8/4/09

Σχολικοί Τροχονόμοι

Ο θεσμός του σχολικού τροχονόμου που υπάρχει στις χώρες της Ευρώπης εδώ και πολλά, πολλά χρόνια, δεν είναι νέος ούτε στη χώρα μας. Από το 1992 είχε συμπεριληφθεί διάταξη στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, στο άρθρο 41 του Ν. 2094/92. Η γραφειοκρατία όμως και η γνωστή νοοτροπία των «υπευθύνων» κράτησαν το θεσμό αυτό στα συρτάρια για πολλά, πολλά χρόνια. Μέχρι το 1997, γονείς με δικά τους έξοδα εργάζονταν εθελοντικά για την προστασία των παιδιών τους. Στις 15 Σεπτεμβρίου 1997 υπεγράφη τελικά κοινή απόφαση των υπουργών Εσωτερικών - Δημόσιας Διοίκησης, Εθνικής Παιδείας - Θρησκευμάτων και Δημοσίας Τάξεως, με την οποία ετέθη πλέον σε ισχύ ο θεσμός του Σχολικού Τροχονόμου. Οι εθελοντές Σχολικοί Τροχονόμοι ρυθμίζουν την κυκλοφορία σε προκαθορισμένα σημεία, πλην διασταυρώσεων, τα οποία έχουν διαμορφωθεί κατάλληλα με σήμανση. Στους εθελοντές Σχολικούς Τροχονόμους καταβάλλεται για τις δαπάνες τους, οικονομική ενίσχυση από τις Σχολικές Επιτροπές υπό μορφή εξόδων κίνησης. Η οικονομική ενίσχυση που τους καταβάλλεται δεν υπόκειται σε κρατήσεις και επιπλέον οι εθελοντές δεν ασφαλίζονται σε κανένα ασφαλιστικό φορέα. Η αποστολή του εξοπλισμού των Σχολικών Τροχονόμων, γίνεται από το Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών, μετά από αίτηση των διευθύνσεων και των γραφείων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Την εποπτεία του έργου των Σχολικών Τροχονόμων και της εν γένει συμπεριφοράς τους έχουν οι διευθυντές των σχολείων. Σε περίπτωση διαπίστωσης παράβασης που σχετίζεται με τα καθήκοντα του, ο Σχολικός Τροχονόμος μπορεί να υποβάλει σχετική αναφορά στην αρμόδια αστυνομική αρχή.

3 σχόλια:

manoglia είπε...

Εγω δεν εχω καταλαβει, γιατι ειχε γινει ολη αυτη η ιστορια με τις διεκδικησεις των σχολικων τροχονομων. Τι ακριβως ζητουσαν?

ακατονόμαστος είπε...

Χρειάζεται και λίγος εθελοντισμός και λίγη απλή κοινή λογική και πολύ ψυχραιμία

Ανώνυμος είπε...

cΟ εθελοντης δουλευει οταν και οποτε θελει.Εμεις δουλευουμε συγκεκριμενες ωρες και μερες.Εργαζομαστε κατω απο δυσκολες συνθηκες για να προστατεψουμε τα παιδια.Προσωπικα στην προσπαθεια μου να προστατεψω μητερα εγκυο και το παιδι της επανω στη διαβαση επεσα στις ροδες ενος ασυνηδειτου.Τα δικα μου παιδια θα τα φροντιζε η πολιτεια?

Προσαρμοσμένη αναζήτηση