23/12/09

Mala Educacion


Δηλαδή «κακή εκπαίδευση», για να δανειστώ τον τίτλο της ταινίας του Πέδρο Αλμοδόβαρ. Η κακή οδική συμπεριφορά μπορεί να είναι η αιτία για πολλά τροχαία δυστυχήματα, όπως δείχνουν οι μελέτες και οι έρευνες σε Ελλάδα και Ευρώπη, αλλά η κακή οδική συμπεριφορά οφείλεται στην κακή εκπαίδευση. Και η κακή εκπαίδευση δεν οφείλεται στους οδηγούς, οφείλεται στο κράτος και τους αρμόδιους φορείς του. Δεν μπορείς να κατηγορήσεις όλους τους μαθητές ενός σχολείου ότι είναι βλάκες. Προφανώς, φταίει ο δάσκαλός τους ή το εκπαιδευτικό τους σύστημα. Αυτό πρέπει να αλλάξει πρώτα, ώστε τουλάχιστον στο μέλλον να δούμε κάποια βελτίωση. Δυστυχώς, ο εντοπισμός του προβλήματος και η ρίψη ευθυνών στους άλλους, αν και είναι βολική τακτική για την Ελληνική Πολιτεία, δεν έχει αποτέλεσμα.

22/12/09

Dubai Motor Show








Μπορεί τα ευρωπαϊκά σαλόνια αυτοκινήτου να έχουν καθιερωθεί στη συνείδηση του κόσμου ως τα πολυτελέστερα και τα πιο ενδιαφέροντα, αλλά τελικά οι μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες, αλλού πηγαίνουν για να πουλήσουν τα πρωτότυπα και κορυφαία μοντέλα τους. Η έκθεση αυτοκινήτου Dubai Motor Show δεν αστειεύεται. Εκεί δεν θα δει κανείς καθημερινά αυτοκίνητα, ούτε καν αυτοκίνητα παραγωγής, ακόμα και τα καλύτερα μοντέλα κάθε εργοστασίου. Εκεί θα δει κανείς όλα τα special edition, όλα αυτά δηλαδή τα αυτοκίνητα που έτσι κι αλλιώς είναι πανάκριβα, έτσι κι αλλιώς είναι μοναδικά, αλλά επιπλέον έχουν «τραβηχτεί» στα άκρα. Θαυμάστε.

21/12/09

Κοινωνική Ευαισθησία


Όχι, δεν συμμερίζομαι τον «πόνο» και την οργή της γειτόνισσάς μου, μιας μεσόκοπης κυριούλας η οποία οδηγεί ένα μεγάλο SUV. Το πρωί που ξύπνησε το βρήκε «χαρακωμένο», από «…κάποια παλιόπαιδα που δεν σέβονται την περιουσία του άλλου», όπως έλεγε χαρακτηριστικά. Ο ίδιος άνθρωπος που τις προάλλες έλεγε πως πήρε αυτό το αυτοκίνητο για να είναι «ασφαλής». Δηλαδή, όταν προκαλέσει ατύχημα (που το έχει σίγουρο, έτσι όπως οδηγεί) να μην πάθει τίποτα εκείνη. Επίσης, όταν παρκάρει ή ξεπαρκάρει, να μην έχει άγχος ότι θα κάνει ζημιά στο ολοκαίνουργιο αυτοκίνητό της. Το τι θα πάθουν οι άλλοι, δεν την ενδιαφέρει. Το ότι θα προκαλέσει πολλαπλάσιες ζημιές στους άλλους με το αυτοκίνητο που επέλεξε, δεν έχει καμία σημασία. Εκείνη θα τη βγάζει φτηνά. Και μετά διαμαρτύρεται για τα παλιόπαιδα που δεν σέβονται την περιουσία του άλλου.

18/12/09

Αύξηση Κύκλου Εργασιών


Όπως κάθε ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, τώρα την περίοδο των εορτών έχουμε κι εμείς αύξηση κύκλου εργασιών, όχι όμως για τους επαγγελματίες, ούτε για τους έμπορους. Για τους ζητιάνους. Αυτή την περίοδο έχει πέσει πολλή δουλειά και έχουν επιστρατευτεί ακόμα και οι αναπληρωματικοί. Είναι να γελάς. Σταματάς στο φανάρι και πέφτουν επάνω σου μπορεί και δέκα ζητιάνοι. Όταν δε ξεκινάνε τα αυτοκίνητα και φεύγουν, αν παρατηρήσει κανείς μπορεί να τους δει να μαλώνουν μεταξύ τους για το «ψωμάκι» τους. Το δικό τους; Όχι φυσικά! Του σωματέμπορου που τους έχει βγάλει στο δρόμο. Συνήθως κάποιος ομοεθνής τους ο οποίος τους παρέχει ένα κομμάτι ψωμί και τους έχει όλη τη μέρα στο δρόμο. Τι φταίνε κι αυτοί; Αλλά τι φταίμε κι εμείς; Η αστυνομία και το κράτος που τόσο σκληρά προσπαθούν να θέσουν τη λαθρομετανάστευση υπό έλεγχο, γιατί δεν κάνουν απλώς μία βόλτα με ένα αυτοκίνητο και να δουν πόσοι στέκονται στα φανάρια;

17/12/09

Hotelicopter




Από το 2004, η εταιρία που κατασκευάζει το λεγόμενο Hotelicopter, εργάζεται πυρετωδώς ώστε να μπορέσει να ρίξει στην αγορά το πρώτο εναέριο ξενοδοχείο. Το φιλόδοξο σχέδιο βασίζεται στην τροποποίηση ενός σοβιετικού Mil V-12 ελικοπτέρου, το οποίο θα είναι αφενός το μεγαλύτερο ελικόπτερο στον κόσμο και αφετέρου το πρώτο ιπτάμενο ξενοδοχείο.

Η εμπειρία της διαμονής στο Hotelicopter είναι ξεχωριστή και δεν μπορεί να συγκριθεί με αυτή κανενός συμβατικού ξενοδοχείου. Αυτός ο γιγαντιαίος ιπτάμενος Τιτανικός είναι ισάξιος ενός ξενοδοχείου 5 αστέρων και παρέχει υψηλής ποιότητας room service και έξτρα όπως spa, γιόγκα, διάφορα παιχνίδια, μέχρι και ένα κήπο. Η δε αυτονομία του από τα 515 χιλιόμετρα που ήταν αρχικά, έχει ανέλθει στα 1,030 χιλιόμετρα.

Για να καταλάβει κανείς το μέγεθος αυτού του πράγματος, αρκεί να τρίξει μια ματιά στα τεχνικά του χαρακτηριστικά:

* Μήκος: 42 μέτρα
* Ύψος: 14 μέτρα
* Μέγιστο βάρος απογείωσης: 105 τόνοι
* Μέγιστη ταχύτητα: 255 χιλιόμετρα την ώρα

14/12/09

Νεροφαγώματα


Νεροφαγώματα είναι ο όρος που χρησιμοποιούν όσοι ασχολούνται με την οδήγηση εκτός δρόμου, για να περιγράψουν τα μεγάλα βαθιά αυλάκια που τρέχουν παράλληλα με το δρόμο. Τα νεροφαγώματα είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα γιατί κινδυνεύει το αυτοκίνητο να κολλήσει εκεί μέσα και αν είναι βαθιά, δεν θα μπορεί να βγει. Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και στους ασφάλτινους δρόμους, άλλη μία πρωτοτυπία της Ελλάδας και του άχρηστου οδικού της δικτύου. Ακόμα και στους δρόμους με άσφαλτο λοιπόν, τους δρόμους που υποτίθεται ότι τα αυτοκίνητα μπορούν να κινηθούν και σχετικά γρήγορα, υπάρχουν αυλακώσεις παράλληλα με τη φορά του δρόμου, οι οποίες έχουν προκληθεί κατά πάσα πιθανότητα από την κακή ποιότητα του οδοστρώματος και τη μακροχρόνια χρήση από βαρέα οχήματα. Αν λοιπόν ένα αυτοκίνητο την ώρα που κινείται με ταχύτητα βρεθεί μέσα σε ένα τέτοιο αυλάκι, το οποίο σημειωτέον ότι δεν φαίνεται κιόλας, το πιθανότερο είναι ότι θα εκτροχιαστεί από την πορεία του και θα βρεθεί πάνω στο αυτοκίνητο της διπλανής λωρίδας χωρίς να το καταλάβει. Φυσικά δεν φταίνε τα βαριά οχήματα που κινούνται στους δρόμους και τους χαλάνε. Φταίνε οι κακής ποιότητας δρόμοι και η κάκιστη συντήρησή τους.

11/12/09

Μικρά και Χαριτωμένα


Οι οδηγοί των πρώτων αυτοκινήτων ατμού ονομάστηκαν "σοφέρ", δηλ. θερμαστές (γαλλ. Chauffer = θερμαίνω) γιατί ζέσταιναν το νερό της μηχανής πριν ξεκινήσουν.

Οι 4 κύκλοι της AUDI προέρχονται από την ένωση τεσσάρων εταιριών: Της Horch, της Audi, της Wanderer και της DKW.

Ο Γερμανός Ferry Porsche, το 1949 πλήρωσε ένα εκατομμύριο φράγκα, ώστε να αποφυλακίσει τον πατέρα του, Ferdinand Porsche (ιδρυτή της Porsche), που ήταν αιχμάλωτος των Γάλλων.

Το έμβλημα της ΒΜW είναι ένας έλικας αεροσκάφους.

Το logo της Goodyear βγαίνει από τον φτεροπόδαρο αγγελιοφόρο θεό Ερμή.

Το σήμα της Lamborghini είναι το ζώδιο του ιδρυτή της, Ferucio Lamborghini, ο ταύρος.

Ο Ferdinand Porsche (ιδρυτής της Porsche) γεννήθηκε το 1875 και ήταν φίλος του Χίτλερ.

Ο Ian Hibbell, από τα πιο μεγάλα ονόματα στον χώρο της ποδηλασίας, είχε γυρίσει τα τελευταία 40 χρόνια όλο τον κόσμο με το ποδήλατό του. Από την Ανταρκτική μέχρι τον Αμαζόνιο και από την Αλάσκα μέχρι την Ινδονησία. Στις 4 Σεπτεμβρίου 2008 έπεσε θύμα ασυνείδητου οδηγού στην Εθνική οδό, στο ύψος της Βαρυμπόμπης. Ο άτυχος Βρετανός άφησε την τελευταία του πνοή στο ΚΑΤ Κηφισιάς.

Όταν ένα αυτοκίνητο κινείται με 80χλμ/ώρα, η μισή βενζίνη που ξοδεύει, χρησιμοποιείται, για να ξεπεράσει τις αεροδυναμικές αντιστάσεις.

10/12/09

Αυτοκίνητο της Χρονιάς


Τελικά, με μια προσεκτική παρατήρηση, είδα ότι πάνω από τα μισά μοντέλα που κυκλοφορούν στο δρόμο, φέρουν το χρίσμα «Αυτοκίνητο της Χρονιάς». Κάπου, κάπως, κάποτε, κατάφεραν να ψηφιστούν αυτοκίνητα της χρονιάς, Ελληνικά ή Ευρωπαϊκά. Τα ευρωπαϊκά βραβεία του Αυτοκινήτου της Χρονιάς (Car of the Year awards) δημιουργήθηκαν το 1964, από μία ομάδα ευρωπαϊκών περιοδικών αυτοκινήτου. Οι διοργανωτές των βραβείων είναι, τα τελευταία χρόνια, τα περιοδικά Auto (Ιταλία), Autocar (Ηνωμένο Βασίλειο), Autopista (Ισπανία), Autovisie (Ολλανδία), L' Automobile Magazine (Γαλλία), Stern (Γερμανία) και Vi Bilägare (Σουηδία). Η κριτική επιτροπή αποτελείται από δημοσιογράφους που ασχολούνται με τον τομέα του αυτοκινήτου από ολόκληρη την Ευρώπη. Η εκπροσώπηση κάθε χώρας βασίζεται στο μέγεθος της αγοράς αυτοκινήτου της κάθε χώρας αλλά και της αυτοκινητοβιομηχανίας κάθε χώρας. Για το 2006, η επιτροπή αποτελούνταν από 58 μέλη από 22 χώρες. Δεν υπάρχουν κατηγορίες ή κλάσεις για τους νικητές. Ο στόχος είναι να υπάρχει ένας, αδιαφιλονίκητος νικητής, ανάμεσα σε όλα τα υποψήφια αυτοκίνητα. Παρόλα αυτά, κανείς δεν μένει παραπονεμένος.

8/12/09

Ο Έξυπνος και η Στατιστική


Πόσες πιθανότητες υπάρχουν, όσο είστε σταματημένοι στο φανάρι, να ΜΗΝ δείτε κάποιον «έξυπνο» να προσπερνάει όλη την ουρά, πάνω από τη βοηθητική λωρίδα που είναι για στροφή; Το θεωρείτε απίθανο; Σωστά! Είναι απίθανο. Δεν υπάρχει ούτε μία στο εκατομμύριο περίπτωση να μην βρεθεί ένας έξυπνος που θα τους προσπεράσει όλους στη σειρά, πατώντας πάνω στη βοηθητική λωρίδα που προορίζεται για όσους θέλουν να στρίψουν, για να περάσει πρώτος. Ρισκάροντας φυσικά να συγκρουστεί και με αυτούς που ξεκινούν κανονικά και με τα οχήματα που έρχονται από απέναντι.

Πόσες πιθανότητες υπάρχουν, όσο είστε σταματημένοι στο φανάρι, να ΜΗΝ δείτε κάποιον «έξυπνο» να προσπερνάει όλη την ουρά, για να μπει μπροστά, πρώτος στο φανάρι; Καμία; Σωστά. Καμία πιθανότητα δεν υπάρχει να μην εμφανιστεί κάποιος έξυπνος, που θεωρεί τον εαυτό του εξυπνότερο από τους άλλους, για να μπει μπροστά. Και αν υπήρχαν και άλλοι έξυπνοι πριν από αυτόν και δεν χωράει να μπει μπροστά, δεν υπάρχει πρόβλημα: κλείνει την κανονική λωρίδα περιμένοντας. Και όταν λέω καμία πιθανότητα, το εννοώ. Έχει συμβεί να είμαι το μοναδικό αυτοκίνητο στο φανάρι και να έρθει ο έξυπνος και να μπει μπροστά μου! Δηλαδή, δεν του αρκούσε να είναι δεύτερο αυτοκίνητο στο φανάρι. Η δύναμη της συνήθειας! Ακόμα και μόνος του να ήταν, είμαι σίγουρος ότι θα έκλεβε τη σειρά από τον ίδιο τον εαυτό του!

7/12/09

Οδηγώ Και…


Σε σκέφτομαι; Μακάρι να ήταν μόνο αυτό! Οι κυριότερες ασχολίες ενός οδηγού πέραν της οδήγησης, είναι και οι αιτίες που αποσπούν την προσοχή του από το δρόμο, οι οποίες μπορεί να αποβούν μοιραίες: Η αφηρημάδα, η κούραση, η νύστα, το φούσκωμα από το φαγητό και το αλκοόλ. Οι έντονες συζητήσεις, τα παιδιά που παίζουν στο πίσω κάθισμα, το μωρό που κλαίει ασταμάτητα, το κατοικίδιο που κυκλοφορεί ελεύθερο. Το κάπνισμα, η προσπάθεια του οδηγού να φάει ή να πιει, η αναζήτηση ενός CD, το μακιγιάρισμα, το χτένισμα, το διάβασμα ή η αναζήτηση στο χάρτη. Η αλλαγή σταθμού στο ραδιόφωνο ή η ρύθμιση του ήχου. Τώρα τελευταία, η δυνατότητα που έχουν όλο και περισσότερα αυτοκίνητα να προβάλλουν ταινίες, τηλεόραση ή DVD. Καινούργια επίσης ενασχόληση είναι τα συστήματα πλοήγησης, τα GPS navigator, τα οποία απαιτούν την προσοχή του οδηγού. Η κορυφαία θέση βέβαια ανήκει στα κινητά τηλέφωνα. Εκτός από την ομιλία, ακόμα πιο επικίνδυνο είναι το διάβασμα-γράψιμο μηνύματος και η αναζήτηση στα μενού κατά την οδήγηση.

Είναι δυνατόν ενώ οδηγείς στα καλά καθούμενα να εμπλακείς σε κάποιο ατύχημα; Προφανώς και όχι. Ταξιδεύοντας με 100 χιλιόμετρα την ώρα, αρκεί να χαθεί η προσοχή για ένα μόλις δευτερόλεπτο (με αυτή την ταχύτητα αντιστοιχεί σε σχεδόν 30 μέτρα απόστασης), για έναν από τους παραπάνω λόγους, για να συμβεί το μοιραίο.

4/12/09

Progress Bar


Όχι, δεν πρόκειται για κάποιο «προοδευτικό» μπαρ, για κάποιο προχωρημένο νυχτερινό κέντρο. Progress bars, είναι οι ενδείξεις που χρησιμοποιούν τα προγράμματα των υπολογιστών για να δείξουν την πρόοδο κάποιας λειτουργίας. Ο Damjan Stanković λοιπόν σκέφτηκε να κάνει το ίδιο και με τα φανάρια και κέρδισε μάλιστα και βραβείο σχεδιασμού για την ιδέα του. Έτσι λοιπόν τα φανάρια που προτείνει ο Damjan Stanković θα έχουν κάποια ένδειξη που θα φανερώνει το χρόνο που απομένει μέχρι να αλλάξει το φανάρι από κόκκινο σε πράσινο. Έτσι, οι οδηγοί θα μπορούν να προετοιμάζονται, να μην χάνουν χρόνο μέχρι να ξεκινήσουν, αλλά κυρίως, να μπορούν να σβήνουν τις μηχανές τους όσο περιμένουν, αφού θα βλέπουν πόσος χρόνος ακόμα τους απομένει μέχρι να ανάψει το πράσινο.

3/12/09

Bat-Smart


Η οικονομική κρίση άγγιξε και τον Μπάτμαν, από ότι φαίνεται. Έτσι, σε κάποια έκθεση αυτοκινήτων, παρουσιάστηκε ένα μοντέλο του δημοφιλούς smart, ειδικά τροποποιημένο για τον σούπερ-ήρωα. Άλλωστε, τώρα πια, για να κινηθείς γρήγορα στους δρόμους της πόλης, δεν χρειάζεσαι το τεράστιο αυτοκίνητο με τις τουρμπίνες που είχε μέχρι τώρα ο Μπάτμαν, αλλά ένα μικρό και ευέλικτο αυτοκίνητο πόλης. Όσο για το θέμα του εντυπωσιασμού – εκφοβισμού των κακών, οι ειδικοί έκαναν ότι καλύτερο μπορούσαν!

2/12/09

Αφηρημάδα


Αν υπήρχε διαγωνισμός αφηρημάδας, οι Λονδρέζοι μάλλον θα έρχονταν πρώτοι! Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, οι κάτοικοι της βρετανικής πρωτεύουσας ξεχνούν μέσα στα ταξί κατά μέσο όρο 10.000 κινητά τηλέφωνα μηνιαίως, με τα Χριστούγεννα να παρατηρείται αύξηση. Για να μην αναφέρουμε άλλες 1.000 σχεδόν ηλεκτρονικές συσκευές, όπως laptops ή iPods που αφήνονται στα χαρακτηριστικά μαύρα ταξί. «Είναι γνωστό ότι αυτή είναι η χειρότερη περίοδος για να ξεχάσει κάποιος προσωπικά αντικείμενα στα ταξί, ειδικά κινητά και φορητούς υπολογιστές, καθώς εξέρχεται από τα αυτοκίνητα με τα χέρια γεμάτα τσάντες», είπε εκπρόσωπος των βρετανικών ταξί Steve McMenara.

ΠΗΓΗ: zougla.gr

1/12/09

Συνοδεία


Μέχρι πότε οι «εξέχοντες» συμπολίτες μας θα μετακινούνται με συνοδεία, κλείνοντας τους δρόμους και ταλαιπωρώντας χιλιάδες απλούς πολίτες; Αν οι μοντέρνοι προύχοντες και προεστοί είναι κυβερνητικά στελέχη, τότε έχουν το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για την κατάσταση των δρόμων και για το κυκλοφοριακό, συνεπώς οφείλουν να το υφίστανται. Αν πάλι είναι τόσο σημαντική η μετακίνησή τους, ας μας κάνουν τη χάρη και ας μετακινούνται με ελικόπτερο. Ναι, δυστυχώς, σε αυτή την περίπτωση δεν θα μας δίνουν τη «χαρά» να περνούν δίπλα μας στους μπλοκαρισμένους δρόμους, ώστε να μας επιδεικνύον τη δύναμή τους, αλλά θα μετακινούνται γρήγορα και χωρίς να ενοχλούν κανέναν.
Προσαρμοσμένη αναζήτηση