Σας έχει τύχει να οδηγείτε τη νύχτα, να βλέπετε κάτι που να μοιάζει με ζώο αλλά στο τέλος να αποδεικνύεται ότι είναι μόνο μια σακούλα ή ένα πεσμένο φύλλο; Αυτός είναι μόνο ένας από τους τρόπους που ο νυσταγμένος οδηγός μπορεί να μπερδέψει αυτά που βλέπει. Ένας νυσταγμένος οδηγός δεν επεξεργάζεται τις πληροφορίες τόσο γρήγορα ή με τόση ακρίβεια όσο ένας σε εγρήγορση οδηγός, και είναι ανίκανος να αντιδράσει αρκετά γρήγορα ώστε να αποφύγει μια σύγκρουση. Παραδείγματος χάριν, ένας νυσταγμένος οδηγός δεν μπορεί να παρατηρήσει ότι το αυτοκίνητο μπροστά του έχει αναμμένα τα φώτα των φρένων του. Η υπνηλία μπορεί επίσης να στενέψει το οπτικό πεδίο του οδηγού, έτσι ώστε τα αντικείμενα ή οι άνθρωποι στην πλευρά του δρόμου, δεν μπορούν να γίνουν αντιληπτοί παρά μόνο όταν είναι πολύ αργά.
27/11/08
Έφτασεν η Ώρα
Ποια εποχή; Μα για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας. Αυτών που δεν θα αυξάνονταν, αλλά τελικά αυξήθηκαν; Αυτών που και πέρυσι δεν αυξήθηκαν, αλλά χαμήλωσαν τα φορολογίσιμα όρια, με αποτέλεσμα να ανέβουμε όλοι μία κλίμακα; Αυτών, που τα έσοδα πάνε για τους φανταστικούς δρόμους και το φοβερό κυκλοφοριακό σύστημα; Καταλάβατε τώρα; Να τα θυμάστε αυτά όταν θα είστε στο γκισέ και θα πληρώνετε...
26/11/08
Οικονομία και Περιβάλλον
Ο τρόπος που οδηγούμε μπορεί να στοιχίζει παραπάνω χρήματα στην τσέπη μας και να κάνει και κακό στο περιβάλλον. Για οποιονδήποτε από τους δύο λόγους, αν αλλάξουμε μερικές μικρές λεπτομέρειες στις καθημερινές μας συνήθειες, θα κάνουμε καλό και στο πορτοφόλι μας και στον πλανήτη μας. Όπως έχουμε ξαναγράψει, σε αρκετές χώρες ήδη, οι εκπαιδευόμενοι οδηγοί μαθαίνουν πώς να οδηγούν οικονομικά και οικολογικά. Δίνονται κίνητρα, υπάρχει πληροφόρηση, υπάρχει και επικοινωνία. Εμείς δεν χρειάζεται να περιμένουμε το Ελληνικό κράτος να μας εκπαιδεύσει ή να μας παροτρύνει να οδηγούμε καλύτερα (γιατί προφανώς δεν θα γίνει ποτέ). Μπορούμε να ξεκινήσουμε από μόνοι μας να εφαρμόζουμε τις συμβουλές των ειδικών.
25/11/08
Νύχτα Κάθετα στο Δρόμο
Είναι νύχτα και θέλεις να περάσεις απέναντι σε λεωφόρο, τώρα βλέπεις, νυχτώνει και νωρίς. Κόβεις λοιπόν το ένα ρεύμα και περιμένεις να ελευθερωθεί το άλλο για να περάσεις. Όμως τα αυτοκίνητα δεν έχουν φώτα στο πλάι και όταν είσαι κάθετα, αυτός που έρχεται από το ρεύμα που έχεις κόψει δεν σε βλέπει! Προσοχή! Μου έχει τύχει να πηγαίνω κανονικά και τελευταία στιγμή να δω ότι ένα σκούρο αυτοκίνητο είναι κάθετα στο δρόμο μου και περιμένει να περάσει στο άλλο ρεύμα. Ευτυχώς τον είδα νωρίς και πρόλαβα να φρενάρω. Θα μπορούσα να τον είχα κόψει στη μέση!
24/11/08
Κόψε κάθετα
Υπάρχουν λεωφόροι που έχουν κίνηση και στα δύο ρεύματα. Κάποιος που θέλει να κόψει τη λεωφόρο κάθετα αναγκάζεται και βγαίνει στο ένα ρεύμα πρώτα, το κόβει και μετά περιμένει να βρει ευκαιρία να περάσει και το δεύτερο. Βέβαια, στη λεωφόρο είναι πολύ επικίνδυνο κάποιο από τα διερχόμενα αυτοκίνητα να σταματήσει για να παραχωρήσει προτεραιότητα. Το ένα ρεύμα στο μεταξύ κομμένο και η ουρά να μεγαλώνει. Τι κάνεις σε αυτή την περίπτωση; Δεν βγαίνεις από το σπίτι;
21/11/08
Οδήγηση στο Εξωτερικό
Σε ορισμένα κράτη της Ευρώπης, που δεν είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως επίσης και σε όλες της χώρες των άλλων ηπείρων, χρειάζεται διεθνής άδεια οδήγησης. Η διεθνής άδεια οδήγησης χορηγείται αυθημερόν από τα κατά τόπους Γραφεία της ΕΛΠΑ, όπου πρέπει να προσκομίσετε:
Την ελληνική άδεια οδήγησης.
Μια έγχρωμη φωτογραφία.
Αστυνομική ταυτότητα.
Χρήματα. Η διαδικασία στοιχίζει 51,95 ευρώ και η άδεια έχει τριετή ισχύ.
19/11/08
Φιμέ Τζάμια Πίσω
Είναι λοιπόν κάτι τύποι οι οποίοι οδηγούν με μεγάλο καμάρι την εξίσου μεγάλη λιμουζίνα τους, την οποία προφανώς έχουν εισάγει από χώρα του εξωτερικού. Βασικό αξεσουάρ, τα πολύ σκούρα τζάμια. Ειδικά πίσω, τα τζάμια είναι σαν μαύρα αδιαπέραστα κόντρα-πλακέ. Μπροστά αναγκαστικά τα τζάμια πρέπει να είναι μέχρις ενός σημείου σκούρα, ώστε να μπορεί να βλέπει ο οδηγός, τουλάχιστον μπροστά και στα πλάγια. Όμως, παρά το καμάρι των οδηγών αυτών, δεν συνειδητοποιούν πως έτσι φαίνεται σαν να είναι οι σοφέρ κάποιων διάσημων, τους οποίους μεταφέρουν στο πίσω κάθισμα.
18/11/08
17/11/08
Ακόμα πιο Άσκοπο
Ακόμα πιο άσκοπο είναι το να περιμένεις στην ουρά στο φανάρι για να στρίψεις και να είσαι το τρίτο αυτοκίνητο στη σειρά. Και ξαφνικά να αποφασίζεις να κάνεις έναν επικίνδυνο ελιγμό, να βγεις από τη σειρά σου, μόνο και μόνο για να πας να χωθείς «σφήνα» μπροστά από το πρώτο αυτοκίνητο.
14/11/08
Η Λάθος Κίνηση
Όταν έχει κίνηση και κινούμαστε αριστερά σε δρόμο γρήγορο, πρέπει να έχουμε συναίσθηση ότι πίσω μας έρχονται και άλλα αυτοκίνητα. Άρα αν ξαφνικά αποφασίσουμε να φρενάρουμε διότι φοβόμαστε μη χάσουμε τον έλεγχο (μέγα σφάλμα, έτσι κι αλλιώς), πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πόσο επικίνδυνο είναι αυτό. Το αυτοκίνητο που έρχεται πίσω μας ή θα πρέπει να φρενάρει κι αυτό, με κίνδυνο να «φύγει» στη στροφή, ή θα πρέπει να έρθει να πέσει επάνω μας. Ειδικά αν είναι πισωκίνητο, μπορεί να χρειαστεί να πατήσει και γκάζι, όχι μόνο να αποφύγει το φρένο. Στη στροφή ελαττώνουμε ταχύτητα, αν χρειάζεται, πριν μπούμε, και βγαίνουμε όσο πιο γρήγορα μπορούμε. Όποιος δεν μπορεί να το καταλάβει αυτό ή δεν μπορεί να το καταφέρει, καλύτερα να παίρνει ταξί. Βάζει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.
13/11/08
Άσκοπο
Ο ορισμός της λέξης άσκοπο όπως (θα έπρεπε να) είναι στο λεξικό ορίζει το εξής: «Άσκοπο είναι να είσαι στην ουρά πίσω από πολλά – πολλά αυτοκίνητα και να κινείσαι κι εσύ όπως όλοι με 60 χιλιόμετρα την ώρα. Και ξαφνικά να αποφασίζεις να καβαλήσεις τη διπλή γραμμή, να προσπεράσεις παράνομα, να γκαζώσεις, μετά να φρενάρεις, να χωθείς σφήνα και όλα αυτά για να προσπεράσεις δύο αυτοκίνητα, τα οποία κατά πάσα πιθανότητα στο επόμενο φανάρι θα τα βρεις πάλι μπροστά σου.» Αυτό είναι άσκοπο.
12/11/08
Κάμερες στην Αττική
11/11/08
Αυξήσεις στα Τιμολόγια της ΔΕΗ
Αργά το απόγευμα. Μουντός φθινοπωρινός καιρός ή ομίχλη, ή βροχή, δεν έχει σημασία. Ορατότητα χαμηλή. Πολλά αυτοκίνητα στο δρόμο δεν έχουν αναμμένα φώτα. Γιατί; Ενδεχομένως φοβούνται μήπως τους έρθει φουσκωμένος ο λογαριασμός της ΔΕΗ. Ή σκέφτονται ότι αφού οι ίδιοι βλέπουν μια χαρά, τι να τα κάνουν τα φώτα; Μα τα φώτα δεν τα χρησιμοποιούμε μόνο για να φωτίζουμε το δρόμο μπροστά μας και να βλέπουμε εμείς, αλλά για να φαινόμαστε και από τους άλλους. Να θυμίσω ότι οι αυτοκινητοβιομηχανίες σκέπτονται να καταργήσουν τους διακόπτες των φώτων και να ανάβουν τα φώτα μέρα - νύχτα, με το που ξεκινάει η μηχανή, όπως ήδη γίνεται στις μοτοσικλέτες. Ειδικά τα αυτοκίνητα που είναι σκούρο χρώμα, είναι δύσκολο να τα ξεχωρίσεις από μακριά. Και φανταστείτε να ξεκινήσεις προσπέραση και μόλις είσαι στη μέση να ανακαλύψεις ότι έρχεται από απέναντι ένα σκούρο γκρι αυτοκίνητο χωρίς φώτα. Και καλά να οδηγείς μπετονιέρα, θα σκοτωθεί αυτός και ίσως στη δεύτερη ζωή να του γίνει μάθημα, αν όμως οδηγείς ΙΧ, γιατί να σε πάρει στο λαιμό του;
10/11/08
7/11/08
Καλοί Πολίτες
Έχουμε αναρωτηθεί ο καθένας για τον εαυτό του γιατί δεν κάνουμε παραβάσεις; Ή, μάλλον, γιατί δεν κάνουμε συχνότερα παραβάσεις; Σταματάμε στο κόκκινο φανάρι για να μην πληρώσουμε τα 700 ευρώ έτσι και μας πιάσουν, ή για να προφυλάξουμε τη ζωή μας και τη ζωή των άλλων; Σταματάμε για να προλάβουμε ένα πιθανό ατύχημα ή όχι; Αν αυτό γίνει συνείδηση, δεν θα χρειάζεται καν τόση αστυνόμευση. Δεν θα χρειάζονται πρόστιμα για τιμωρία. Γιατί για το παράνομο παρκάρισμα το πρόστιμο μπορεί να λειτουργήσει ανασταλτικά, γιατί δεν κινδυνεύει η ακεραιότητά και η ζωή κανενός. Όχι όμως και στο κόκκινο φανάρι ή στην παραβίαση του στοπ.
6/11/08
Τι Εστί Τροχονόμος;
Σώμα, έμβλημα, εθνόσημο, στολή, δόξα και όνειρα πολλά. Μήπως τελικά αποδεικνύεται πως όλα αυτά είναι απλώς θέατρο; Μήπως στην ουσία τροχονόμος εστί δημόσιος υπάλληλος του κράτους, που έχει σαν κύρια δουλειά του να μαζεύει χρήματα; Ούτε ζωές προστατεύει, ούτε κοινωνικό έργο προσφέρει, ούτε καν συμβαδίζει με αυτό που λέει η περιγραφή της δουλειάς του. Άλλο νόμιζε ότι θα έκανε και άλλο κατέληξε να κάνει. Τώρα αν μέσα σε όλα αυτό το σκηνικό της παράστασης του παραλόγου, υπάρχουν και κάποιοι εξαιρετικοί τροχονόμοι που προσπαθούν να φέρουν τη δουλειά τους στα δικά τους μέτρα, μπράβο τους. Αλλά δεν αρκεί. Αν δεν αλλάξει νοοτροπία ο «εργοδότης», ότι και να κάνει ο «εργαζόμενος» δεν θα κάνει τη μεγάλη διαφορά.
5/11/08
Πορτοκαλί Άφεση Αμαρτιών
Άλλο ένα παρεξηγημένο εξάρτημα του αυτοκινήτου, τουλάχιστον από τους Έλληνες οδηγούς, είναι τα αλάρμ. Τα χαριτωμένα πορτοκαλί λαμπάκια που αναβοσβήνουν όλα μαζί στις τέσσερις γωνίες του αυτοκινήτου και –θεωρητικώς- προειδοποιούν τους άλλους οδηγούς για κίνδυνο. Εδώ βέβαια τα χρησιμοποιούμε και όταν σταματάμε στη λεωφόρο, κλείνοντας μία ολόκληρη λωρίδα κυκλοφορίας, για να πάρουμε τσιγάρα από το περίπτερο. Κανείς οδηγός δεν έχει δικαίωμα να δυσανασχετεί, αφού το σταματημένο όχημα, είχε αλάρμ. Επίσης, όταν διπλο-τριπλο-παρκάρουμε, ή όταν καβαλάμε κανένα πεζοδρόμιο, το «αδίκημα» παραγράφεται, αν έχουμε αλάρμ. Αλλά το καλύτερο όλων είναι όταν βλέπω αυτοκίνητο να έχει σταθμεύσει παράνομα, σε μέρος που απαγορεύεται και η ΣΤΑΣΗ και η στάθμευση, με αλάρμ. Εκεί ο οδηγός θεωρεί ότι δεν υπάρχει περίπτωση να πάρει κλήση από την Τροχαία, λόγω των αλάρμ. Αλλά έλα όμως που μπορεί…
4/11/08
Αριθμός Κυκλοφορίας
Ο αριθμός κυκλοφορίας ενός Ελληνικού αυτοκινήτου αποτελείται από 4 αριθμούς και τρία γράμματα. Οι αριθμοί, ως γνωστόν, είναι από το 0 ως το 9 ενώ τα γράμματα, είναι μόνο όσα είναι κοινά με το λατινικό αλφάβητο, ώστε να μην δημιουργείται σύγχυση όταν βρεθεί ένα Ελληνικό αυτοκίνητο στο εξωτερικό. Πληροφοριακά, τα κοινά γράμματα είναι 14, δηλαδή ABEZHIKMNOPTYX. Άρα λοιπόν με 14 διαφορετικούς συνδυασμούς σε 3 ψηφία και 10 διαφορετικούς συνδυασμούς σε άλλα 4, θα περίμενε κανείς ότι όλα τα οχήματα που φέρουν Ελληνικό αριθμό κυκλοφορίας θα καλύπτονταν. Στο εξωτερικό μάλιστα, αφού έχουν τόσο πολλούς συνδυασμούς, φροντίζουν τα ψηφία του αριθμού κυκλοφορίας να σημαίνουν και κάτι, όπως π.χ. περιοχή, χρονολογία, κτλ. Ειδικές πινακίδες μάλιστα, κατά παραγγελία χρεώνονταν έξτρα. Για τα κατά παραγγελία νούμερα βέβαια, «λαδώνεις» τον υπάλληλο με λίγο χαρτζιλίκι και σου δίνει ένα εύκολο νούμερο. Όσο για την περιοχή είχε γίνει προσπάθεια να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα ώστε να μην δίνονται τα νούμερα ανεξέλεγκτα και τυχαία. Έτσι λοιπόν τις προάλλες είδα ένα αυτοκίνητο με πινακίδα ΚΥΚ, το οποίο θα περίμενε κανείς ότι θα είναι ΚΥΚλάδες. Μπαααα. ΚΥΚ είναι η Κέρκυρα, σκέφτηκε κάποιος στο υπουργείο Μεταφορών. Οι Κυκλάδες ας είναι ΕΜΑ. Ποια είναι η λογική πίσω από αυτό; Μάλλον δεν υπάρχει, όπως σε τόσα και τόσα άλλα…