13/4/11

Θλιβερή Επέτειος


Σήμερα είναι η επέτειος του θλιβερού δυστυχήματος που έγινε στα Τέμπη το 2003. Τότε, ένα υπερφορτωμένο, κακοσυντηρημένο φορτηγό, με έναν ακατάλληλο οδηγό και προχειροδεμένο φορτίο, πήρε τη ζωή 21 μαθητών που πήγαιναν εκδρομή με λεωφορείο, με φρικιαστικό τρόπο. Λες και η μοίρα το ήθελε έτσι, το φορτηγό γλίστρησε και το φορτίο του, ξύλινες πλάκες, έφυγε και αποκεφάλισε τα παιδάκια που έρχονταν από απέναντι.

Όμως το νόημα στη θλιβερή επέτειο δεν είναι να θυμηθούμε τα δυσάρεστα, αλλά να θυμηθούμε ότι και σε αυτή την περίπτωση, περίτρανα, ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΤΙΜΩΡΗΘΗΚΕ. Σωστά. Κανείς δεν τιμωρήθηκε. Και με τη βούλα πλέον, οι οδηγοί είναι αθώοι και ελεύθεροι, κανείς υπεύθυνος δεν βρέθηκε για τη φόρτωση, ενώ και οι δύο ιδιοκτήτες της εταιρίας του φορτηγού δεν τιμωρήθηκαν. Ο ένας, απεβίωσε πριν τελεσιδικήσει η υπόθεση (πέρασαν άλλωστε και 8 χρόνια). Η άλλη, δεν έχει ευθύνες γιατί λέει κάποια παρατυπία έγινε στην επίδοση ενός εγγράφου, με αποτέλεσμα να ακυρωθεί όλη η διαδικασία. Σημασία έχει πότε επιδόθηκε το έγγραφο, όχι ότι χάθηκαν 21 μικρά παιδάκια. Να σημειώσουμε ότι οι ιδιοκτήτες της εταιρίας έδωσαν 8,5 εκατομμύρια ευρώ για αποζημιώσεις και ποιος ξέρει πόσα άλλα για δικαστικά ...έξοδα.

Και για να καταλάβει ο κόσμος το μεγαλείο της Ελληνικής Δικαιοσύνης, στις 22/9/2010, περίτρανα και με πολλή δημοσιότητα, είχε ανακοινωθεί πως "Απερρίφθη η αναίρεση των καταδικασθέντων για την τραγωδία στα Τέμπη", ώστε όλοι να νομίσουμε πως τελικά αποδόθηκε Δικαιοσύνη:



Απερρίφθη από το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου η αίτηση αναίρεσης που είχαν καταθέσει οι έξι καταδικασθέντες για το πολύνεκρο δυστύχημα, στα Τέμπη, τον Απρίλιο του 2003, κατά το οποίο βρήκαν το θάνατο 21 μαθητές του Λυκείου από το Μακρυχώρι Ημαθίας.Ειδικότερα, το δικαστήριο έκρινε ότι η απόφαση του ΜΟΔ Λάρισας έχει ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία, όπως προβλέπει το Σύνταγμα.Στην ουσία της υπόθεσης, για τον θάνατο των μαθητών καταδικάστηκαν ο οδηγός της νταλίκας Δημήτρης Ντόλας σε κάθειρξη 15 ετών και τριών μηνών, ο εκ των συνιδιοκτητών της νταλίκας Φώτιος Καβελίδης σε κάθειρξη 14 ετών και τριών μηνών, ο δεύτερος εκ των συνιδιοκτητών της νταλίκας Αναστάσιος Καμέας σε κάθειρξη 11 ετών …


Πηγή: Lawnet.gr  22/9/10



Και ξαφνικά, στις 7/10/2010, λίγες μόλις μέρες μετά, στα ψιλά γράμματα, πέρασε ότι "Παύει η ποινική δίωξη των κατηγορούμενων για το δυστύχημα στα Τέμπη":


Την οριστική παύση της ποινικής δίωξης κατά δύο κατηγορουμένων της πολύκροτης υπόθεσης των Τεμπών, όπου τον Απρίλιο του 2003 είχαν χάσει τη ζωή τους σε τροχαίο ατύχημα 21 μαθητές, αποφάσισε το Τριμελές Εφετείο Λάρισας.


Ο ένας ήταν ο οδηγός του μοιραίου λεωφορείου, στο οποίο επέβαιναν οι μαθητές, το οποίο συγκρούστηκε με την νταλίκα και η άλλη εκ των συνιδιοκτητών της εταιρίας ξυλείας, για λογαριασμό της οποίας γινόταν η μεταφορά μελαμίνων με την νταλίκα. Στην συγκεκριμένη υπόθεση ήταν κατηγορούμενος και ένα ακόμα άτομο, εκ των ιδιοκτητών, που στο μεταξύ απεβίωσε.


Το πρωτόδικο δικαστήριο τον Φεβρουάριο του 2009 καταδίκασε τους δύο ιδιοκτήτες της εταιρίας σε συνολική ποινή φυλάκισης 5 ετών για ανθρωποκτονία κατά συρροή από αμέλεια και σωματική βλάβη κατά συρροή από αμέλεια. Αθώωσε όμως τον οδηγό του λεωφορείου των μαθητών, που αντιμετώπιζε τις ίδιες κατηγορίες. Οι δύο καταδικασθέντες έκαναν έφεση κατά της απόφασης. Έφεση έκανε επίσης και ο εισαγγελέας εφετών, μετά από γραπτό αίτημα μερικών γονέων των αδικοχαμένων μαθητών, κατά της αθώωσης του οδηγού του λεωφορείου.


Η έφεση εκδικάστηκε στο Τριμελές Εφετείο Λάρισας, το οποίο δέχτηκε τη θέση των δύο ιδιοκτητών της εταιρίας ξυλείας, ότι ήταν άκυρη η επίδοση του παραπεμπτικού βουλεύματος σε αυτούς, γιατί αυτή έγινε πριν καταστεί αμετάκλητη η απόφαση του Συμβουλίου Εφετών. Ότι δηλαδή, δεν είχε εκπνεύσει η προθεσμία άσκησης αναίρεσης στον Άρειο Πάγο.


Πηγή: ΑΠΕ (Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων) 14:09 7/10/2010




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Προσαρμοσμένη αναζήτηση