9/4/09

Θύματα Εντός των Τειχών

Αν νομίζετε ότι τα θανατηφόρα δυστυχήματα που σημειώνονται κάθε χρόνο στους Ελληνικούς δρόμους, γίνονται μόνο στις Εθνικές Οδούς και μόνο κατά τις μεγάλες εξόδους, κάνετε λάθος. Διάβασα στην εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ, ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο, όπου σύμφωνα με έρευνα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, υπό τον καθηγητή-συγκοινωνιολόγο κ. Ι. Φραντζεσκάκη, διαπιστώθηκαν τα εξής:

-Σύμφωνα με τις στατιστικές, περισσότερα από 100 άτομα ανά έτος πέφτουν θύματα τροχαίου στην οδό Πατησίων και στην οδό Πειραιώς (περίπου ένα θύμα ανά τρεις ημέρες).
- Λίγο λιγότερα από 100 θύματα τον χρόνο πέφτουν στη λεωφόρο Συγγρού και στην οδό Αχαρνών.
- Στο τμήμα της παραλιακής λεωφόρου από την οδό Άλφα ως την ακτή Βουλιαγμένης σημειώθηκαν 441 ατυχήματα με 35 νεκρούς, 68 βαριά τραυματίες και 700 ελαφρά τραυματισμένους.
- 3ης Σεπτεμβρίου και Χαλκοκονδύλη συμβαίνουν ετησίως κατά μέσο όρο 17 δυστυχήματα με περίπου 10 σοβαρά τραυματίες και νεκρούς.
- Στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο ετησίως σημειώνονται 14 δυστυχήματα με 9-10 θύματα.
- Βασιλίσσης Σοφίας και Σέκερη, 12 δυστυχήματα με 9 θύματα κατά μέσο όρο.
- Βασιλίσσης Σοφίας και Μεσογείων ετησίως 13 δυστυχήματα, κατά μέσο όρο, με 7 θύματα.
- Πανεπιστημίου 37 – 41, ετησίως 10 ατυχήματα, με οκτώ βαριά τραυματισμένους ή νεκρούς.
- Πατησίων και Βερανζέρου σημειώνονται 17 δυστυχήματα με 15 θύματα. Το 33% των οχημάτων που παρασύρουν πεζούς είναι λεωφορεία, το 27% τρόλεϊ και το 33% μοτοσικλέτες.
- Πύρρωνος Και Βουλιαγμένης σημειώθηκαν 19 τροχαία ατυχήματα σε διάστημα έξι χρόνων.
- Πειραιώς και Χρυσοστόμου Σμύρνης σημειώνονται ετησίως τέσσερα ατυχήματα, με τρεις σοβαρά τραυματισμένους.
- Πατησίων και Πανεπιστημίου ετησίως παρασύρονται τέσσερις-πέντε πεζοί.
- Πατησίων και Χαλκοκονδύλη κατά μέσο όρο ετησίως σημειώνονται τέσσερα ατυχήματα, με ισάριθμα θύματα.
- Αχαρνών και Ηπείρου κατά μέσο όρο οκτώ ατυχήματα ετησίως, με τέσσερις-πέντε σοβαρά τραυματίες ή νεκρούς.
- Αχαρνών και Τσούντα ετησίως σημειώνονται επτά ατυχήματα, με τρία-τέσσερα θύματα.
- Βουλιαγμένης και Ανεξαρτησίας έχουν σημειωθεί σε έξι χρόνια 20 ατυχήματα με 32 τραυματίες.
- Βουλιαγμένης και Αγίου Βασιλείου την περίοδο 1993-1996 συνέβησαν 13 τροχαία δυστυχήματα με 4 νεκρούς και 18 τραυματίες.
-Βουλιαγμένης και Ελευθερίου Βενιζέλου την τελευταία εξαετία έχουν σημειωθεί 18 τροχαία ατυχήματα.

Οι βασικές αιτίες είναι λάθος σηματοδότηση, ελλιπής ορατότητα και κακοτεχνίες. Αρκετά από τα ατυχήματα που έχουν συμβεί θα ήταν δυνατόν να αποφευχθούν είτε με τη βελτίωση των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων είτε με κάποια επιπρόσθετα έργα.

3 σχόλια:

driver είπε...

Αυτο δεν είναι δείγμα του πόσοι κακοί είναι οι δρόμοι στην Ελλάδα; Επιτρέπεται να έχουμε θανατηφόρα δυστυχήματα μέσα στην Αθήνα;

ακατονόμαστος είπε...

Οι στατιστικές είναι ένα ΒΑΣΙΚΟ εργαλείο για την εξαγωγή συμπερασμάτων, τα οποία μπορούν να μας οδηγήσουν στη λήψη μέτρων. Δυστυχώς όμως, ακόμη δεν έχουμε κατανοήσει την αξία τους για να κάνουμε το επόμενο βήμα, που δεν είναι άλλο από την επίλυση προβλημάτων. Απ' την άλλη, ο λαός μας προτιμά να εντυπωσιαστεί από πομπώδεις εκφράσεις, παρά από ουσιαστικά έργα. Αν κάποιος κάνει κάτι, κατακρίνεται, αν όχι, πάλι κατακρίνεται! Γενικά προτιμάμε φανφάρες και γκρίνια, παρά έργα και ουσία.

Ανώνυμος είπε...

o ka8e odigos prosarmozei tin simperifora tou ston yfistameno dromo. To anti8eto den ginetai. Fenetai loipon poso kakoi kai anoitoi odigoi eimaste. emeis eimaste to provlima

Προσαρμοσμένη αναζήτηση