3/4/09

Νέα Διπλώματα

Την πρωταπριλιά διάλεξε το υπουργείο Μεταφορών για να εισάγει τα νέα διπλώματα οδήγησης, Ευρωπαϊκού τύπου, προσπαθώντας να μας προϊδεάσει για το τι μας περιμένει. Ας δούμε όμως σε τι διαφέρουν από τα παλιά και ποια είναι τα χαρακτηριστικά τους:

Καταρχήν, τα νέα διπλώματα οδήγησης θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σαν αστυνομικές ταυτότητες. Είναι ροζ χρώματος (ίδιο σε όλες τις χώρες της Ευρώπης) και έχουν το μέγεθος πιστωτικής κάρτας. Εφοδιάζονται με μικροτσίπ το οποίο εμπεριέχει τα στοιχεία του οδηγού και τις παραβάσεις που έχει πραγματοποιήσει.

Στην μπροστινή πλευρά αναγράφονται τα στοιχεία του κατόχου με λατινικούς χαρακτήρες, κάτι που κάνει πιο εύκολες τις μετακινήσεις στην Ευρώπη. Αλλά η αναγραφή τού ονόματος και με λατινικούς χαρακτήρες, θα βοηθά και στην επίλυση καθημερινών πρακτικών ζητημάτων, όπως η ενοικίαση αυτοκινήτου στο εξωτερικό.

Στην πίσω πλευρά, υπάρχει η κατηγορία του διπλώματος, η ημερομηνία έκδοσης και λήξης του και η ομάδα αίματος του οδηγού, κάτι χρήσιμο σε περίπτωση ατυχήματος. Το ελληνικό δίπλωμα θα φέρει ως ολογράφημα τη γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου.

Το υπουργείο Μεταφορών τονίζει ότι η αντικατάσταση των παλαιών αδειών οδήγησης μπορεί να γίνει έως το 2032, παρ όλα αυτά όσοι θέλουν να προμηθευτούν τα νέου τύπου διπλώματα θα μπορούν να τα αντικαταστήσουν από τώρα.

Η διαδικασία έκδοσής τους είναι ταχύτερη, απλούστερη και αντιγραφειοκρατική και ο χρόνος έκδοσής τους θα είναι περίπου 7 μέρες, από 40 (θεωρητικά) που είναι σήμερα. Θα τυπώνονται από τη Γενική Διεύθυνση Διαβατηρίων της Αστυνομίας και το κόστος τους θα είναι 30 ευρώ.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Οι σαράντα ημέρες ήταν περίπου σαράντα ημέρες, έτσι και οι επτά είναι περίπου επτά. Και για τα διαβατήρια λέγανε ότι θα τα παίρνουμε την ίδια ή την επόμενη ημέρα, αλλά όποιος τα κατάφερνε σε 2 εβδομάδες, αισθανόταν τυχερός. Είναι έτσι ή δεν είναι;

adela είπε...

Επιτέλους! Φαίνονται ωραία και εύχρηστα. Να και κάτι καλό!

John είπε...

Προσωπικά το διαβατήριο μου από το αστυνομικό Τούμπας πέρισυ πρίν το πάσχα ήταν έτοιμο σε 6 μέρες.

Αν θέλουμε απλά να εκδόσουμε το πλαστικό, πού πρέπει να απευθυνθούμε? Γνωρίζετε?

erou είπε...

Τα νέα διπλώματα οδήγησης θα εκδίδονται από τη διεύθυνση διαβατηρίων της αστυνομίας, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών, καθώς θα χρησιμοποιείται το ίδιο μηχάνημα που χρησιμοποιείται για την έκδοση διαβατηρίων.

Όπως μέχρι σήμερα, από τη Διεύθυνση Μεταφορών & Επικοινωνιών της εκάστοτε Νομαρχίας.

Αναλυτικά οι Διευθύνσεις Μεταφορών της Νομαρχίας Αθηνών είναι:

Κεντρικός Τομέας: Λ. Μεσογείων 156, Χολαργός
Ανατολικός Τομέας: Λ. Μεσογείων 448, Αγία Παρασκευή
Δυτικός Τομέας: Τρώων 1 & Χαλκίδος, Περιστέρι
Νότιος Τομέας: Θεομήτορος 59, Άλιμος

Προσαρμοσμένη αναζήτηση