά οι άνδρες της Τροχαίας δεν λιώνουν στη βροχή, όπως διαπίστωσα εγώ ο ίδιος και παρακαλώ να με πιστέψετε. Παρόλο που υπήρχαν έντονες φήμες ότι οι τροχονόμοι λιώνουν με τις πρώτες σταγόνες της βροχής, γι αυτό και δεν είναι στις θέσεις τους μόλις αρχίσει το ψιχάλισμα, τελικά αποδεικνύεται λάθος! Σήμερα το πρωί, ένας στρατός όλόκληρος από τροχονόμους ήταν αραδιασμένος σε κάθε γωνία και κάθε διασταύρωση, μέσα στο ψιλόβροχο, για να κανονίζουν την κυκλοφορία. Όχι, όχι γιατί γίνεται χάος, όπως κάθε μέρα άλλωστε. Αλίμονο! Αλλά γιατί κάποιος σημαντικός συμπολίτης μας (πιο σημαντικός από εμένα και εσάς και χιλιάδες άλλους μαζί) θα πέρναγε και έπρεπε να του εξασφαλίσουν ελεύθερη, σύντομη και άνετη διάβαση. Έτσι λοιπόν οι τροχονόμοι μας υπέστησαν το σκληρό, το απάνθρωπο μαρτύριο του να στέκονται στίς ψιχάλες, αλλά δεν πειράζει. Επιτέλεσαν άλλο ένα σημαντικό εθνικό έργο! Την επόμενη φορά που θα δώσουν κλήση σε κάποιον ντελιβερά που δουλεύει και υπό κατακλυσμό, θα το έχουν υπόψη τους αυτό και δεν θα έχουν καμία τύψη!

8/4/08

Τι Κάνουμε σε Ένα Τροχαίο με Θύματα

Αν από το Τροχαίο ατύχημα προκλήθηκε θάνατος ή σωματική βλάβη, κάθε οδηγός και οποιοσδήποτε άλλος που ενεπλάκη θα πρέπει:

Να προσφέρει την αναγκαία βοήθεια και συμπαράσταση στους παθόντες.


Να ειδοποιήσει την πλησιέστερη αστυνομική αρχή και να παραμείνει στον τόπο του ατυχήματος έως ότου φθάσουν εκεί οι αρμόδιες αρχές.


Να εμποδίσει οποιαδήποτε μεταβολή των στοιχείων (μετακίνηση οχημάτων, εξαρτημάτων κ.α.) στον τόπο του ατυχήματος, που θα μπορούσε να δυσχεράνει το έργο της Αστυνομίας.


Βοηθήστε τους συνανθρώπους και την Τροχαία στο έργο της. Κρατήστε τα στοιχεία ταυτότητας αυτόπτων μαρτύρων, η οποιαδήποτε στοιχεία μπορείτε (όπως φυσιογνωμικά χαρακτηριστικά, αριθμό κυκλοφορίας, τύπο και χρώμα οχήματος κ.α.), όσων εγκαταλείπουν τον τόπο του ατυχήματος.

7/4/08

Τι Κάνουμε σε Ένα Τροχαίο Ατύχημα

Ο ΚΟΚ ορίζει, αν συμβεί ένα οδικό τροχαίο ατύχημα, ο οδηγός που εμπλέκεται σε αυτό θα πρέπει:

α) Να σταματήσει αμέσως στον τόπο του ατυχήματος, χωρίς όμως να δημιουργήσει πρόσθετους κινδύνους στην κυκλοφορία.

β) Να λάβει μέτρα κυκλοφοριακής ασφάλειας και να ειδοποιήσει την πλησιέστερη Αστυνομική Αρχή

γ) Να ανταλλάξει τα στοιχεία της ταυτότητάς του, καθώς και κάθε χρήσιμη πληροφορία. Σε περίπτωση μόνον υλικών ζημιών και όταν ο ζημιωθείς δεν είναι παρών, πρέπει μέσα σε 24 ώρες να τον ενημερώσει για όλες τις σχετικές πληροφορίες με τον πιο κατάλληλο τρόπο ή μέσω του πλησιέστερου Αστυνομικού Τμήματος.

Δεν αναφέρει πουθενά τίποτα για βρισιές, απειλές, κλωτσιές κτλ.

4/4/08

Προβλήματα στο Οδικό Δίκτυο


Για όσους πρόκειται να ταξιδέψουν οι υπηρεσίες Τροχαίας της Ελλάδας κατέγραψαν τα προβλήματα που παρουσιάζονται στο Εθνικό Οδικό Δίκτυο, προκειμένου να ενημερωθούν οι οδηγοί, για τα σημεία στα οποία απαιτείται αυξημένη προσοχή και μείωση της ταχύτητας του οχήματός τους. Αυτά μπορεί να τα βρει κανείς στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης: http://www.ydt.gr/traff3.htm


3/4/08

Προτεραιότητα

Οι κανόνες του ΚΟΚ που ρυθμίζουν ποιος έχει προτεραιότητα στο δρόμο, δεν αρκούν για να αποφευχθούν διάφοροι απρόσμενοι κίνδυνοι. Για το λόγο αυτό χρειάζεται πάντα ιδιαίτερη προσοχή στις διασταυρώσεις, ακόμα και όταν έχουμε προτεραιότητα. Για παράδειγμα όταν υπάρχει μειωμένη ορατότητα. Όταν δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε με ακρίβεια την ταχύτητα και την απόσταση των οχημάτων που πλησιάζουν. Ή όταν λόγω των κακών συνθηκών του δρόμου είμαστε σε κακή θέση. Εξαιτίας αυτών των λόγων υπάρχει πάντα κίνδυνος οι άλλοι οδηγοί να μη σεβαστούν την προτεραιότητα ή να αλλάξουν χωρίς έλεγχο και προειδοποίηση κατεύθυνση. Ο ΚΟΚ ορίζει την παραχώρηση προτεραιότητας, όχι όμως και το δικαίωμα να περάσει κάποιος πρώτος. Η προτεραιότητα δεν είναι απόλυτο δικαίωμα. Για κάθε ατύχημα, πολλές φορές ευθύνονται όλοι οι εμπλεκόμενοι, τουλάχιστον στο κομμάτι του τι έκαναν για την αποφυγή του.

2/4/08

Noθευμένες Βενζίνες


ΚΕΝΤΡΟ
BP Λ. Κηφισίας 131 Βενζίνη με υποκατάστατο μολύβδου LRP νοθευμένη με απλή αμόλυβδη βενζίνη σε ποσοστό 10%
ΕΚΟ Αγ. Κωνσταντίνου 45 Βενζίνη με υποκατάστατο μολύβδου LRP νοθευμένη με απλή αμόλυβδη βενζίνη σε ποσοστό 9%
BP Φαλήρου 10-12 Βενζίνη με υποκατάστατο μολύβδου LRP νοθευμένη με απλή αμόλυβδη βενζίνη σε ποσοστό 26%
EKO Αχαρνών 350 Βενζίνη LRP νοθευμένη με απλή αμόλυβδη βενζίνη σε ποσοστό 18%

Β. ΠΡΟΑΣΤΕΙΑ
ΕΚΟ Ιλισίων 24, Κηφισιά Πετρέλαιο κίνησης νοθευμένο με βαρύτερα του πετρελαίου κλάσματα(Ορυκτέλαια). Θείο: 500 ppm. Υπέρβαση ορίων θείου κατά 42,9%
Cyclon Τατοϊου 76 Κηφισιά Βενζίνη σούπερ αμόλυβδη νοθευμένη με βαρύτερα πετρελαϊκά κλάσματα σε ποσοστό 4,6%
KO 36ο χλμ της Λ.Μαραθώνος, Παλλήνη Βενζίνη LRP νοθευμένη με απλή αμόλυβδη βενζίνη σε ποσοστό 10%
AEGEAN Πίνδου 2, Ν.Φιλαδέλφεια Το συγκεκριμένο πρατήριο έχει τιμωρηθεί 2 φορές για νοθεία. Πρόστιμο 31.900 και 240.000 Ευρώ


Ν. ΠΡΟΑΣΤΕΙΑ
AEGEAN Αλκυονίδων 185, Βούλα Βενζίνη LRP νοθευμένη με απλή αμόλυβδη βενζίνη σε ποσοστό 4%
SHELL Κύπρου 57, Αργυρούπολη Βενζίνη LRP νοθευμένη με απλή αμόλυβδη βενζίνη σε ποσοστό 5%
ΕΤΕΚΑ Αγ. Δημητρίου 310, Αγ. Δημήτριος Πετρέλαιο κίνησης νοθευμένο με πετρέλαιο παράνομης διακίνησης. Θείο 400 ppm. Υπέρβαση ορίων θείου κατά 14,3%

Επειδή την έπαθα και δεν είχε καθόλου πλάκα, παραθέτω εδώ ΜΕΡΙΚΑ μόνο από τα βενζινάδικα που όπως ανακάλυψα έχουν τιμωρηθεί επειδή είχαν νοθευμένα καύσιμα. Φανταστείτε πόσο κερδίζουν που τα πρόστιμα ανέρχονατι και σε 240,000 ευρώ και παρόλα αυτά συνεχίζουν! Βρείτε την πλήρη λίστα στην ιστοσελίδα http://www.bloka.com/. Συγχαρητήρια στους administrators της σελίδας.

1/4/08

Πρωταπριλιά

Σήμερα το πρωί, το Υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ και συγκεκριμένα η Γ.Γ Δημοσίων Έργων, ανακοίνωσε ένα νέο πρόγραμμα που τίθεται σε εφαρμογή άμεσα με το όνομα "Ασφαλείς Δρόμοι – Λιγότεροι Νεκροί". Ξεκίνησε ήδη ένα τριψήφιο νούμερο καταγγελιών για κακοτεχνίες και επικίνδυνα σημεία των δρόμων, ενώ κλιμάκιο ανεξάρτητων μηχανικών θα στέλνεται επιτόπου όπου θα γίνεται πραγματογνωμοσύνη. Αν η κατάσταση είναι σοβαρή, θα καλείται εισαγγελέας και θα πηγαίνουν αυτόφωρο τόσο αυτός που ανάθεσε το έργο όσο και αυτός που το κατασκεύασε (αυτός που τα πήρε και αυτός που τα έδωσε). Επίσης, άλλο κλιμάκιο θα αναθεωρήσει τη σήμανση και τη σηματοδότηση των δρόμων, τα όρια ταχύτητας, κτλ. ενώ σε συνεργασία με το Πολυτεχνείο θα γίνει μελέτη του κυκλοφοριακού προβλήματος που θα επιφέρει ρυθμίσεις άμεσα. Ειδική εκπαίδευση ξεκινάει για τους άνδρες της Τροχαίας οι οποίοι εντός του έτους θα διπλασιαστούν και θα βρίσκονται καθημερινά στους δρόμους, ειδικά τις ώρες αιχμής. Τα δε έξοδα θα καλύψουν όλες οι Ελληνικές Τράπεζες από κοινού, σαν προσφορά στο κοινωνικό σύνολο, μιας και τα κέρδη τους το 2007 ανήλθαν στο 70%. Συμπληρωματικά, θα ενισχυθούν από τα πρόστιμα τόσων ετών και τα διόδια.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση