10/4/09

Pin it Project

Όταν η κατάσταση φτάνει στο απροχώρητο και κανείς δημόσιος φορέας δεν είναι ικανός να βοηθήσει, η ιδιωτική πρωτοβουλία επεμβαίνει και κάνει το θαύμα της. Με τη βοήθεια της τεχνολογίας και εκατοντάδων εθελοντών από το χώρο της οδικής ασφάλειας, εξελίσσεται τους τελευταίους μήνες μια σημαντική προσπάθεια σε εθνικό επίπεδο, με στόχο τον εντοπισμό των πολλών «κακώς κειμένων» στους δρόμους και την άσκηση πιέσεων προς την τοπική αυτοδιοίκηση.

Αυτό είναι το «Pin it» ( «καρφίτσωσέ το» στα ελληνικά), της πρωτοβουλίας με στόχο την επισήμανση των επικίνδυνων σημείων στο οδικό δίκτυο των πόλεων όλης της Ελλάδας, με τελικό αποδέκτη την τοπική αυτοδιοίκηση, που τις περισσότερες φορές είναι αρμόδια για τη συντήρησή τους. Το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» και το msfree.gr, έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας, βάζοντας το κύρος τους και τους εκατοντάδες οργανωμένους εθελοντές τους μαζί με την τεχνογνωσία και το μεράκι τους, για να πετύχει αυτό το εγχείρημα. Το βασικότερο συστατικό, όμως, παραμένει η λαϊκή συμμετοχή. Ο τρόπος είναι απλός και εύκολος: στους ψηφιακούς χάρτες των ελληνικών πόλεων, που υπάρχουν στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.msfree.gr/pin, εντοπίζει κανείς τα επικίνδυνα σημεία και τα «καρφιτσώνει» με μια μπλε, κίτρινη ή κόκκινη (ανάλογα με το βαθμό επικινδυνότητας) ηλεκτρονική «καρφίτσα».

Εκατοντάδες ειδικά εκπαιδευμένοι εθελοντές, οργανωμένοι σε ομάδες ανά δήμο, ελέγχουν την ορθότητα των καταγγελιών, φωτογραφίζουν κάθε πρόβλημα και συντάσσουν τη σχετική αναφορά. Έπειτα συγκεντρώνουν τις αναφορές από τις αυτοψίες σε μια περιοχή και τις τυπώνουν σε τεύχος, το οποίο παραδίδεται στον αρμόδιο δήμαρχο ώστε να φροντίσει για το αυτονόητο, δηλαδή να αναλάβει δράση με τις τεχνικές υπηρεσίες ή τους υπεργολάβους του και να επισκευάσει λακκούβες, να συντηρήσει προβληματικά οδοστρώματα, να κλαδέψει δέντρα που κρύβουν STOP, να ενισχύσει το φωτισμό ή να καθαρίσει τις πινακίδες από τα αυτοκόλλητα, αποκαθιστώντας την ασφάλεια του δρόμου στα συγκεκριμένα σημεία.

Η διαδικασία δεν εξαντλείται, βέβαια, στην υπόδειξη. Περιλαμβάνει, επίσης, την παρακολούθηση των εργασιών και την επαλήθευση της αποκατάστασης, που αποδεικνύεται πάλι με φωτογραφίες. Οι δήμαρχοι που θα φανούν αποτελεσματικοί στην αντιμετώπιση των προβλημάτων, θα βραβεύονται από τους συντελεστές του «Pin it» και θα προβάλλονται ως παράδειγμα προς μίμηση.

1 σχόλιο:

ακατονόμαστος είπε...

Λαμπρά, έξοχα, ας ελπίσουμε ότι θα δούμε φως. Αλλά ας είμαστε και λίγο υπομονετικοί, μέχρι τώρα την βγάζαμε χωρίς τέτοιες πρωτοβουλίες. Μέχρι να αρχίσουν να αποδίδουν θέλει κάποιο χρόνο. Η ουσία είναι ότι κάτι θετικό ξεκίνησε.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση