23/7/09

Παιδικά Καθίσματα


Βασικοί κανόνες ασφάλειας για την μετακίνηση παιδιών με αυτοκίνητο
Σύμφωνα με το ΚΕ.Π.ΚΑ. (Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών).


Παιδιά 12 ετών και κάτω πρέπει πάντα να κάθονται στο πίσω κάθισμα. Αυτό μειώνει τον κίνδυνο θανάτου, κατά 36%. Τα παιδιά πρέπει να βρίσκονται, σε κάθισμα αυτοκινήτου ή σε υποστηρικτή, μέχρι να μπορούν να καθίσουν κανονικά, χρησιμοποιώντας τη ζώνη του αυτοκινήτου. Για τα περισσότερα παιδιά που είναι περίπου 8 χρονών και άνω, η σωστή χρήση της ζώνης ασφαλείας είναι ο σημαντικότερος παράγοντας.

Ποτέ δε βάζουμε ένα παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου ανάποδα, στο μπροστινό κάθισμα, όταν εκεί υπάρχει ένας ενεργός αερόσακος.

Χρησιμοποιούμε το κάθισμα για όσο το δυνατό μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Το ύψος και το βάρος του παιδιού μας θα μας υποδείξουν πότε μπορεί να ταξιδέψει, χωρίς κάθισμα ασφαλείας.

Όλα τα καθίσματα αυτοκινήτου που πωλούνται στην αγορά, έχουν περάσει επιτυχώς τους ελέγχους ασφαλείας. Επιλέγουμε αυτό που ταιριάζει περισσότερο στο παιδί μας, στο αυτοκίνητό μας και στον προϋπολογισμό μας. Μερικά μοντέλα έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά. Επιλέγουμε αυτό το οποίο έχει τα χαρακτηριστικά που θα μας επιτρέψουν να το χρησιμοποιήσουμε σωστά σε ΚΑΘΕ μετακίνηση, εντός και εκτός πόλης.

Πάντα διαβάζουμε με προσοχή τις οδηγίες του κατασκευαστή του αυτοκινήτου και του παιδικού καθίσματος. Συχνά, περιέχουν συγκεκριμένες πληροφορίες για την εγκατάσταση του καθίσματος στο αυτοκίνητο, οι οποίες μπορεί να μην είναι προφανείς. Μερικά μοντέλα διαφέρουν από αυτό που θα περιμέναμε.

Σιγουρευόμαστε ότι η ζώνη του καθίσματος είναι άνετη επάνω στο παιδί, σωστά συνδεδεμένη με το όχημα και ότι οι ζώνες του αυτοκινήτου δένουν κανονικά.

Όταν αγοράζουμε κάθισμα αυτοκινήτου, σιγουρευόμαστε ότι έχουμε τη δυνατότητα επιστροφής στην περίπτωση που δεν έχει τις κατάλληλες διαστάσεις, ή ανακαλύψουμε ότι δε μας αρέσει.

Αποφεύγουμε τα μεταχειρισμένα καθίσματα αυτοκινήτου, ειδικά εκείνα που είναι άνω των 6 ετών, εκείνα με άγνωστη ιστορία, εκείνα που μπορεί να υπήρχαν σε αυτοκίνητα που είχαν συγκρουστεί, εκείνα που έχουν σημάδια ραγίσματος ή φθορές και εκείνα από τα οποία λείπουν οι ταμπέλες, ο αριθμός του μοντέλου, η ημερομηνία κατασκευής, οι οδηγίες εγκατάστασης καθώς και κομμάτια.

Οδηγούμε με μεγάλη και αμείωτη προσοχή. Φορούμε πάντα ζώνη ασφαλείας. Αυτά τα απλά βήματα είναι οι ευκολότεροι τρόποι, για να προστατέψουμε τον εαυτό μας και τους συνεπιβάτες μας από ατυχήματα ή ακόμα και το θάνατο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Προσαρμοσμένη αναζήτηση