23/7/08

Ανοιχτά Παράθυρα

Μπορεί τώρα πια η ζέστη να είναι αφόρητη, αλλά το βράδια που δροσίζει ο καιρός ή πολύ νωρίς το πρωί που δεν έχει ανέβει ακόμα η θερμοκρασία, είναι κρίμα να δουλεύουμε το air-condition του αυτοκινήτου, που τόσο επιβαρύνει το περιβάλλον. Παρατηρώ καμιά φορά τα αυτοκίνητα γύρω μου, ειδικά σε δρόμους εκτός κέντρου, στα βόρεια ή τα νότια προάστια και αναρωτιέμαι γιατί κάποιος να προτιμάει να είναι κλεισμένος μέσα στην καμπίνα του και να αναπνέει τον τεχνητό αέρα του κλιματισμού, αντί να ανοίξει το παράθυρο και είναι στο φρέσκο αέρα; Τόσο πολύ παίζει ρόλο η δύναμη της συνήθειας και η αβουλία;

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα!
Οταν η διαφορά θερμοκρασίας (μέσα-έξω) είναι μικρή, ο συμπιεστής λειτουργεί ελάχιστα. Αν μετρήσουμε την κατανάλωση στις επιταχύνσεις (με τον τρόπο που οδηγούν οι περισσότεροι Έλληνες) θα δούμε ότι το κλιματιστικό είναι σαν να μην υπάρχει!
Το "τεχνητό", στον αέρα του κλιματιστικού, είναι η ρύθμιση της θερμοκρασίας του, η μείωση της υγρασίας και ο μερικός καθαρισμός του από "ανεπιθύμητο περιεχόμενο"(όχι στην ανακύκλωση αέρα).
Το ανοικτό παράθυρο, εκτός της αεροδυναμικής διατάραξης, επιτρέπει και την είσοδο των παρακάτω:
- θόρυβοι που δοκιμάζουν την νευρική αντοχή μας και μας κουράζουν
- σκόνη που, εκτός τής αισθητικής της παρέμβασης, επηρεάζει τα μάτια και το δέρμα και μακροχρόνια το αναπνευστικό ...
- έντομα που, αν δεν μας πετύχουν σε ευαίσθητο σημείο, τουλάχιστον αποσπούν την προσοχή
- πέτρες από τα δίπλα φορτηγά (σαν αυτή που "μου επιτέθηκε" προχθές)
- αναμμένα τσιγάρα, από αυτούς που διατηρούν το τασάκι τους καινούριο
- διάφορα αντικείμενα που δεν χρειάζονται οι συμπολίτες μας (εκτός από χαρτιά και κουτιά ανψυκτικών μου έχουν "προσφέρει" και μπαταρίες!)
- ένα "άτακτο χεράκι", περιμένοντας να αλλάξει το φανάρι...
- ...
- ...
Νομίζω πως οι παραπάνω αιτίες είναι αρκετές για να έχω κλειστά τα παράθυρα (παρόλο που μικρό κομμάτι, από τοσύνολο).

Συγνώμη για το μακροσκελές αλλά, αφού αποφάσισα να πω κάτι, θέλησα να το δικαιολογήσω.

Ανώνυμος είπε...

Εξαιρετικό το post σου φίλε. Μου αρέσει όταν ανακαλύπτω την άλλη όψη πραγμάτων που αρχικά θεωρώ δεδομένα.

Ανώνυμος είπε...

Εγω διαφωνώ. Οταν η διαφορα θερμοκρασίας μέσα-έξω είναι σχεδόν ίδια, ένας λόγος παραπάνω να μην ανοίξεις τον κλιματισμό, έστω και για το ελάχιστο που λές ότι καταναλώνει. Επίσης όσο καθαρός και να είναι ο αέρας του κλιματιστικού, είναι αέρας που περνάει από φίλτρο. Ο καθαρός αέρας (εκτός και αν μιλάμε για το κέντρο) δεν συγκρίνεται με κανένα φίλτρο. Έχεις δίκιο για το θόρυβο κτλ, αλλά και πάλι, μόνο αν είσαι στο κέντρο. Τα υπόλοιπα με τα έντομα και τις πέτρες τα θεωρώ λίγο τραβηγμένα...

Προσαρμοσμένη αναζήτηση