30/11/07

Έξω απ' τα Όρια


Έχω ξαναπεί ότι σε κάθε δυστύχημα το πόρισμα της τροχαίας είναι ότι ευθύνεται η υπερβολική ταχύτητα. Διότι με τη βολική αυτή λογική αν τα αυτοκίνητα που συγκρούστηκαν κινούνταν με 20 χιλιόμετρα την ώρα, θα είχαμε ελαφρές υλικές ζημιές. Συνεπώς, στους δρόμους καρμανιόλες τα μέτρα που παίρνει το κράτος μας είναι να φυτέψει μία πινακίδα που να κατεβάζει το όριο ταχύτητας σε κάτι τόσο γελοίο, όσο το 40 ή το 30. Και μετά βέβαια έχει το δικαίωμα και να σε γράψει αν το παραβείς και να δικαιολογήσει το ατύχημα. Από την πλευρά των οδηγών, βέβαια, κανείς δεν λαμβάνει σοβαρά τέτοια σήματα. Αν ας πούμε δείτε όριο ταχύτητας 40 σε λεωφόρο, έχετε ποτέ κόψει; Εγώ προσωπικά όχι. Και το πρόβλημα είναι εδώ ακριβώς: Στο ένα και μοναδικό σημείο που θα χρειαστεί πραγματικά να πάμε με 40, δεν θα πάμε, πιστεύοντας ότι είναι και αυτό μία ακόμα υπερβολή.


28/11/07

Καβάτζες


Υπάρχουν δρόμοι που τις ώρες αιχμής έχουν πολύ κίνηση. Υπάρχουν όμως και οι λεγόμενες καβάτζες, δρόμοι δηλαδή παράλληλοι που πολλοί οδηγοί ξέρουν και έτσι αποφεύγουν την κίνηση. Για παράδειγμα σε δρόμους με μία ή δύο λωρίδες που κινούνται πολλά φορτηγά, η κίνηση το πρωί είναι αφόρητη. Ευτυχώς όμως υπάρχουν παράλληλες οδοί για να "ξεφορτώνουν" οι κύριες αρτηρίες. Το πρόβλημα είναι όταν τα φορτηγά ή άλλοι αργοί οδηγοί αποφασίζουν και αυτοί να χρησιμοποιήσουν τις καβάτζες με αποτέλεσμα να πήζουν και αυτοί οι δρόμοι. Κάπως έτσι δημιουργούνται τα κυκλοφοριακά προβλήματα που καταλύουν την κίνηση στις πόλεις.

27/11/07

Καλά, Εσύ Σκοτώθηκες Νωρίς


...Για να δανειστώ λίγο τον τίτλο του Χρόνη Μίσσιου. Αναφέρομαι στα σκοτωμένα ζώα που εξακολουθούν να βρίσκονται καθημερινά στους δρόμους. Καλά, όσο είναι ζωντανά, δεν υπάρχει κανένας μα κανένας φορέας ο οποίος να τα μαζεύει, για να σώσει τη ζωή τους και να μην τα αφήσει να πολλαπλασιάζονται και διογκώνεται το πρόβλημα. Και βέβαια να σώσει και τη ζωή και την περιουσία όσων ενδεχομένως να τρακάρουν με κάποιο αδέσποτο. Αλλά το κυριότερο είναι ότι δεν τα μαζεύουν ούτε αφού σκοτωθούν στη μέση του δρόμου. Δηλαδή, δεν υπάρχει κανένας φορέας που να καθαρίζει το δρόμο από επικίνδυνα εμπόδια, πολύ δε περισσότερο από νεκρά ζώα που ενέχουν τον κίνδυνο διασποράς επιδημιών. Μάλλον πρέπει να μάθουμε να ζούμε μαζί με νεκρά ζώα γύρω μας. Ο έρωτας στα χρόνια της χολέρας...

26/11/07

Στην Άκρη να Περάσει ο Μεγάλος

Τρομερή κίνηση στο δρόμο παρόλο που η Τροχαία έχει βάλει τροχονόμο. Φυσικά δεν φταίει ο τροχονόμος που δεν κάνει καλά τη δουλειά του. Ίσα-ίσα το αντίθετο. Την κάνει πολύ καλά. Όταν όμως έχει λάβει εντολή να κλείσει όλους τους δρόμους για να περάσει ο υπουργός και ο «επίσημος», τι να κάνει ο καημένος που επιπρόσθετα, τα ακούει και από τους οδηγούς; Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι γιατί δεν περιμένει και ο υπουργός και ο δήθεν επίσημος όπως όλοι μας μέσα στην κίνηση, για να πάμε στη δουλειά μας; Γιατί να μην πάρει το μέσο μαζικής μεταφοράς όπως κάνω εγώ και εσείς – και όχι μόνο στην προεκλογική περίοδο για τα μάτια του κόσμου; Γιατί να πρέπει να περιμένουμε εμείς 20 λεπτά στο φανάρι για να βρει το δρόμο εντελώς άδειο ο ένας και ο άλλος; Γι αυτό μετά βγαίνουν στα κανάλια οι υπουργοί και δηλώνουν με απορία άγνοια για την κατάσταση των δρόμων, αφού δεν την έχουν δει ποτέ τους.

24/11/07

Μηχανήματα

Δεν ξέρω κατά πόσο επιτρέπεται να κυκλοφορούν κάποια μηχανήματα στους δρόμους. Τις προάλλες έπεσε σε μία ατέλειωτη ουρά σε λεωφόρο. Ανεξήγητο, διότι ο δρόμος αν και μία λωρίδα είναι ανοιχτός και ακόμα και τα φορτηγά τρέχουν. Μετά από περίπου τρία τέταρτα διαπίστωσα πως μπροστά πήγαινε ένα αγροτικό μηχάνημα και από πίσω είχαν μαζευτεί καμιά δεκαριά νταλίκες. Την πομπή αυτή δεν μπορούσε να προσπεράσει κανένα ΙΧ. Αναρωτήθηκα λοιπόν κατά πόσο μπορεί το αγροτικό μηχάνημα να κυκλοφορεί στο δρόμο κανονικά. Έχει άδεια; Τι γίνεται αν τρακάρει κάποιος πάνω του; Αυτό είναι όλο ατσάλι, θα σκοτώσει κόσμο. Άσε δε που δεν μπορεί να κινηθεί με κανονική ταχύτητα και δημιουργεί τεράστιο κυκλοφοριακό πρόβλημα. Μήπως αυτά θα έπρεπε να μεταφέρονται πάνω σε νταλίκες;

22/11/07

FIAT


Από την πρώτη σελίδα του http://www.autotriti.gr


Πρόσφατα οι δοκιμαστές του Auto Motor und Sport κόντεψαν να σκοτωθούν, όταν δεν πιάσανε τα φρένα του νέου Fiat Bravo 1.4 90 ps που δοκίμαζαν. Το αυτοκίνητο έριξε το φράχτη του αεροδρομίου όπου γινόταν το test, πέρασε κάθετα τον διπλανό δρόμο και καρφώθηκε σ’ ένα χωμάτινο τοίχο απέναντι. Ευτυχώς δεν περνούσε κάποιο αυτοκίνητο εκείνη την στιγμή και αποφεύχθηκαν τα χειρότερα.


Στην συνέχεια βρέθηκε ότι:


· Όλα τα μικρομεσαία οικογενειακά αυτοκίνητα φοράνε σήμερα μεγάλα φρένα (280 χιλ.).


· Το νέο Fiat Bravo κυκλοφορεί σε 4 τύπους στις μεγάλες αγορές της Ευρώπης επίσης με μεγάλα φρένα.


· Το Bravo 1.4 90 ps που θα πουληθεί κυρίως στην Ελλάδα έχει 30% μικρότερα φρένα. Είναι και αυτό βαρύ (1300 κιλά), όπως τα υπόλοιπα Bravo, θα μεταφέρει και αυτό μια ολόκληρη οικογένεια όπως τα υπόλοιπα Bravo, όμως αυτό έχει 30% μικρότερα φρένα, από τα υπόλοιπα Bravo αλλά και από όλα τα αυτοκίνητα της κατηγορίας του.


Η Fiat λέει ότι το ατύχημα ήταν τυχαίο και μπορεί να μην επαναληφθεί.


Η ουσία όμως είναι:


· γιατί το Bravo 1.4 90 ps έχει μικρότερα φρένα;


· γιατί ο Έλληνας οικογενειάρχης δεν αξίζει τα μεγάλα φρένα που φοράνε τα υπόλοιπα Bravo, που πουλιούνται στις μεγάλες αγορές της Ευρώπης;


Η Fiat δεν θέλει να απαντήσει σ’ αυτό. Ελπίζει ότι το θέμα θα ξεχαστεί και ότι το κράτος δεν θα παρέμβει.


Η δική μας γνώμη είναι ότι η Fiat οφείλει να ενημερώσει όσους έχουν ήδη αγοράσει ή θα αγοράσουν Bravo 1.4 90 ps και ότι η πολιτεία πρέπει να της επιβάλλει να κάνει την ενημέρωση αυτή τώρα (εδώ και σε όποια άλλη χώρα πουλιέται το μοντέλο αυτό). Το δικό μας το καθήκον, αλλά και των οργανώσεων προστασίας καταναλωτών είναι να ενημερώσουμε τις αρμόδιες υπηρεσίες για να πάρουν άμεσα μέτρα, ώστε να μην αποκρύπτονται τόσο κρίσιμες πληροφορίες για την ασφάλεια τους, από τον καταναλωτή.


Υπάρχει όμως και ένα θέμα με την στάση που κράτησε μερίδα δημοσιογράφων του ειδικού τύπου, στο θέμα αυτό.


Αν ένας δημοσιογράφος, ξέρει ότι το Bravo 1.4 90 ps φοράει 30% μικρότερα φρένα και όχι μόνο το αποκρύπτει αλλά αντίθετα εκθειάζει τα φρένα του, τότε έχουμε σίγουρα ένα μεγάλο ηθικό (ίσως και νομικό) θέμα. Άλλο είναι να γράψεις “έχει 30% μικρότερα φρένα, όμως… bla-bla” και άλλο να αποκρύψεις σκόπιμα ότι έχει μικρότερα φρένα.


Η γνώμη μας είναι ότι η Fiat πρέπει:


α) να βάλει μεγάλα φρένα στο Bravo 1.4 90 ps


β) αν δεν το κάνει αυτό, τουλάχιστον να ενημερώσει όσους έχουν ήδη αγοράσει και όσους πρόκειται να αγοράσουν, για το μέγεθος των φρένων του Bravo 1.4 90ps. Σ’ όλες τις χώρες που πουλιέται το μοντέλο αυτό.


21/11/07

Άλλη μία Απώλεια


Παραθέτω το κείμενο όπως μου εστάλη.


Εχθές τις πρώτες πρωινές ώρες ο αδελφός μου έφυγε για το μεγάλο ταξίδι, για την «Γειτονιά των Αγγέλων».


Εχθές στις 17/11, περίπου στις 00:30 στην Πέτρου Ράλλη στο ύψος της Αγ. Αννης. Ένα CITROEN SAXO KOKKINO τον διαμέλισε και τον εγκατέλειψε.


Επειδή λόγω της κατάστασης δεν μπορώ να γράψω περισσότερα και για να προλάβω όποιον φίλο θέλει να βοηθήσει (γιατί δεν αποκλείεται ο εγκληματίας να προσπαθήσει να το φτιάξει από Δευτέρα πρωί) το KOKKINO SAXO είναι χτυπημένο εμπρός από τα μέχρι τώρα στοιχεία –κομμάτια του αυτοκίνητου έχουν βρεθεί.


Οποίος μπορεί να βοηθήσει θα είναι πολύτιμο και οποίος μπορεί να το προωθήσει σε άλλα sites που να το διαβάζουν φαναρτζήδες η αυτοί που πουλάνε ανταλλακτικά τον παρακαλώ πολύ να το κάνει γιατί εγώ δεν μπορώ.


Δυο αγγελούδια σε λίγη ώρα από τώρα θα ακούσουν το μεγάλο μυστικό που δεν το λέμε εδώ και 28 ώρες.


Αντίο αγαπημένε μου αδελφέ.


20/11/07

Απίστευτο και Όμως Αληθινό!

Και πάνω που είχα πλέον πειστεί ότι αυτά δεν γίνονται στην Ελλάδα. Η είδηση της ημέρας έσκασε σαν βόμβα: Ο πρόεδρος και τα μέλη της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, παραιτήθηκαν, μετά από απόφαση της Πολιτείας να χρησιμοποιήσει τις κάμερες της Τροχαίας για να παρακολουθήσει την πορεία του εορτασμού του Πολυτεχνείου. Η παρακολούθηση γινόταν από το νεοσύστατο Τμήμα Τεχνικών Μέσων, το οποίο έχει εξοπλιστεί με υπερσύγχρονα μηχανήματα. Η Αρχή (που είχε οριστεί από την ίδια την Πολιτεία) είχε απαγορεύσει την παρακολούθηση και όταν οι ελεγκτές της Αρχής έφτασαν στη ΓΑΔΑ το σύστημα κατέγραφε. Μπράβο.

19/11/07

Ο Ραλίστας

Για κάποιο παράξενο λόγο, όταν βρέχει και γενικά όταν οι συνθήκες είναι κακές, υπάρχουν πολλοί οδηγοί που προκαλούν την τύχη τους. Δηλαδή, οδηγούν πολύ γρήγορα (πιο γρήγορα από όσο επιτρέπουν οι συνθήκες), κάνουν επικίνδυνες προσπεράσεις, κάνουν επικίνδυνους ελιγμούς, κτλ. Και γενικά, οι οδηγοί αυτοί κινούνται με τρόπο που δεν θα κινούνταν ακόμα και σε στεγνό οδόστρωμα με καλύτερες συνθήκες. Γιατί αυτό το παιχνίδι με την τύχη; Δεν είναι κατανοητό ότι υπάρχει χαμηλότερη ορατότητα; Ότι η πρόσφυση των ελαστικών στο δρόμο είναι χειρότερη; Ότι οι αντιδράσεις των άλλων οδηγών είναι μειωμένες;

16/11/07

Αποστολή Eξετελέσθη


Έγινε η πρώτη επιχείρηση της Αστυνομίας στα Ζωνιανά της Κρήτης και εστέφθη από παταγώδη αποτυχία. Τη δεύτερη φορά όμως ξαναπήγαν άριστα προετοιμασμένοι. Με τεθωρακισμένα οχήματα, με αλεξίσφαιρα γιλέκα, με ένα στρατό "Ράμπο" με άρβυλα και μπερέδες, με αυτόματα, ημιαυτόματα, υπεραυτόματα κτλ. Και πράγματι η επιτυχία ήταν τεράστια: Εκτός από τα 50 δενδρύλλια, έπιασαν λέει και ένα ή δύο αυτοκίνητα χωρίς πινακίδες. Δηλαδή, εξάρθρωσαν τα κακοποιά στοιχεία που ήταν υπαίτια για την παγκόσμια αυτή πρωτοτυπία, να κυκλοφορούν αυτοκίνητα χωρίς πινακίδες. Γιατί, αν δεν το καταλάβατε, ένας ή δύο ήτανε τελικά που δεν είχαν πινακίδες στα αυτοκίνητα. Δηλαδή, εγώ ας πούμε τη μία φορά που πήγα στην Κρήτη και είδα μέσα στο Ηράκλειο να σταματάει μία πομπή 15 αγροτικών χωρίς πινακίδες μέσα στη μέση του δρόμου, μάλλον έβλεπα οράματα. Μου φάνηκε ότι σταμάτησαν μπροστά στο δρόμο της εκκλησίας και ο δρόμος έκλεισε μέχρι να τελειώσει το μυστήριο. Έτσι απλά και δεν μίλησε κανείς. Αλλά τώρα που η Αστυνομία τους εξάρθρωσε, αυτό δεν θα ξανασυμβεί.

15/11/07

Βρωμιά και Δυσωδία

Έχω τη βάσιμη υποψία ότι τα φορτηγά δεν τα πλένουν ποτέ. Όσα βλέπουμε να κυκλοφορούν καθαρά, είναι απλώς καινούργια. Τα αγοράζουν καθαρά και μετά τα πετάνε, δεν τα πλένουν. Έχετε συναντήσει ποτέ καθαρό φορτηγό στο δρόμο; Εγώ προσωπικά ποτέ. Και μάλιστα ανακάλυψα στο δρόμο που πηγαίνω στο γραφείο κάθε μέρα ένα πλυντήριο φορτηγών, το οποίο είναι πάντα μα πάντα άδειο. Είναι γεγονός, τα φορτηγά δεν πλένονται ποτέ. Χρησιμοποιούνται και μετά πετιούνται.

14/11/07

Λασπωτήρες


Οι λασπωτήρες εμφανίζονται πολλές φορές στις λίστες με τα αξεσουάρ των καινούργιων αυτοκινήτων και είμαι σίγουρος ότι όσοι τους επιλέγουν, το κάνουν γιατί θέλουν να φαίνεται ότι έχουν ξοδέψει πολλά λεφτά στο αυτοκίνητο: «Μέχρι λασπωτήρες του έβαλα!». Όμως οι λασπωτήρες δεν υπάρχουν μόνο για λόγους ομορφιάς. Υπάρχουν για να μην κάνουν χάλια το πίσω αυτοκίνητο, για να μην πιτσιλάνε στο παρμπρίζ του αυτοκινήτου που ακολουθεί και περιορίζουν έτσι την ορατότητά του. Ειδικά τα μεγάλα τζιπ με τους τεράστιους τροχούς και το ανασηκωμένο αμάξωμα, θεωρώ ότι είναι απαραίτητο να υποστούν αυτό το μικρό έξτρα κόστος για ένα αξεσουάρ που δείχνει ότι σέβεσαι τους άλλους.


13/11/07

Ειδική Μπογιά για Λωρίδες

Ερώτηση κρίσεως: Πως γίνεται και η προσωρινή διαγράμμιση λόγω έργων διατηρείται για χρόνια στο οδόστρωμα, ενώ οι κανονικές διαγραμμίσεις φεύγουν μετά από μερικούς μήνες; Γιατί δεν χρησιμοποιούμε αυτή τη μπογιά για να κάνουμε τις μόνιμες διαγραμμίσεις ώστε να μην ξεθωριάζουν ποτέ;


12/11/07

Το Tραμ το Tελευταίο


Μεγάλη εφεύρεση το τραμ και βρήκε τέλεια εφαρμογή στην κακοφτιαγμένη Αθήνα. Πηγαινοέρχεται άδειο, έχει «φάει» δύο έως τέσσερις λωρίδες από δρόμους που τις χρειάζονταν όσο τίποτα και προσφέρει ένα κακόγουστο θέαμα, μιας και δεν έχει καμία προσωπικότητα και καμία ιδιαιτερότητα σχεδίασης. Εντάξει, έγινε το χατίρι κάποιων που «πουλούσαν» τραμ. Αγοράσαμε την πραμάτεια τους και πληρώνουμε όλοι μαζί τη φιλοδοξία τους να γίνουν πλούσιοι. Τώρα που το κατάφεραν, δεν κοιτάμε μήπως πουλήσουμε το φοβερό τραμ μας σε καμία τριτοκοσμική χώρα και στη θέση του να βάλουμε καμία γραμμή μετρό;


10/11/07

Weekend Driver

Ο οδηγός του Σαββατοκύριακου. Ένα από τα πιο επικίνδυνα είδη που ευδοκιμούν παγκοσμίως. Οδηγοί οι οποίοι κυκλοφορούν όλη την εβδομάδα με τα ΜΜΜ (και πολύ καλά κάνουν) και το Σαββατοκύριακο βγαίνουν με το αυτοκίνητο για βόλτα, γιατί κάπως, κάποτε πρέπει να το χρησιμοποιήσουν. Οδηγούν λοιπόν σε ρυθμούς πολύ χαλαρούς, ανέμελους (το τονίζω ιδιαιτέρως) ως και απρόσεκτους. Όμως τώρα πια η κατάσταση στους δρόμους δεν είναι όπως την εποχή του πατέρα μας ή του παππού μας και στις αστικές περιοχές είναι ελάχιστες οι ώρες και οι ημέρες που μπορούμε να πάμε βόλτα με το αυτοκίνητο. Αλλά και αν ακόμα το κάνουμε, πρέπει να είμαστε εξίσου προσεκτικοί και να σεβόμαστε τους άλλους οδηγούς.

9/11/07

Καθαρή Βλακεία


Μεγάλη υπόθεση τα «καθαρά» λεωφορεία. Τα λεωφορεία που κινούνται με φυσικό αέριο. Μεγάλη επιτυχία της κυβέρνησης που το σκέφτηκε και που το εφάρμοσε (ειλικρινά δεν θυμάμαι πια κυβέρνηση ήταν αυτή, αλλά μπράβο της). Τα αγοράσαμε, τα δοκιμάσαμε και πήραμε κι άλλα αφού ήταν τόσο έξυπνη αγορά. Το πρόβλημα είναι όμως πως δεν τα αξιοποιούμε σωστά. Υποτίθεται ότι τα λεωφορεία που κινούνται με φυσικό αέριο έχουν μειωμένες εκπομπές ρύπων. Και αν είναι έτσι, γιατί τότε τα έχουν βάλει στις διαδρομές Κορωπίου, Αγίας Μαρίνας, Αγίας Παρασκευής, Γλυφάδας-Βάρκιζας κτλ; Υπάρχει μεγαλύτερο πρόβλημα μόλυνσης εκεί από ότι στο κέντρο της πόλης;


8/11/07

Σχολείο Οδηγών

Αν θέλει κανείς να θαυμάσει το χείριστο δείγμα οδηγικής συμπεριφοράς εν συνόλω, δεν έχει παρά να περάσει έξω από σχολείο το πρωί, μεταξύ 8 και 8:30. Η πλειοψηφία των οδηγών είναι μαμάδες οι οποίες προτιμούν να στοιβαχτούν τριπλοπαρκαρισμένες αλλά ακριβως μπροστά στην πόρτα του σχολείου, παρά ακριβώς απέναντι ή 10 (ναι κυριολεκτικά δέκα!) μέτρα πιο πριν ή πιο μετά! Κατά δεύτερον, είναι η πανδαισία του παρκαρίσματος. Λες και έχει παρκάρει γερανός. Κάθε αυτοκίνητο καταλαμβάνει χώρο για τρία, εντείνοντας το πρόβλημα. Φλας, αλάρμ, προειδοποιήσει και τα συναφή, είναι πολύ προχωρημένα και δεν χρησιμοποιούνται. Και τελευταίο το καλύτερο, είναι όλες έτοιμες για καυγά. Αν κάποιος από τους άλλους οδηγούς επιχειρήσει να περάσει ανάμεσα στα στραβο-τριπλοπαρκαρισμένα θα ακούσει και τα …σχολιανά του.

7/11/07

Ράμπες

Είχα ξαναπεί και παλιότερα για τις ράμπες στις λεωφόρους και πόσο επικίνδυνες είναι για τα αυτοκίνητα, ειδικά τη νύχτα που δεν έχει πολλή κίνηση και μπορούν να αναπτύξουν μεγάλη ταχύτητα. Οι καταστηματάρχες που έχουν τα μαγαζιά τους με πρόσοψη στο δρόμο, για να διευκολύνουν την πρόσβαση – για να κάνουν το πεζοδρόμιο μπροστά στο μαγαζί τους πριβέ πάρκινγκ – κάνουν ένα σαμαράκι στην άκρη του πεζοδρομίου για να ανεβαίνουν εύκολα τα αυτοκίνητα. Τώρα με τις βροχές, οι ράμπες αυτές φανέρωσαν και ένα άλλα κίνδυνο ακόμα: Δεν αφήνουν το νερό της βροχής να κυλήσει στην άκρη του δρόμου, και ή το εκτρέπουν ξανά μέσα στο δρόμο, ή το διευκολύνουν να ανέβει στο πεζοδρόμιο. Έτσι, στη μία περίπτωση είναι επικίνδυνο για τα αυτοκίνητα, ενώ στην άλλη είναι επικίνδυνο για τους πεζούς. Και όμως κανένας δεν ενδιαφέρεται να πάει να τα γκρεμίσει.

6/11/07

Αλλοδαπός Σημαιοφόρος

Δεν αναφέρομαι στην παρέλαση και το γνωστό θέμα «να κρατήσει το αλβανάκι που είναι πρώτος μαθητής την Ελληνική σημαία;» Αναφέρομαι στους αλλοδαπούς που κουνάνε μια κόκκινη κουρελιασμένη σημαία σε επικίνδυνα σημεία όπου γίνονται έργα. Ο εργολάβος έχει βάλει έναν εργάτη να κουνάει το κουρελόπανο επειδή προφανώς του στοιχίζει λιγότερο. Πολλές φορές το αλλοδαπό ρυθμίζει και την κυκλοφορία. Όταν ο δρόμος είναι στενός και χωράει να περάσει μόνο ένα ρεύμα κυκλοφορίας εναλλάξ, τότε ρυθμίζει την κίνηση ο αλλοδαπός-τροχονόμος. Και ρωτάω εγώ: Αν γίνει ένα ατύχημα εξαιτίας του, ποιος θα έχει την ευθύνη;

5/11/07

Ασφάλεια;

Διάβαζα τις προάλλες και εντυπωσιάστηκα ομολογώ, για τα διάφορα "μέτρα" ασφαλείας που έχουν προβλέψει οι μηχανικοί μιας Ευρωπαϊκής μάρκας πολυτελών αυτοκινήτων. Αερόσακοι παντού, υπολογιστές που σκέφτονται για το ατύχημα πριν συμβεί, φώτα που ανάβουν και σβήνουν μόνα τους και ένα σωρό άλλα τέτοια. Ωραία είναι δε λέω, αλλά μήπως θα ήταν καλύτερα να αφιέρωναν όλη αυτή την εργασία και τα έξοδα για να κάνουν το αυτοκίνητο να συμπεριφέρεται καλύτερα στο δρόμο; Γιατί έτσι θα είσαι πιο ασφαλής τελικά. Και αυτό ακριβώς ασπάζεται η ανταγωνιστική τους φίρμα που προσπαθεί να φτιάξει καλύτερα αυτοκίνητα. Και όμως κανείς δημοσιογράφος δεν το σχολίασε αυτό.

2/11/07

Ο Σεβασμιότατος


Αυτοκίνητο με κρατική πινακίδα, μετέφερε κάποιον κληρικό. Νηφάλιος ο κληρικός, νηφάλιος και ο οδηγός του. Το πρόβλημα ήταν ότι μετέφεραν τη νηφαλιότητα τους στην αριστερή λωρίδα της Αττικής Οδού. Πήγαιναν με 70, χαρούμενοι και ανέμελοι στην ώρα αιχμής, η οποία ως γνωστόν δεν ισχύει για αυτούς, κληρικούς και δημοσίους υπαλλήλους. Ο υπόλοιπος κόσμος αναγκαζόταν να κάνει παράβαση και να περάσει από δεξιά. Ο νέος ΚΟΚ αυτό το καταδικάζει, όμως θα πιάσει αυτόν που προσπερνάει από δεξιά και όχι αυτόν που πάει αργά και αριστερά. Κάποιος επέλεξε να ανάψει το φλας και να περιμένει πίσω. Μάταια. Άναψε τα φώτα. Μάταια. Άρχισε να κορνάρει. Πάλι μάταια. Τελικά πήγε από δεξιά, κοίταξε τον οδηγό περίεργος να δει γιατί τον αγνοεί, ο οποίος του χαμογέλασε (νηφάλια) και του έδειξε τον σεβάσμιο γέροντα. Ότι δηλαδή τι; Ο Θεός υπέδειξε στο σεβασμιότατο να πηγαίνει αριστερά; Ότι είχε προτεραιότητα λόγω συνεργασίας με το δημιουργό; Τι δηλαδή;


1/11/07

Τέτοια ΄Ώρα, Τέτοια Λόγια


Από συζήτηση που είχα με ένα φίλο, επαγγελματία οδηγό, μου έκανε εντύπωση το εξής. Μου είπε: "Διαμαρτυρόσαστε εσείς για την κίνηση το πρωί για να πάτε στις δουλειές σας, για ρώτα κι εμάς που είμαστε όλη τη μέρα στο δρόμο. Και που στο διάστημα 11:00 με 13:00 παρόλο που έχει λιγότερα αυτοκίνητα στο δρόμο, το μποτιλιάρισμα είναι μεγαλύτερο." Ο λόγος; Επειδή βγαίνουν όλοι για ψώνια και για βόλτα και κινούνται σε άλλους ρυθμούς από αυτούς που βιάζονται να πάνε στη δουλειά τους.
Προσαρμοσμένη αναζήτηση