12/6/08

Νέα Ευρωπαϊκά Διπλώματα

Νέα διπλώματα οδήγησης σε μέγεθος πιστωτικής κάρτας θα αρχίσουν να εκδίδονται από τις αρχές του 2009. Μετά από δύο χρόνια διαπραγμάτευσης το Συμβούλιο Υπουργών Μεταφορών των 25 κατέληξε σε πολιτική συμφωνία για τη δημιουργία μιας ενιαίας ευρωπαϊκής άδειας οδήγησης. Τα νέα διπλώματα θα περιλαμβάνουν λατινικούς χαρακτήρες, θα έχουν επάνω τους την φωτογραφία των κατόχων και πολλά προσωπικά του στοιχεία και θα τα εκδίδει η Νομαρχία.

Για όσους έχουν άδεια οδήγησης δεν είναι υποχρεωτική η αλλαγή με τις νέου τύπου. Αν θέλουν όμως να ταξιδέψουν εκτός Ελλάδος από τις 19 Ιανουαρίου του 2009, θα πρέπει να εφοδιαστούν με καινούργιο δίπλωμα, καταβάλλοντας 30 ευρώ. Μέχρι το 2012 το αργότερο όλες οι νέες άδειες οδήγησης θα εκδίδονται με τη νέα μορφή που προβλέπει η κοινοτική οδηγία. Για τις παλιές άδειες οδήγησης, τα κράτη-μέλη θα έχουν μια μεταβατική περίοδο 26 ετών για να τις αντικαταστήσουν.

Ένα σημαντικό βήμα εκσυγχρονισμού του δημόσιου τομέα αποτελούν οι νέες, κοινοτικού τύπου, άδειες οδήγησης οχημάτων. Όπως δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Κωστής Χατζηδάκης την Τετάρτη (11/06), μέσα σε περίπου δέκα μέρες έχουν ήδη εκδοθεί περί τις 60.000, οι οποίες θα διευκολύνουν πολύ τους οδηγούς που κάνουν ταξίδια στην Ευρώπη.

Οι νέες άδειες οδήγησης θα είναι πλαστικές (σαν πιστωτική κάρτα) με μικροτσίπ, θα περιέχονται όλα τα στοιχεία του κατόχου και θα υπάρχουν φωτογραφία του με μελάνη που είναι αόρατη και εμφανίζεται στον υπεριώδη φθορισμό, ειδικά ολογραφήματα διπλής εικόνας και ειδικό ολογράφημα της γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου, καθώς και μικροεκτυπώσεις.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Και να σκεφτεί κανείς πως τόσα χρόνια ταξιδεύαμε στο εξωτερικό με τα ελληνικά διπλώματα που ήταν γραμμένα στα Ελληνικά...

Ανώνυμος είπε...

(συμπλήρωμα) ...πάντως μου αρέσει η ταχύτητα της αλλαγής. Μόνο 26 χρόνια! Δηλαδή εμείς μάλλον με τα σημερινά διπλώματα θα πεθάνουμε!

Ανώνυμος είπε...

Γιατί άραγε δεν ενοποιούνται όλα σε ένα, ταυτότητα, άδεια οδήγησης, πιστωτικές κάρτες κτλ ?? Αφού είναι όλα ηλεκτρονικά με μεγνητική ταινία και τσιπάκι, μπορούν να περιέχουν τα πάντα...

(Λέω εγώ τώρα, επιστημονική φαντασία...)

Προσαρμοσμένη αναζήτηση