30/6/08

Ηλεκτρικό ή Υβριδικό Αυτοκίνητο

Η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία στοχεύει να πουλά στις αρχές του 2010 περί τα 500.000 υβριδικά αυτοκίνητα ανά έτος, συμπεριλαμβανομένου της έκδοσης ηλεκτροκίνητου (σε συνδυασμό με φυσικό αέριο) Fit. Ποια ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία "ντρόπιασε" τον αμερικανικό κλάδο λανσάροντας το πρώτο υβριδικό όχημα στις ΗΠΑ; Ίσως όχι αυτή που σας έρχεται πρώτη στο νου. Η Toyota (TM) μπορεί να βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής, όπως πρωτοπόρος στην υβριδική τεχνολογία ήταν η Honda, που πρόλαβε την Toyota στην «πράσινη» αγορά αυτοκινήτων, όταν κυκλοφόρησε το πρώτο ηλεκτροκίνητο αυτοκίνητο φυσικού αερίου, το Honda Insight, το 1999. Αυτός φαίνεται να είναι και ο λόγος που τα στελέχη της Honda μοιάζουν «εξαγριωμένα» από το γεγονός πως η Toyota ανακοίνωσε στις 15 Μαΐου πως έχει πουλήσει πάνω από 1 εκατ. υβριδικά Prius.


Η Toyota, το απόλυτο «είδωλο» του πράσινου κινήματος, απολαμβάνει το 51% των πωλήσεων υβριδικών αυτοκινήτων στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα περυσινά μεγέθη. Παράλληλα, το μοντέλο Insight έχει «εκλείψει», καθώς η Honda το κατήργησε πριν από δύο χρόνια. Επιπροσθέτως, οι υβριδικές εκδόσεις των Civic και Accord της Honda δεν είχαν ιδιαίτερη επιτυχία. Ωστόσο, η Honda ευελπιστεί να δώσει νέα πνοή προσπάθειες της για την εν λόγω αγορά αυτοκινήτων.

27/6/08

Λάθη

Τα τελευταία χρόνια οι αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν καταγράψει σημαντικά επιτεύγματα. Ωστόσο, έχουν πέσει και σε πολλά άλλα λάθη. Παραδείγματος χάριν, η τραγική προσπάθεια της Daimler να συγχωνευτεί με την Chrysler, η πανάκριβη πρόταση της Ford για τη δημιουργία της Premier Automotive Group μέσω των εξαγορών των Land Rover, Jaguar, Aston Martin και Volvo (σχεδόν όλα εξ αυτών έχουν πωληθεί σε τιμές «κόστους»), η απόφαση της Volkswagen να δημιουργήσει το αυτοκίνητο πολυτελείας Phaeton που δεν ήθελε κανείς. Και φυσικά, η αδυναμία των Αμερικανών κατασκευαστών να λάβουν σοβαρά υπόψη την άνοδο των Ιαπώνων, η υπερπαραγωγή αυτοκινήτων, η διαμάχη Ford-Firestone, τα προβλήματα με τα συνδικάτα, τα «ομιλούντα» αυτοκίνητα της Chrysler τη δεκαετία του 1970, την American Motors, την Pontiac Fiero, το Le Car. Όλα τα ως άνω αποτελούν μόνο μικρό μέρος της λίστας με τα λάθη του κλάδου. Τίποτα βέβαια από αυτά δεν αποτελούν νέο, ούτε φυσικά προκαλούν έκπληξη. Ωστόσο, παρουσιάζουν ενδιαφέρον, για να διαπιστώνει κανείς αν ο κλάδος μπορεί να μάθει από τα λάθη του.


πηγή: www.capital.gr

26/6/08

Baby Mercedes

Η Daimler αποφάσισε να προσθέσει δύο νέα μικρά μοντέλα Mercedes στην παραγωγή της έως το 2012. Τα αυτοκίνητα θα κατασκευάζονται στο πρώτο εργοστάσιο της εταιρείας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, στην Ουγγαρία, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε η Daimler στις 18 Ιουνίου. Δεν νομίζω ότι θα διαφωνήσει ο κόσμος με την λογική πίσω από την εν λόγω απόφαση. Με τις τιμές του πετρελαίου να «καλπάζουν», η Mercedes θα πρέπει να προσφέρει μοντέλα αυξημένης εξοικονόμησης καυσίμων, ενώ ήδη εταιρείες όπως η BMW και η Audi έχουν αποδείξει πως τα μικρά αυτοκίνητα είναι ιδιαίτερα ευπώλητα, ακόμα και σε υψηλές τιμές. Οι ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες ξεχωρίζουν στο να κατασκευάζουν πολυτελή μικρά αυτοκίνητα, που κάνουν τον οδηγό να νιώθει ξεχωριστός. Ακόμα και αυτοκίνητα μεσαίας στάθμης όπως το Renault Megane και το Fiat Bravo διαθέτουν μία ποιότητα και χάρη που λείπει από τα άνετα ιαπωνικά και αμερικανικά αυτοκίνητα. Εάν η Mercedes κατασκευάσει καλά τα δύο νέα μοντέλα –όπως και είναι αναμενόμενο- τότε θα δείξει πως η εξοικονόμηση καυσίμων και η πολυτέλεια μπορούν να συνυπάρξουν αρμονικά.

25/6/08

Η Τύχη της Volvo

Υπάρχουν υπερβολικά πολλές εταιρείες αυτοκινήτων και όχι αρκετοί αγοραστές. Μεγάλη μερίδα ειδικών συμφωνούν πως οι «ασθενείς» μάρκες θα πρέπει να καταργηθούν, γεγονός που σίγουρα δεν θα είναι εύκολο. Θα πρέπει η Ford Motor να ξεφορτωθεί τη Volvo; Ο Jerry York, που διατελεί εδώ και χρόνια σύμβουλος του δισεκατομμυριούχου επενδυτή Kirk Kerkorian και της εταιρείας Tracinda, φαίνεται να τείνει προς αυτή την άποψη. Η Τracinda πρόσφατα απέκτησε το 5,6% της Ford. Σύμφωνα με τα Automotive News, την Πρωτομαγιά ο York φέρεται να εξέφρασε δυνατά αυτό που αρκετοί σκέφτονται τον τελευταίο καιρό. Δηλαδή, πως έχει έρθει ο καιρός η Ford να πουλήσει τα εμπορικά σήματα που πασχίζουν να επιβιώσουν. Επί σειρά ετών, οι αυτοκινητοβιομηχανίες διατηρούσαν ευχαριστημένους τους πελάτες και τους dealers με το να προσφέρουν ευρεία γκάμα μαρκών, εκ των οποίων ορισμένες δεν είχαν καμία ουσιαστική διαφορά. Όμως, οι μέρες αυτές έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί. Πλέον, υπάρχει η πεποίθηση πως για να έρθει ανάκαμψη στον κλάδο, θα πρέπει πρώτα από όλα οι εταιρείες να επικεντρωθούν στα εμπορικά σήματα που εμφανίζουν ζήτηση και να καταργήσουν όσα υποαποδίδουν.

Σε ιδιαίτερα δυσχερή θέση είναι η αμερικάνικη Mercury και η Volvo, καθώς οι πωλήσεις συνεχίζουν να φθίνουν. Η Ford είχε ανακοινώσει τον περασμένο μήνα πως πουλά τις Jaguar και Land Rover στην ινδική Tata Motors (TTM) έναντι 2,3 δισ. δολαρίων. Παράλληλα, η Ford θα αναγκασθεί να καταβάλλει το ποσό των 600 εκατ. δολαρίων για το ταμείο συντάξεων στις Jaguar και Land Rover. Η Ford πούλησε την Aston Martin το 2007. Το γεγονός αυτό αφήνει την Volvo ως το μοναδικό εμπορικό σήμα που απομένει από την πρώην θυγατρική της Ford, Premier Automotive Group. Από την άλλη πλευρά όμως, η Volvo είναι ισχυρό εμπορικό σήμα διεθνώς και διατηρεί τις υψηλότερες αξιολογήσεις ασφάλειας στον κλάδο. Επιπροσθέτως, η τυπική σουηδική δέσμευση της εταιρείας απέναντι στο περιβάλλον, αυξάνει την ελκυστικότητα της.

Πηγή: www.capital.gr

24/6/08

Δίψα Για Βενζίνη

Όπως κάθε μεγάλος βιομηχανικός κλάδος, οι αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν καταγράψει σημαντικά επιτεύγματα και έχουν καινοτομήσει υιοθετώντας πρωτοποριακές τεχνολογίες. Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει πως ο κλάδος δεν έχει στο ενεργητικό του σειρά από λάθη και αποτυχίες. Ορισμένες εμμονές συνεχίζουν να επηρεάζουν τον κλάδο. Η χειρότερη ιδέα, που έχει μετατραπεί πλέον σε νοοτροπία, είναι η επιμονή εταιρειών όπως η General Motors, η Ford, η Chrysler και σε μικρότερο βαθμό η Mercedes-Benz και η Porsche, στη δημιουργία αυτοκινήτων που δεν εξοικονομούν καύσιμα, εν μέσω περιόδου όπου οι τιμές του πετρελαίου και των προϊόντων του βρίσκονται στα ύψη και έχει καταδειχθεί περίτρανα η εξάρτηση της αγοράς στο πετρέλαιο. Όπως ακριβώς συμβαίνει και με τους καπνιστές, οι αυτοκινητοβιομηχανίες εμμένουν στη «συνήθεια» τους, αγνοώντας τις ακλόνητες αποδείξεις πως υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι για την «υγεία» τους. Παρά τα δύο πετρελαϊκά εμπάργκο που έχουν συμβεί τα τελευταία 15 χρόνια, ειδικά η αμερικανική αγορά κατέληξε να γίνει «έθνος» μικρών φορτηγών και SUV. Οι εγχώριες αυτοκινητοβιομηχανίες δημιούργησαν ολοένα και μεγαλύτερα ημιφορτηγά, ορισμένα μάλιστα με κινητήρες V8 που χαρακτηρίζονται από ακόρεστη όρεξη για καύσιμα.

23/6/08

Σκουπίδια


Δεν υπάρχει χειρότερος εφιάλτης από το να είναι καλοκαίρι, να έχει φρικτή κίνηση στο δρόμο και να πέσεις δίπλα από σκουπιδιάρικο. Βρώμα και δυσωδία απερίγραπτη και καμία διέξοδος διαφυγής. Είσαι αναγκασμένος να παραμείνεις εκεί, δίπλα του και να εισπνέεις τα σκουπίδια. Και αυτό γιατί τα σκουπιδιάρικα κινούνται στους δρόμους τις ώρες που κινούνται και τα υπόλοιπα αυτοκίνητα. Και δεν σφραγίζουν το φορτίο τους, απλώς το μεταφέρουν όπως κάθε φορτηγό. Και μετά, εμείς αφηνόμαστε στην τύχη να μην τα συναντήσουμε.

20/6/08

Μικρο-αυτοκίνητα

Είναι το μέλλον τα μικρο-αυτοκίνητα; Ή είναι απλώς η νοσταλγία μιας παλιότερης εποχής;

Spatz

BMW 600



Isetta


Messerschmitt Tg500 Tiger


Peel P50


Scootacar MK


Τη μεγάλη επιστροφή στο concept της δεκαετίας του '60 έκανε το Smart και μετά ακολούθησαν και άλλα αυτοκίνητα που προσπάθησαν να ξεκολλήσουν από τη φιλοσοφία "όσο πιο πολύ-τόσο πιο καλά", τα αυτοκίνητα με το μέτρο δηλαδή. Η Smart είδε ότι μπορεί να πληρώσεις περισσότερο για να έχεις λιγότερο αυτοκίνητο και αυτό είχε επιτυχία. Σήμερα τα αυτοκίνητα πόλης παρουσιάζονται στις διεθνείς εκθέσεις αυτοκινήτου σαν προτάσεις για το μέλλον για τα αστικά κέντρα και αργά ή γρήγορα θα πάρουν τη θέση τους στους δρόμους των Ευρωπαϊκών πόλεων.

19/6/08

Οικονομική Βενζίνη;

Εδώ και μήνες ο βενζινάς μου θέλει να με πείσει πως η σούπερ αμόλυβδη βενζίνη είναι τελικά πιο οικονομική από την απλή αμόλυβδη. Για αρκετούς μήνες έβαζα σούπερ αμόλυβδη και παρακολούθησα την κατανάλωση όπως την μετράει το αυτοκίνητο. Τις τελευταίες εβδομάδες βάζω απλή αμόλυβδη και είδα πράγματι διαφορά στην κατανάλωση. Στα 100 χιλιόμετρα, με απλή αμόλυβδη καταναλώνω 11,6 λίτρα επί 1.250 Ευρώ (μέσος όρος της περιοχής μου σύμφωνα με το Υπουργείο Ανάπτυξης). Με σούπερ αμόλυβδη καταναλώνω 11,4 λίτρα επί 1.389 ευρώ το λίτρο. Άρα τα 100 χιλιόμετρα με απλή αμόλυβδη βενζίνη στοιχίζουν 14.5 ευρώ, ενώ με την σούπερ 15.83 ευρώ. Άρα η σούπερ είναι πιο οικονομική γιατί καταναλώνεις λιγότερο καύσιμο στην ίδια απόσταση, αλλά δεν είναι πιο φθηνή, γιατί η διαφορά στην τιμή δεν φτάνει να καλύψει τη διαφορά στην ποσότητα!

18/6/08

Διαχείριση ή Εμπόδιση Κυκλοφορίας



Traffic Management Centre στη Νότια Ουαλία, είναι το κέντρο διαχείρισης της κυκλοφορίας, λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα και φροντίζει να μην σταματά ποτέ η κίνηση. Παρακολουθούν συνεχώς τους δρόμους με 400 κάμερες (πραγματικής) διαχείρισης της κυκλοφορίας και επεμβαίνουν άμεσα, χωρίς να χρειάζεται κάποιος να ειδοποιήσει αστυνομία, πυροσβεστική, ασθενοφόρο, κτλ. Στο μεταξύ, ειδοποιούν από τις φωτεινές πινακίδες τα οχήματα που έρχονται από πίσω και αν χρειαστεί, ανακατευθύνουν την κυκλοφορία. Όλη η πληροφορία για την κίνηση και την κατάσταση της κυκλοφορίας, συν εικόνες από webcam, είναι φυσικά διαθέσιμα μέσω Ίντερνετ. Το σύστημα δεν φροντίζει να περιορίζεται η ταχύτητα των οχημάτων, δήθεν για ασφάλεια, αλλά αντίθετα να κινούνται κατά το δυνατόν γρηγορότερα!

17/6/08

Πάμε για Ορθοπεταλιές



Ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ο υπουργός ότι προτίθεται να κάνει ποδηλατοδρόμους σε όλη την Αθήνα, επειδή αγαπάει το περιβάλλον και κυρίως εμάς, του πολίτες-πελάτες. Και είμαι σίγουρος ότι πολλοί συμφωνούν πως αυτή είναι η λύση. «Όπως στο εξωτερικό» που λένε και οι παππούδες στα τρόλεϊ. Έτσι λοιπόν από τους δρόμους του κέντρου, έφυγε μία λωρίδα για το τραμ που δεν χρησιμοποιεί κανένας, έφυγε άλλη μία για τα λεωφορεία, θα φύγει και μία ακόμα για τα ποδήλατα, οπότε να το το χάος, μας περιμένει στο κατώφλι. Βέβαια ο αξιότιμος δεν πρόκειται να πηγαίνει ση «δουλειά» με το ποδήλατο. Ούτε πρόκειται να συναντήσει ποτέ κίνηση, αφού του ανοίγει το δρόμο η συνοδεία του. Επόμενο μέτρο του Υπουργείου θα είναι να καταργήσουμε και τα αεροπλάνα και να πετάμε με αερόστατα.

13/6/08

Η Νέα Ευρωπαϊκή Οδηγία

Η πρόταση οδηγίας της ενιαίας ευρωπαϊκής άδειας οδήγησης προβλέπει ακόμα εναρμόνιση και των διαδικασιών ανανέωσης της άδειας οδήγησης. Οι άδειες θα εκδίδονται για 5 ως 10 χρόνια, ανάλογα με την κατηγορία του οχήματος, σε οδηγούς ηλικίας κάτω των 65 χρόνων, ενώ θα παρέχεται η δυνατότητα στα κράτη-μέλη να μειώσουν ακόμη περισσότερο την ισχύ της πρώτης άδειας για τις κατηγορίες Α και Β (μοτοσικλέτες και ΙΧ).

 

Η κοινοτική οδηγία για την ενιαία άδεια οδήγησης προβλέπεται να αλλάξει και τις άδειες οδήγησης μοτοσικλέτας. Συγκεκριμένα, προβλέπεται να διαφοροποιηθούν οι άδειες οδήγησης ανάλογα με τον κυβισμό της μοτοσικλέτας. Τις μοτοσικλέτες μεγάλου κυβισμού θα μπορούν να οδηγούν μόνο όσοι έχουν συμπληρώσει το 24ο έτος. Οι ηλικίας κάτω των 24 ετών θα έχουν άδεια οδήγησης για μοτοσικλέτες μικρού κυβισμού. Θα μπορούν, όμως, να έχουν άδεια οδήγησης μεγάλου κυβισμού μοτοσικλέτας αν μπορούν να αποδείξουν ότι τα δύο προηγούμενα χρόνια οδηγούσαν μοτοσικλέτες μικρού κυβισμού.

 

Επίσης, εναρμονίζονται για πρώτη φορά οι προϋποθέσεις άσκησης του επαγγέλματος του εξεταστή για χορήγηση διπλώματος οδήγησης, επιβάλλοντας εκτός από την αρχική κατάρτιση και διαρκή ενημέρωση. Εισάγεται, τέλος, με την πρόταση οδηγίας νέα κατηγορία διπλωμάτων για τις μοτοσικλέτες με τις αντίστοιχες υποκατηγορίες.

12/6/08

Εικόνες

Το καλό αυτοκίνητο δεν σε κάνει καλό οδηγό... (Ούτε και το κακό σε κάνει όμως)






Κρίμα...

Νέα Ευρωπαϊκά Διπλώματα

Νέα διπλώματα οδήγησης σε μέγεθος πιστωτικής κάρτας θα αρχίσουν να εκδίδονται από τις αρχές του 2009. Μετά από δύο χρόνια διαπραγμάτευσης το Συμβούλιο Υπουργών Μεταφορών των 25 κατέληξε σε πολιτική συμφωνία για τη δημιουργία μιας ενιαίας ευρωπαϊκής άδειας οδήγησης. Τα νέα διπλώματα θα περιλαμβάνουν λατινικούς χαρακτήρες, θα έχουν επάνω τους την φωτογραφία των κατόχων και πολλά προσωπικά του στοιχεία και θα τα εκδίδει η Νομαρχία.

Για όσους έχουν άδεια οδήγησης δεν είναι υποχρεωτική η αλλαγή με τις νέου τύπου. Αν θέλουν όμως να ταξιδέψουν εκτός Ελλάδος από τις 19 Ιανουαρίου του 2009, θα πρέπει να εφοδιαστούν με καινούργιο δίπλωμα, καταβάλλοντας 30 ευρώ. Μέχρι το 2012 το αργότερο όλες οι νέες άδειες οδήγησης θα εκδίδονται με τη νέα μορφή που προβλέπει η κοινοτική οδηγία. Για τις παλιές άδειες οδήγησης, τα κράτη-μέλη θα έχουν μια μεταβατική περίοδο 26 ετών για να τις αντικαταστήσουν.

Ένα σημαντικό βήμα εκσυγχρονισμού του δημόσιου τομέα αποτελούν οι νέες, κοινοτικού τύπου, άδειες οδήγησης οχημάτων. Όπως δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Κωστής Χατζηδάκης την Τετάρτη (11/06), μέσα σε περίπου δέκα μέρες έχουν ήδη εκδοθεί περί τις 60.000, οι οποίες θα διευκολύνουν πολύ τους οδηγούς που κάνουν ταξίδια στην Ευρώπη.

Οι νέες άδειες οδήγησης θα είναι πλαστικές (σαν πιστωτική κάρτα) με μικροτσίπ, θα περιέχονται όλα τα στοιχεία του κατόχου και θα υπάρχουν φωτογραφία του με μελάνη που είναι αόρατη και εμφανίζεται στον υπεριώδη φθορισμό, ειδικά ολογραφήματα διπλής εικόνας και ειδικό ολογράφημα της γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου, καθώς και μικροεκτυπώσεις.

11/6/08

Μεταπτυχιακά

Γιατί άραγε να μην δίνεται η δυνατότητα στους οδηγούς που θέλουν να μάθουν να οδηγούν καλύτερα, να συνεχίσουν τις “σπουδές” τους στο τιμόνι; Και δεν εννοώ να ανέβουν κατηγορία, μέχρι να μάθουν να οδηγούν νταλίκες, αλλά να μάθουν να χειρίζονται καλύτερα το ΙΧ τους. Να μαθαίνουν έννοιες όπως η υποστροφή και η υπερστροφή και να τις εξασκούν στην πράξη. Όπως δηλαδή γίνεται από τις σχολές ασφαλούς οδήγησης, οι οποίες βασίζονται στην ιδιωτική πρωτοβουλία. Μήπως κάτι τέτοιο έφερνε και έσοδα και βελτίωνε και την κατάσταση στους δρόμους;

10/6/08

Επισημάνσεις

1) Καλά θα διοχετεύονται περισσότερα αυτοκίνητα προς την παραλία, που είναι ήδη επιβαρημένη όσο δεν πάει άλλο, από εκεί και μετά τι θα γίνονται αυτά τα αυτοκίνητα; Θα παραμένουν σταματημένα εκεί για πάντα;

2) Με τους παλιόδρομους που έχουμε ήδη θα γίνει ποτέ τίποτα; Η απάντηση είναι όχι, γιατί με την επισκευή του υπάρχοντος δικτύου, δεν μπορούν να μπουν διόδια, άρα δεν έχει οικονομικό όφελος η «παρέα».

3) Είναι ντροπή να παρουσιάζεται ως έργο κάποιου υπουργείου ή κυβέρνησης ένα ιδιωτικό έργο το οποίο αφενός πληρώσαμε από τους φόρους μας και αφετέρου το ξαναπληρώνουμε κάθε φορά που το χρησιμοποιούμε (βλ. Αττική Οδό).

4) Τα μεγάλα έργα του υπουργείου θα χρηματοδοτηθούν από τους πόρους του Ελληνικού Κράτους, δηλαδή από τους φόρους που πληρώνουμε. Γιατί θα πρέπει να τα ξαναπληρώσουμε μέσω διοδίων; Ή το ένα ή το άλλο.

5) Επίσης, στο αρχικό κείμενο όλα ήταν γραμμένα σε ενεστώτα: «Οι νέοι αυτοκινητόδρομοι ολοκληρώνουν…» λες και το έργο έχει ήδη γίνει, θεωρείται δεδομένο επειδή το ανακοίνωσε ο υπουργός! Εγώ άλλαξα το χρόνο σε μέλλοντα για να μην είναι ενοχλητικό.

6) Η εξαγγελία ότι θα γίνουν χώροι στάθμευσης σε σταθμούς μετρό, σημαίνει αυτόματα και παραδοχή ότι μέχρι τώρα υπήρχαν σταθμοί μετρό στην άκρη του πουθενά (Κορωπί, Παλλήνη, Κάντζα) που μπορούσες να πας μόνο με το αυτοκίνητό σου, το οποίο φυσικά δεν είχες που να το αφήσεις. Άρα ήταν για χρόνια άχρηστοι.

7) Ελπίζω να έχετε παιδιά ώστε να προλάβουν να τα δουν όλα αυτά, αν και δεν θα τα χαρούν, επειδή μέχρι τότε η κίνηση θα είναι αφόρητη πλέον και τα


9/6/08

Και το Κερασάκι



Και μετά όλα αυτά τα ρόδινα που ακούσαμε και αμφιβάλουμε αν και πως θα υλοποιηθούν, για ένα πράγμα μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι θα γίνει και μάλιστα στην ώρα του: Το Σύστημα Διοδίων. Είπε ο υπουργός «Θέλω να τονίσω ότι στους Νέους Αυτοκινητοδρόμους Αττικής θα υπάρχει ηλεκτρονικό σύστημα ώστε τα διόδια να καταβάλλονται ανά χιλιόμετρο, δηλαδή οι οδηγοί θα χρεώνονται ανάλογα με την απόσταση που θα διανύουν, που είναι και το δίκαιο σύστημα. Βεβαίως, θα υπάρχει και η δυνατότητα πληρωμής διοδίων με χειροκίνητο σύστημα. Τα διόδια αποτελούν βασικό αντικείμενο του ανταγωνισμού στον διαγωνισμό και το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι τα διόδια μπορεί να είναι φθηνότερα από τα διόδια στην υφιστάμενη Αττική Οδό, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα είναι ακριβότερα». Δηλαδή το θέμα δεν είναι ότι θα έχουμε διόδια, αλλά ότι για τη διευκόλυνση μας φρόντισαν να έχουμε και εναλλακτικούς τρόπους πληρωμής.

6/6/08

Ποιοι θα Είναι οι Τυχεροί

Οι Νέοι Αυτοκινητόδρομοι Αττικής περιλαμβάνουν:

1) Τη Δυτική Περιφερειακή Υμηττού, από την νότια απόληξη της Αττικής Οδού στην Κατεχάκη έως την Λεωφόρο Ποσειδώνος, μήκους 14,5 χλμ.

2) Τη μεγάλη Σήραγγα Υμηττού, μήκους 3,5 χλμ, με τις εκατέρωθεν προσβάσεις της, που θα συνδέει τη Νότια Πλευρά του Λεκανοπεδίου με τα Μεσόγεια, από Σακέτα μέχρι Μεσογείων, μήκους 7,5 χλμ.

3) Τον Οδικό Άξονα σύνδεσης Μεσογείων - Ραφήνας, από τη Μεσογείων (μετά τη μεγάλη Σήραγγα Υμηττού) μέχρι τη Ραφήνα, μήκους 17,0 χλμ. με ενδιάμεση σύνδεση προς Αττική Οδό και Αεροδρόμιο. Προβλέπεται η επέκταση και η σύνδεσή τους από τη Ραφήνα μέχρι την Εθνική Οδό Αθηνών - Λαμίας στις Αφίδνες, μήκους άλλων 25 χλμ.

4) Τον Οδικό Άξονα Μεσογείων - Αγ. Μαρίνας, από τη Μεσογείων μέχρι την Αγία Μαρίνα, μήκους 11,5 χλμ.

5) Την ολοκλήρωση του Άξονα Σταυρού - Ραφήνας, σε μήκος άλλων 2,9 χλμ. μέχρι τη Σπάτων.

6) Την ανακατασκευή και υπογειοποίηση της Λεωφ. Ποσειδώνος, μήκους 1,4 χλμ.

5/6/08

Έργα

Όταν δούμε στην Ελλάδα έργα όπως αυτά, τότε θα πρέπει να αρχίσουμε να πιστεύουμε στους πολιτικούς. Μέχρι τότε, αυτές οι εικόνες βγαίνουν από το συννεφάκι πάνω από το κεφάλι του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ.






Και μην ξεχνάμε ότι τα έργα αυτά που ΘΑ γίνουν, θα πληρώσουμε για την κατασκευή τους αλλά θα πληρώνουμε και για τη χρήση τους.

Δεν μας Τρομάζουνε τα Νέα Έργα

Αναλυτικά μερικά από τα νέα έργα που εξήγγειλε ο υπουργός:

 

Η Δυτική Περιφερειακή Υμηττού θα διοχετεύει την κυκλοφορία εκτός των κατοικημένων περιοχών της πόλης, με αποτέλεσμα την ανακούφιση τόσο των νοτίων όσο και των κεντρικών περιοχών της Αθήνας, αφού θα μειωθεί σημαντικά η διαμπερής κυκλοφορία.

 

Η μεγάλη σήραγγα Υμηττού θα ενώνει πλέον απευθείας το Λεκανοπέδιο με τα Μεσόγεια επιτρέποντας ταχεία μετάβαση από μεγάλο μέρος του Λεκανοπεδίου προς το Αεροδρόμιο και τα Νότια παράλια της Αττικής.

 

Απευθείας διοχέτευση της κυκλοφορίας από το νότιο και ανατολικό Λεκανοπέδιο, μέχρι την Εθνική Οδό Αθηνών - Λαμίας, στην περιοχή Αφιδνών, μήκους 25 χλμ. Έτσι δημιουργείται και ο εξωτερικός μεγάλος δακτύλιος του Λεκανοπεδίου.

 

Γρήγορη σύνδεση του Μητροπολιτικού Πάρκου Ελληνικού με όλες τις περιοχές του Λεκανοπεδίου. Στο σημείο αυτό η παραλιακή λεωφόρος θα είναι υπόγεια.

4/6/08

Νέοι Αυτοκινητόδρομοι Αττικής

Πρόκειται για τους Νέους Αυτοκινητοδρόμους Αττικής, συνολικού μήκους περίπου 55 χλμ. και προϋπολογισμού 1,2 δισ. ευρώ, όπως ανακοίνωσε ο κ. υπουργός ΠΕΧΩΔΕ. Θα είναι σύγχρονοι αυτοκινητόδρομοι ταχείας κυκλοφορίας μέσα στην Αττική. Οι νέοι αυτοκινητόδρομοι θα ολοκληρώσουν, σε συνδυασμό με την Αττική Οδό και τη Λ. Κηφισού, το μεγάλο εσωτερικό περιφερειακό δακτύλιο του Λεκανοπεδίου. Επιπλέον, θα κατασκευαστεί το Νοτιοανατολικό τμήμα του εξωτερικού περιφερειακού δακτυλίου της Αττικής. Επελέγη η λύση της πλήρους υπογειοποίησης στην δυτική πλευρά του Υμηττού. Έτσι, θα παραμείνουν ανέγγιχτες οι παρυφές του Υμηττού προς Βύρωνα, Ηλιούπολη, Αργυρούπολη και Ελληνικό, με πλήρη υπογειοποίηση της Δυτικής Περιφερειακής Υμηττού. Προβλέπεται επέκταση της οδού του Λαυρίου με παράκαμψη του Μαρκόπουλου και του Λαυρίου, του περιφερειακού άξονα Παιανίας - Μαρκόπουλου με παράκαμψη Κορωπίου. Καιρός ήταν να γίνει - αν γίνει - η μερική υπογειοποίηση της Λ. Αλεξάνδρας. Επίσης, θα κατασκευαστεί και αναβαθμιστεί το παράπλευρο δίκτυο του άξονα Μαρκοπούλου - Λαυρίου σε μήκος 40 χλμ. Διαπλάτυνση της Λ. Κηφισού από τις Τρεις Γέφυρες έως τον Κόμβο Μεταμόρφωσης, προϋπολογισμού 150 εκατ. ευρώ.

3/6/08

Τι Είναι το Ατύχημα


Πάντα όταν μιλάμε για τα τροχαία, τα αναφέρουμε ως 'ατυχήματα', ή 'δυστυχήματα' αν είναι πολύ σοβαρά. Και οι δύο λέξεις περιέχουν ως συνθετικό τη λέξη «τύχη». Πόσο τυχαίο όμως είναι το τρακάρισμα όταν ο οδηγός οδηγεί μεθυσμένος; Πόσο «ατυχία» ήταν το τροχαίο, όταν κάποιος πέρασε με κόκκινο; Πόσο δυστύχημα είναι αυτό που ο επαγγελματίας οδηγός δεν έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας; Δεν έχει αλλάξει λάστιχα, εν γνώσει του; Είναι υπερφορτωμένος, εν γνώσει του; Έχει υπερβεί τα ωράρια, εν γνώσει του; Αυτά δεν είναι ατυχήματα. Είναι εγκλήματα και μάλιστα ούτε καν εξ αμελείας. Είναι εκ προμελέτης

2/6/08

Καλοκαίριασε

Που το κατάλαβα; Όταν το Σάββατο βράδυ - Κυριακή ξημερώματα στις 3 το πρωί η παραλιακή λεωφόρος είναι μποτιλιαρισμένη από το Μοσχάτο μέχρι τη Βούλα και στα δύο ρεύματα, τι άλλο μπορεί να σημαίνει; Τα αυτοκίνητα ήταν πλήρως σταματημένα, όλοι προσπαθούσαν να πάνε (προφανώς) από club σε club και όλοι μαζί περάσαμε ένα ευχάριστο ξημέρωμα μέσα στα αυτοκίνητά μας, ακούγοντας ταυτόχρονα τη μουσική από τουλάχιστον πέντε "γείτονες" που προσπαθούσαν να καλλιεργήσουν τη μουσική μας παιδεία. Αυτά, και του χρόνου.
Προσαρμοσμένη αναζήτηση