31/3/10
Φορολογία
30/3/10
29/3/10
Γωνία Camber
26/3/10
Διαφημιστική Ασυδοσία
Αυτοί οι ανακριβείς ισχυρισμοί επιχειρούν να συσκοτίσουν δύο θέματα. Το ένα είναι η ασφάλεια πεζών και οδηγών. Πολλοί άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από πρόσκρουση στις πινακίδες που φυτρώνουν δίπλα στο οδόστρωμα, παρεμποδίζουν τη θέα πινακίδων σήμανσης και σηματοδοτών, προκαλούν σύγχυση και αποσπούν την προσοχή των οδηγών. Το δεύτερο θέμα αφορά το αστικό και φυσικό περιβάλλον. Η πλημμυρίδα των διαφημιστικών πινακίδων που κλείνουν τον ορίζοντα πνίγοντας δρόμους και ταράτσες είναι μια διαρκής προσβολή για την αισθητική μας.
Οι διαμαρτυρόμενοι διαφημιστές επιλέγουν να μην πουν λέξη γι΄ αυτά. Δεν λένε λέξη για τις υπόγειες διαδρομές διαφθοράς μεταξύ εταιρειών διαφήμισης και Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Δεν λένε λέξη για τις αποφάσεις του ΣτΕ, της Ολομέλειας και της Επιτροπής Οδικής Ασφάλειας της Βουλής, τις εγκυκλίους του Αρείου Πάγου περί διαρκούς εγκλήματος, το πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη. Δεν λένε βέβαια τίποτα ούτε για τις ευθύνες των διαφημιζομένων. Όταν μάλιστα διαφημίζονται πολιτικοί σχηματισμοί που έχουν δεσμευθεί για την αφαίρεση των πινακίδων, η αναντιστοιχία λόγων και έργων είναι μνημειώδης. Θλιβερές, βουβές προεκλογικές κεφαλές.
Ευπρόσδεκτο φυσικά το ενδιαφέρον των διαμαρτυρόμενων διαφημιστών για την προστασία της απασχόλησης των ανασφάλιστων και αδήλωτων μεταναστών (επί το πλείστον), που σκαρφαλώνουν στις σκαλωσιές για να τοποθετούν τις διαφημίσεις. Ας μας επιτρέψουν όμως να έχουμε αμφιβολίες για την ειλικρίνεια της αγωνίας τους. Φοβόμαστε ότι η επίκληση της επαπειλούμενης ανεργίας στον κλάδο είναι προσχηματική και επιχειρεί να ντύσει με μανδύα κοινωνικού ενδιαφέροντος την επικράτηση της κερδοσκοπίας εις βάρος της οδικής ασφάλειας. Η αναφορά αυτή υπονοεί ότι σε περίοδο οικονομικής κρίσης η τήρηση της νομιμότητας αποτελεί περιττή πολυτέλεια. Πρόκειται για έναν «καλοπροαίρετο» εκβιασμό: αφήστε μας να παρανομούμε, αλλιώς θα αυξηθεί η ανεργία. Διόλου πρωτότυπο. Το ίδιο ακούγεται για την τήρηση των όρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας, την τήρηση των όρων περιβαλλοντικής προστασίας, τον σεβασμό των εργασιακών δικαιωμάτων. Το κλίμα φόβου και η διαρκής απειλή λήψης έκτακτων μέτρων ευνοούν τέτοιους «καλοπροαίρετους» εκβιασμούς. Διανύουμε δηλαδή περίοδο εκπτώσεων. Απλώς, οι διαμαρτυρόμενοι διαφημιστές επέλεξαν να μας το πουν πιο ωμά.
Του Κωστή Παπαϊωάννου www.antiphono.wordpress.com
25/3/10
Ερμής
24/3/10
23/3/10
Ο Αέρας στα Ελαστικά
22/3/10
Χρονολογία Κατασκευής Ελαστικού
18/3/10
Αθάνατο Ninja
17/3/10
Απόδοση, Θερμοκρασία και Φορτίο Ελαστικού
Το υπουργείο μεταφοράς κάθε χώρας επιβάλει σε κάθε κατασκευαστή ελαστικών να τα υποβάλει σε τεστ βαθμού ποιότητας (Uniform Tire Quality Grade - UTQG) τα ελαστικά που παράγει και να αναγράψει πάνω τους στοιχεία για την στεγανότητά τους, το πόσο γρήγορα ζεσταίνονται και τι απόσταση χρειάζονται για να φρενάρουν. Όσο ασαφές ακούγεται το προηγούμενο άλλο τόσο είναι και ο νόμος που το διέπει. Δηλαδή κανείς ως τώρα δεν έχει θεσπίσει διεθνή στάνταρτ για τα τεστ αυτά. Έτσι κάθε κατασκευαστής κάνει ότι θεωρεί αυτός καλύτερό ή στην καλύτερη περίπτωση ότι τον επιβάλει ο νόμος της χώρας του. Έτσι δεν είναι δυνατόν να συγκρίνουμε αυτά τα στοιχεία σε δυο διαφορετικά ελαστικά από διαφορετικούς κατασκευαστές. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στοιχεία όπως η χάραξη του πέλματος ή η στεγανότητα ή θερμοκρασία αναφέρονται με κάποιο γράμμα συνήθως A,B,C,D και για το φορτίο κάποιο νούμερο από 1 μέχρι 4 το μέγιστο.
16/3/10
Δείκτης Ταχύτητας Ελαστικού
Κάθε ελαστικό αναγράφει και ένα γράμμα το οποίο δείχνει την μέγιστη ταχύτητα για το οποίο είναι κατασκευασμένο. Π.χ. 185/60R15 H ή 185/60HR15.
Προσοχή: Ένα ελαστικό δεν είναι περισσότερο καλό, όσο μεγαλύτερο δείκτη ταχύτητας έχει. Και φυσικά, δεν είναι για επίδειξη αν συγκεκριμένα ελαστικά φτάνουν τα 300 χμ την ώρα. Τα «γρήγορα» ελαστικά δεν θα ζεσταθούν ποτέ σε ένα αργό αυτοκίνητο και άρα δεν θα αποκτήσουν ποτέ την κατάλληλη πρόσφυση.
Δείκτης - Μέγιστη ταχύτητα (χμ/ώρα)
M = 130
N = 140
P = 150
Q = 160
R = 170
S = 180
T = 190
U = 200
H = 210
V = 240
W = 270
Y = 300
Z = άνω των 240
15/3/10
Νέα Φορτηγά
10/3/10
Ελαστικά
Όλα τα στοιχεία για ένα ελαστικό αναγράφονται στην πλαϊνή πλευρά του. Ας τα δούμε όμως αναλυτικά και να εξηγήσουμε τι σημαίνει το καθένα.
Παίρνουμε για παράδειγμα το ελαστικό με διαστάσεις P185/60-R14. Το γράμμα “P” δηλώνει ότι το ελαστικό είναι για επιβατικό αυτοκίνητο (passenger). Άλλος συμβολισμός είναι το LT = Light Truck ή T = Truck. Το πρώτο νούμερο είναι το πλάτος σε mm. Το πλάτος αυτό είναι υπολογισμένο για το ελαστικό μόνο όταν αυτό είναι φουσκωμένο κανονικά και δεν δέχεται κανένα βάρος (δεν είναι τοποθετημένο σε αυτοκίνητο). Φυσικά σε καμία περίπτωση δεν είναι το πλάτος της επιφάνειας του δρόμου που πατάει το ελαστικό και ειδικά κατά την πορεία του αυτοκινήτου. Στο παράδειγμά μας το μέγεθος αυτό είναι 185mm.
Το δεύτερο νούμερο είναι το ύψος του ελαστικού. Εδώ όμως θέλει προσοχή γιατί αυτό το μέγεθος δεν είναι μήκος αλλά ποσοστό επί τοις εκατό. Δηλαδή το ύψος του δικού μας ελαστικού είναι 185*60% à 185*(60/100) à185*0,6 = 111mm. Το τελευταίο νούμερο είναι διάμετρος του ελαστικού και μετριέται σε ίντσες (14”). Το “R” σημαίνει radial δηλαδή το πέλμα του είναι χαραγμένο, όχι λείο. Για να υπολογίσουμε την διάμετρο της ρόδας παίρνουμε το ύψος και το πολλαπλασιάζουμε επί 2 (απόσταση πάνω και κάτω από την ζάντα) και προσθέτουμε την διάμετρο της ζάντας μετατρέποντάς την πρώτα σε mm.
Π.χ. 185/60-14: 185mm x 0.60 = 111mm x 2 = 222mm + 355.6mm (14") = 577.6mm
Πρέπει να προσέξουμε ότι τοποθετώντας ένα ελαστικό σε μια φαρδύτερη ζάντα από αυτή του είναι κατασκευασμένο αυξάνουμε το πάχος του 0,5mm για κάθε 0,5” του rim width της ζάντας. Έτσι βάζοντας ένα λάστιχο με πάχος 185mm σε μια ζάντα με rim width 7,5” το πάχος του ελαστικού γίνεται αυτομάτως 190mm.
9/3/10
Bollywood
Στο πλαίσιο της αναντιστοιχίας που λέγαμε, ανάμεσα στην κατάσταση των Ελληνικών δρόμων και της επιθυμίας των Ελλήνων να οδηγούν πολυτελή αυτοκίνητα, ανακάλυψα ότι υπάρχουν και χειρότερα. Η Ινδία. Η χώρα που δεν έχει καταφέρει ακόμα και σήμερα να μετρήσει τον πληθυσμό της, η χώρα που μαστίζεται από τη φτώχεια και τη ζητιανιά, που το αυτοκίνητο είναι κάτι παραπάνω από πολυτέλεια, έχει την τιμή και τη χαρά να διαθέτει «ηθοποιούς» οι οποίοι σκορπάνε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε πολυτελή αυτοκίνητα. MASERATI, FERRARI, PORSCHE, RANGE ROVER, BMW, MERCEDES κτλ, προστίθενται στη συλλογή των πολυτελών αυτοκινήτων των σούπερ-σταρ των φτωχών. Και μάλιστα, ψάχνοντας στο Ίντερνετ, ανακάλυψα ότι η έκταση του φαινομένου είναι πολύ μεγαλύτερη από ότι νόμιζα. Μπράβο λοιπόν, υπάρχουν και χειρότερα.
8/3/10
Αναντιστοιχία
Στο λεξικό, στο αντίστοιχο λήμμα, θα έπρεπε να αναφέρεται η κατάσταση των ελληνικών δρόμων και των αυτοκινήτων που κατασκευάζουν οι μεγάλες βιομηχανίες. Είναι αξιοθαύμαστο πως οι Έλληνες επιμένουν ακόμα να αναζητούν τρόπους να αποκτήσουν ένα πολυτελές -ή ακόμα χειρότερα, ένα σπορ- αυτοκίνητο, από τη στιγμή που οι δρόμοι της χώρας μας όχι μόνο δεν θα επιτρέψουν σε κανένα να τα ευχαριστηθεί, αλλά το πιο πιθανό είναι ότι θα το καταστρέψουν.
5/3/10
Φως τη Νύχτα
Μία μπαλαντέζα ή ένας φακός είναι απαραίτητα στο αυτοκίνητο. Αν όμως δεν υπάρχει ούτε το ένα ούτε το άλλο και χρειαστεί για οποιοδήποτε λόγο να ελέγξουμε κάτι στο χώρο του κινητήρα τότε μπορούμε να κάνουμε το εξής: Ανάβουμε τους προβολείς του αυτοκινήτου και βάζουμε κάποιον να κάτσει μπροστά στο αυτοκίνητο κρατώντας ανοιχτό ένα λευκό πανί, ή το κάλυμμα του παρμπρίζ για τον ήλιο ή ακόμα και μία εφημερίδα. Το φως αντανακλάται και φωτίζει σχετικά καλά το χώρο.
4/3/10
Κηλίδες στο Παρμπρίζ
Αν μετά από μεγάλο ταξίδι το παρμπρίζ έχει κηλίδες από έντομα που πλέον έχουν γίνει σαν κόλλα, ή άλλες λιπαρές κηλίδες, που εμποδίζουν την ορατότητα και δεν φεύγουν με κοινό σαπούνι και νερό, μπορείτε να τις καθαρίσετε ρίχνοντας πάνω στο γυαλί οποιοδήποτε αεριούχο αναψυκτικό, κατά προτίμηση σόδα. Μετά πρέπει να ξεπλύνετε το παρμπρίζ κανονικά, χρησιμοποιώντας τους υαλοκαθαριστήρες. Αντί του πανάκριβου ειδικού σαπουνιού για τους υαλοκαθαριστήρες, μπορείτε να παρασκευάσετε μόνοι σας κάτι ανάλογο: Τα συστατικά του είναι κυρίως νερό, υγρό σαπούνι για τα πιάτα και μπλε οινόπνευμα, σε λογικές αναλογίες.
3/3/10
Λάστιχο σε Ανώμαλο Δρόμο
Αν το αυτοκίνητο πάθει λάστιχο σε ανώμαλο δρόμο, όπου η απόσταση του κάτω μέρους του αυτοκινήτου από το έδαφος δεν είναι αρκετή ώστε να χωρέσει ο γρύλος, τότε μπορούμε να κάνουμε το εξής: Βάζουμε τον εφεδρικό τροχό μπροστά από το ξεφουσκωμένο ελαστικό και οδηγώντας προσεκτικά το ανεβάζουμε πάνω στη ρεζέρβα. Έτσι το αυτοκίνητο θα ανέβει αρκετά ώστε να χωρέσει από κάτω ο γρύλος. Έτσι μπορούμε να σηκώσουμε το αυτοκίνητο, να βγάλουμε τη ρεζέρβα από κάτω και να αντικαταστήσουμε το παλιό λάστιχο.
2/3/10
Βλάβη στο Συμπλέκτη
1/3/10
Μικροβλάβες
Στα αυτοκίνητα νέας τεχνολογίας είναι δύσκολο να επέμβει κανείς, όσο και επικίνδυνο για να μη γίνει μεγαλύτερη ζημιά. Θεωρητικά, οι νέοι κινητήρες ελέγχονται ηλεκτρονικά και φροντίζουν μόνοι τους να ειδοποιούν τον οδηγό για την ανάγκη επισκευής ή σέρβις. Αντίστοιχα και οι μηχανικοί στο συνεργείο τα χειρίζονται με ανάλογο τρόπο, κυρίως μέσω κάποιου ηλεκτρονικού υπολογιστή. Έτσι λοιπόν το μόνο που μπορεί να κάνει ο οδηγός είναι να ελέγξει τις επαφές των καλωδίων που ενώνουν τα διάφορα ηλεκτρονικά συστήματα και τους αισθητήρες. Όσο και αν αυτό φαίνεται πρόχειρο, πολλές φορές η παράξενη συμπεριφορά του αυτοκινήτου μπορεί να διορθωθεί απλώς κουνώντας τα καλώδια του αισθητήρα λ (λάμδα) ή κάποιο φισάκι που μπορεί στις λακκούβες να αποσυνδέθηκε.