7/6/10

Φτηνά Κόλπα

Η πώληση ενός αυτοκινήτου, αντίθετα από ότι ισχυρίζονται όλοι οι πωλητές, αφήνει μεγάλο κέρδος. Ειδικά αν πρόκειται για μεταχειρισμένο αυτοκίνητο, το περιθώριο κέρδους δεν μπορεί καν να το ανακαλύψει ο αγοραστής. Ορίστε λοιπόν κάποια κόλπα που κάνουν οι πωλητές για να μας πάρουν τα λεφτά:

Ψέματα:

Αν αναρωτιέστε πως εξηγούνται οι φανταστικές ευκαιρίες που βλέπουμε σε αγγελίες ή διαφημίσεις, είναι απλό: Είναι ψέματα. Μόλις πας να αγοράσεις μαθαίνεις ότι ‘μόλις τελείωσε’ ή ‘έχει γίνει λάθος’. Πάντα πρόθυμοι οι πωλητές βέβαια θα σου δείξουν κάτι άλλο και καθώς είσαι «φτιαγμένος» για να αγοράσεις, το πιο πιθανό είναι ότι θα το κάνεις.

Τύχη:

Όποτε και αν περάσεις από έκθεση μεταχειρισμένων, θα ακούσεις τη φράση ‘Είσαι τυχερός! Έχω μία ευκαιρία…’. Έτσι προετοιμάζεσαι ψυχολογικά ότι θα βγεις κερδισμένος.

Όχι:

Αν προσέξετε, οι πωλητές δεν θέλουν να σας κάνουν να πείτε ‘όχι’ σε καμία ερώτηση. Όπως λένε οι ψυχολόγοι, πολλά μικρά ‘ναι’ οδηγούν στο μεγάλο ‘ναι’. Έτσι λοιπόν ρωτούν «Δέρμα ή ύφασμα», «μεταλλικό χρώμα ή απλό», μέχρι και «καφέ ή τσάι».

Ταχύτητα:

Οι πωλητές ξέρουν ότι όσο πιο γρήγορα προχωρήσουν στη συμφωνία, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχουν να πουλήσουν, γιατί ο υποψήφιος αγοραστής δεν έχει προλάβει να το καλοσκεφτεί ή να βρει ατέλειες. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα μπουν κατευθείαν στο ψητό, απλώς δεν θα σας αφήσουν περιθώρια σκέψης ή ερωτήσεων.

Συναισθηματισμοί:

Οι πωλητές προσπαθούν πάντα να δέσουν τον αγοραστή είτε με το αντικείμενο είτε με τους ίδιους. Έτσι λοιπόν θα δείτε τους πωλητές να σας προσεγγίζουν σαν να σας ξέρουν χρόνια, να σας εκμυστηρεύονται τα προσωπικά τους, να κάνουν χιούμορ και άλλα τέτοια. Όσο για το αυτοκίνητο, το δέσιμο προέρχεται από το να μπεις μέσα, να το δεις από διάφορες γωνίες, να το οδηγήσεις ή να ταυτιστείς με κάθε τρόπο μαζί του.

Μίλα – άκου:

Ο σωστός πωλητής περισσότερο ακούει παρά μιλάει. Το ίδιο όμως και ο σωστός αγοραστής. Γι αυτό μην μιλάτε αν δεν είναι απαραίτητο και μην αποκαλύπτετε παρά μόνο τα άκρως απαραίτητα, ακόμα και αν σας ρωτάνε.

Ειρμός:

Ο πωλητής θέλει να σας παρασύρει στους δικούς του ρυθμούς. Θέλει να σας βγάλει από τον ειρμό σας και να διατηρεί τη σκέψη σας απασχολημένη. Γι αυτό δεν θέλει να του υποβάλλετε ερωτήσεις που θα πρέπει να δώσει σταράτες απαντήσεις και μετά να του φύγετε.

Δόσεις:

Είναι πιο εύπεπτο να σας παρουσιάσουν ένα αυτοκίνητο με αντίτιμο μηνιαίες δόσεις, παρά να σας πουν το συνολικό ποσό. Είναι πιο εύκολο να ακούσεις 150 ευρώ το μήνα, παρά 30,000 ευρώ. Όμως μην ξεχνάτε ότι η τιμή του αυτοκινήτου είναι ένα πράγμα και ο τρόπος πληρωμής ένα άλλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Προσαρμοσμένη αναζήτηση