14/4/08

Δημοτική Αστυνομία

Πάντα είχα αυτή την απορία σχετικά με τη δικαιοδοσία της Δημοτικής Αστυνομίας, διαφόρων Δήμων της Αττικής, που ξαφνικά ανακάλυψαν τα οφέλη και το κοινωνικό έργο ενός τέτοιου φορέα. Έτσι λοιπόν ο εκάστοτε δήμαρχος, που έχει προεκλογικά υποσχεθεί στα «δικά του παιδιά» μία θεσούλα, μπορεί κάλλιστα να τους διορίσει σε μία θέση ισχύος, δίνοντάς τους το δικαίωμα ακόμα και να αφαιρούν πινακίδες. Ποιος έχει αξιολογήσει τα προσόντα των διορισμένων «αστυνομικών»; Ποιος ελέγχει ότι κάνουν σωστά τη δουλειά τους; Και από πού και ως που μπορεί κάθε δήμαρχος να κάνει δική του αστυνομία; Και στο κάτω – κάτω, αύριο αν αποφασίσει ο δήμαρχος μπορεί να κάνει και δική του Πυροσβεστική, νοσοκομείο, σχολείο; Ή μήπως όχι, επειδή αυτά δεν αφήνουν έσοδα από πρόστιμα;

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η λύση ειναι απλούστατη και δοκιμασμένη: Δεν πληρώνεις ΠΟΤΕ τα πρόστιμα της Δημοτικής Αστυνομίας, ακόμα και στο δικαστήριο να σε πάνε, αποκλείεται να σου επιδικάσουν να πληρώσεις, είναι παράνομο. Και οι ιστορίες που κυκλοφορούν για ανρώπους που τους πηραν τα προστιμα τελικά είναι ψέμματα.

Ανώνυμος είπε...

Τα κοινωνικά οφέλη που αναφέρεις είναι μόνο στάχτη στα μάτια, οικονομικά οφέλη μόνο έχει ο κάθε δήμαρχος. Οι προσλήψεις της δημοτικής αστυνομίας όμως δεν γίνονται με μπάρμπα στην Κορώνη, αλλά με τη διαδικασία του νόμου 2190 (νόμος Πεπονή), με προκήρυξη της Περιφέρειας όπου ανήκει ο δήμος, η οποία κάνει και τις προσλήψεις.
Δημοτική πυροσβεστική δεν μπορεί να κάνει ο δήμαρχος, ούτε δημοτική ΕΛ.ΑΣ. ούτε οτιδήποτε σχετικό. Η δημοτική αστυνομία είναι μια υπηρεσία του δήμου, όπως η καθαριότητα, ή το πράσινο, τίποτα παραπάνω. Υπάρχουν από το 1985! Συνήθως ασχολείται μόνο με την [b]ελεγχόμενη στάθμευση[/b], αλλά σε κάποιους μεγάλους δήμους και με τον έλεγχο μικροπωλητών κλπ.
Τώρα για τα πρόστιμα της δημοτικής αστυνομίας (ή αυτά της Τροχαίας που δεν έχουν δικάσιμο) σπάνια μπορεί να γίνει κάτι αν δεν πληρωθούν, σιγά μην κινήσει διαδικασίες ο δήμος για μικροποσά. Πρόβλημα έχουν μόνο οι οφειλέτες μεγάλων ποσών (αλλά καλά κάνει και τους κυνηγά αυτούς γιατί συνήθως είναι άτομα που κάνουν καθημερινά παραβάσεις αδιαφορώντας για το κοινωνικό σύνολο).

Προσαρμοσμένη αναζήτηση