Πολλές φορές βλέπω στο δρόμο που έχει ένα σχετικό μποτιλιάρισμα, κάποιους οδηγούς να κάνουν επικίνδυνους ελιγμούς ή αντικανονικές προσπεράσεις, βγαίνοντας στο αντίθετο ρεύμα και χωρίς ορατότητα. Και αναρωτιέμαι. Αξίζει το ρίσκο που παίρνεις για να προσπεράσεις ένα ή δύο αυτοκίνητα και τελικά αντί να κολλήσεις πίσω τους, να κολλήσεις μπροστά τους; Πόσο θα κερδίσεις δηλαδή σε χρόνο ή σε μέτρα; Άσε δε που υπάρχει το ενδεχόμενο, στο επόμενο φανάρι, η δική τους λωρίδα να προχωρήσει λίγο περισσότερο και να ξαναβρεθείς πάλι πίσω τους.
31/1/08
Αξίζει τον Κόπο;
30/1/08
Αναγνώρισε τους Ανίκανους
Για τη δική μας ασφάλεια οφείλουμε όταν οδηγούμε να παρατηρούμε τι γίνεται γύρω μας και ποιος κινείται δίπλα μας. Τι εννοώ: Όταν βλέπουμε οδηγούς που δεν τα καταφέρνουν και πολύ καλά, πρέπει να αρχίσουμε να φυλαγόμαστε, να κρατιόμαστε σε απόσταση ασφαλείας από αυτούς. Για παράδειγμα, οδηγούς που πατάνε φρένο αδικαιολόγητα κάθε λίγο και λιγάκι, οδηγούς που αδυνατούν να κρατήσουν το αυτοκίνητο σε μία λωρίδα αλλά παραπαίουν ανάμεσα, οδηγούς που κινούνται πολύ πιο γρήγορα ή πολύ πιο αργά από την κυκλοφορία, οδηγούς που κάνουν επικίνδυνους ελιγμούς, αυτοσχέδια αγωνιστικά, αυτοκίνητα με βρώμικα τζάμια, αυτοκίνητα παλιά που δείχνουν αδιαφορία και εγκατάλειψη, κτλ.
29/1/08
Άσπρα Πέπλα
28/1/08
Και το Ανάποδο
25/1/08
Προκατάληψη
24/1/08
Κούλης ο Συμπλεγματικούλης
23/1/08
Πάω Aργά (αλλά στο τέλος περνάω με κόκκινο)
Είναι μπροστά σου, αριστερά και πάει σα χελώνα caretta-caretta. Έχεις νευριάσει αλλά κάνεις υπομονή. Όμως βλέπεις το φανάρι μπροστά και σε πιάνει η αγωνία ότι πας αργά και θα κοκκινίσει. Και θα περιμένεις κάμποσα λεπτά άδικα. Και πράγματι, όπως λέει και ο νόμος του Μέρφι, ο συνάδελφος που προπορεύεται τα καταφέρνει και το φανάρι γίνεται πορτοκαλί. Εκείνος όμως το βλέπει και πατάει γκάζι και περνάει με πορτοκαλί. Εσύ όμως που βρίσκεσαι πίσω του δεν το ρισκάρεις (και καλά κάνεις) και μένεις και περιμένεις. Και αναρωτιέσαι: Αυτός που πήγαινε τόση ώρα με το πάσο του, πως έγινε ξαφνικά τόσο γρήγορος;
22/1/08
Οικολογική Συνείδηση
21/1/08
Έργα Οδοποιΐας
18/1/08
Φανάρια και Κυκλοφοριακό
17/1/08
Κάνε Δεξιά, Κάν' το Καλά
Οδηγεί με τον τρόμο ζωγραφισμένο στο πρόσωπό της, στον πολύ επικίνδυνο δρόμο, την Παραλιακή στα λιμανάκια, που έχει δει τόσες φορές στην τηλεόραση πόσο επικίνδυνος είναι. Δεν μπορεί να κρατηθεί στη λωρίδα της, σε κάθε αριστερή στροφή βρίσκεται στη δεξιά λωρίδα, σε κάθε δεξιά στροφή, στην αριστερή. Πολύ επικίνδυνο να την προσπεράσεις γιατί φαίνεται πως δεν μπορεί να το κουμαντάρει το όχημα και δεν ξέρεις αν θα βρεθεί ξαφνικά επάνω σου χωρίς να το καταλάβει. Κάποια στιγμή ευτυχώς προσπαθεί να πάει δεξιά έντρομη αλλά φοβάται να πάει και πολύ δεξιά, γιατί δεν έχει γνώση ούτε των ορίων του αυτοκινήτου της, αλλά ούτε και αίσθηση του πλάτους του δρόμου. Το αποτέλεσμα είναι να κάτσει μέσα στη μέση ανάμεσα στις δύο λωρίδες και να εμποδίζει την κυκλοφορία και στις δυο λωρίδες. Είναι τόσο γραφική φιγούρα που δεν μπορείς να θυμώσεις μαζί της. Τι φταίει κι αυτή;
16/1/08
Στραβά και παράξενα
15/1/08
Κακές Συνήθειες
Δύο πολύ κακά χαρακτηριστικά ενός οδηγού είναι το να οδηγεί πολύ τεντωμένος και το να οδηγεί πολύ χαλαρός. Αν είναι θυμωμένος, του βγαίνει στη συμπεριφορά του στο δρόμο. Προκαλεί αλλά και κάνει επικίνδυνους ελιγμούς. Αν είναι πολύ χαλαρός, δηλαδή «κοιμάται», χαζεύει, δεν αντιλαμβάνεται τι γίνεται γύρω του και αργεί πολύ στις αντιδράσεις του. Και στις δύο περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει σοβαρό ατύχημα, γι αυτό καλό είναι όταν καθόμαστε στο τιμόνι να τα ξεχνάμε όλα και να αφοσιωνόμαστε κατά το δυνατόν στην οδήγησή μας.
14/1/08
Ελαστικά Αυτοκινήτων
11/1/08
Παρουσιάσεις
Στα περιοδικά δημοσιεύονται συχνά παρουσιάσεις αυτοκινήτων που σε κάνουν να αναρωτιέσαι. Αν τύχει και έχεις άποψη για το συγκεκριμένο μοντέλο, βλέπεις ότι στην παρουσίαση αποφεύγουν να αναφέρουν τις αδυναμίες του, ενώ ταυτόχρονα επικεντρώνονται στα θετικά του. Όσο για τα αρνητικά, αυτά είναι συνήθως σημεία άνευ σημασίας και πολύ γενικά, όπως «τραχιά αίσθηση στο τιμόνι» ή «μέτριος χώρος αποσκευών» κτλ. Εντελώς συμπτωματικά, στις επόμενες σελίδες βλέπεις και διαφημίσεις της ίδιας αντιπροσωπείας, που σε κάνουν να αναρωτιέσαι κατά πόσο αξιόπιστο είναι το τεστ που διάβασες λίγο πριν. Από τη στιγμή που μία εταιρία πληρώνει αδρά για να διαφημιστεί σε ένα έντυπο, πως μπορεί η δοκιμή ενός αυτοκινήτου της να είναι αμερόληπτη;
10/1/08
Αυτοκίνητα και Αυτοκινητάκια
9/1/08
Καλύτερα να μασάς παρά να μιλάς.
Μετά τη συνεχιζόμενη επίθεση εναντίον της Fiat Group Automobiles Hellas από τα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα που ελέγχει η MOTOR PRESS HELLAS AE (Auto Motor und Sport & AutoTriti), η εταιρεία επιθυμεί να διευκρινίσει τη θέση της και να καθησυχάσει τους πελάτες της -σημερινούς και μελλοντικούς.
Η επίθεση εναντίον της εταιρείας και των προϊόντων της επικεντρώνεται γύρω από μία δοκιμή φρένων που πραγματοποιήθηκε από το περιοδικό Auto Motor & Sport, το οποίο ισχυρίζεται ότι κατά τη διάρκεια αυτής της δοκιμής ένα βενζινοκίνητο Fiat Bravo 1.4 90hp υπέστη πλήρη απώλεια των φρένων.
Η Fiat Group Automobiles Hellas ούτε ειδοποιήθηκε για την υποτιθέμενη απώλεια φρένων αμέσως μετά το συμβάν ούτε της δόθηκε η δυνατότητα να εξετάσει τα στοιχεία της δοκιμής ούτε να αντιδράσει. Το κατεστραμμένο αυτοκίνητο υπέστη ενδελεχή εξέταση από τους μηχανικούς μας κι έναν ανεξάρτητο οργανισμό. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το αυτοκίνητο δεν υπέστη τη βλάβη στο σύστημα των φρένων που ισχυρίζεται το Auto Motor & Sport. Πρέπει επίσης να επισημάνουμε ότι είναι τεχνικά αδύνατο για ένα σύστημα φρένων να παρουσιάσει τη δυσλειτουργία που ισχυρίζεται το Auto Motor & Sport.
Παρά τα αποτελέσματα αυτής της τεχνικής εξέτασης, τα μέσα του ομίλου έχουν τώρα επικεντρωθεί στο θέμα της διαμέτρου των δίσκων των φρένων, αναφέροντας ότι το γεγονός ότι αυτοί είναι στο Fiat Bravo 1.4 90hp μικρότεροι από εκείνους που χρησιμοποιούνται σε άλλες εκδόσεις του Bravo και σε άλλα ανταγωνιστικά μοντέλα, πρέπει να είναι η αιτία για την υποτιθέμενη απώλεια φρένων. Αυτή είναι μία ακόμα άποψη που δε βασίζεται σε καμία τεχνική γνώση ή εμπειρία. Επιπλέον, επισημαίνουμε ότι οι δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν για το BRAVO 1.4 90 HP από άλλα ελληνικά περιοδικά του ειδικού τύπου δεν έδειξαν το παραμικρό πρόβλημα στα φρένα.
Σε μια προσπάθεια παραπλάνησης των Ελλήνων αναγνωστών, τα μέσα του ομίλου αναφέρουν επίσης ότι το Bravo 1.4 90hp είναι ένα μοντέλο που απευθύνεται κυρίως στην ελληνική αγορά. Κι αυτό επίσης είναι αναληθές. Και πρέπει επίσης να επισημάνουμε ότι όλα τα προϊόντα μας ανταποκρίνονται στους ευρωπαϊκούς και εθνικούς κανονισμούς πιστοποίησης.
Η Fiat με σκοπό να προστατέψει τους υπαλλήλους και τους πελάτες της από μια τέτοια σειρά αθεμελίωτων ισχυρισμών, έκανε κάποια βήματα για την υπεράσπισή της ενώπιον της ελληνικής δικαιοσύνης. Στις 11 Δεκεμβρίου του 2007 συζητούνται τα ασφαλιστικά μέτρα. Το Auto Motor & Sport επέλεξε παρόλα αυτά να δημοσιεύσει ότι δήθεν εκδόθηκε ήδη απόφαση για κάτι που δεν έχει δικασθεί.
Ως ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές αυτοκινήτων στον κόσμο, η Fiat Group Automobiles SpA δίνει ιδιαίτερη σημασία στην ποιότητα των προϊόντων της και την ασφάλεια. Και βασίζεται γι' αυτό σε 13.200 ερευνητές που εργάζονται σε 116 ερευνητικά κέντρα παγκοσμίως για την έρευνα οχημάτων και σε 660 μηχανικούς δοκιμών, που υποστηρίζονται από εγκαταστάσεις δοκιμών οι οποίες είναι από τις μεγαλύτερες στον κόσμο. Μόνο στον τομέα της απόδοσης των φρένων, η εταιρεία πραγματοποιεί πάνω από 40.000 ανθρωποώρες δοκιμών σε κάθε σύστημα φρένων. Περίπου 133 οχήματα προ-παραγωγής υφίστανται 12 ειδικές δοκιμές κάτω από διαφορετικές συνθήκες σε διάφορα μέρη του κόσμου. Τέλος, κάθε όχημα υφίσταται την τελική διαδικασία πιστοποίησης σύμφωνα με την ευρωπαϊκή προδιαγραφή ECE13.
Είναι ατυχές ότι η MOTOR PRESS HELLAS AE αποφάσισε παρόλα αυτά να καταφύγει σε μία «μιντιακή δίκη». Η Fiat, πάντως, θα εξακολουθήσει αποφασιστικά τις ενέργειές της εναντίον της MOTOR PRESS HELLAS AE στα ελληνικά δικαστήρια.
8/1/08
Λεωφορειόδρομοι
7/1/08
Άνοιξαν τα σχολεία
5/1/08
GPS Navigator
4/1/08
Δρόμοι και αυτοκίνητα
3/1/08
Έλεος!
Όλες αυτές τις ημέρες των γιορτών, κάθε φανάρι και κάθε διασταύρωση ήταν κατειλημμένη από ζητιάνους, αλλοδαπούς, τσιγγάνους, γύφτους, μικροπωλητές, κτλ. Αξιοσημείωτη ήταν η επιμονή τους. Εξαιτίας του «ανταγωνισμού» (ήταν πολλοί βλέπεις) επέμεναν να τους δώσεις ελεημοσύνη χτυπώντας τα τζάμια και παραμένοντας δίπλα σου για αρκετή ώρα, ή σου έπλεναν τα τζάμια θέλοντας και μη, ή σε πίεζαν να αγοράσεις ό,τι πουλούσαν. Τελικά, ακόμα και να ήθελες να δώσεις κάτι, μέρες που είναι, στο τέλος δεν τους δίνεις τίποτα γιατί σε εξοργίζουν. Το μόνο που πετυχαίνουν είναι, πλησιάζοντας σε κάθε φανάρι, να σκέφτεσαι πώς να σταματήσεις για να τους αποφύγεις. Και αυτό που κάνουν οι περισσότεροι είναι να σταματούν λίγο πιο πίσω, αφήνοντας απόσταση από το μπροστινό, ώστε όταν τους πλησιάσουν να προχωρήσουν 2-3 μέτρα πιο μπροστά.