30/9/09

Πρεμιέρα της Απόσυρσης


Σήμερα, Τετάρτη, έχει επίσημη πρεμιέρα το πολυαναμενόμενο μέτρο της απόσυρσης των αυτοκινήτων, καθώς δημοσιεύθηκε εχθές στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η κοινή υπουργική απόφαση, που προβλέπει όλες τις σχετικές διαδικασίες, δίνοντας έτσι το "πράσινο φως" για την έναρξη εφαρμογής του μέτρου.

Η διαδικασία απόσυρσης για τα Ι.Χ. αυτοκίνητα και τα φορτηγά μέχρι 3,5 τόνους μικτού φορτίου, περιλαμβάνει τα παρακάτω στάδια:

1. Ο ιδιοκτήτης του οχήματος ή εξουσιοδοτημένος εκπρόσωπός του παραδίδει προς απόσυρση το όχημα σε έναν από τους 81 εγκεκριμένους χώρους (Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας ή εγκεκριμένους χώρους συλλογής οχημάτων, για τους οποίους οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν στο www.edoe.gr ή στο τηλέφωνο 210-6899039). Στη συνέχεια, ο ιδιοκτήτης του οχήματος λαμβάνει τη σχετική βεβαίωση παραλαβής τού προς απόσυρση οχήματος.

2. Μέσα σε 8 ημέρες η Εγκατάσταση Επεξεργασίας χορηγεί στον ενδιαφερόμενο ιδιοκτήτη πιστοποιητικό καταστροφής του οχήματος. Προκειμένου, παράλληλα, να γίνει και η οριστική διαγραφή του αποσυρόμενου οχήματος από τα σχετικά μητρώα, διαβιβάζεται αντίγραφο του πιστοποιητικού καταστροφής μαζί με τα στοιχεία κυκλοφορίας του οχήματος (πινακίδες και άδεια κυκλοφορίας) σε οποιαδήποτε Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.

3. Μέσα σε τρεις εργάσιμες ημέρες η Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης εκδίδει τη μηχανογραφημένη πράξη οριστικής διαγραφής του οχήματος.

4. Η πράξη οριστικής διαγραφής αποτελεί το δικαιολογητικό για την παροχή στον ιδιοκτήτη του οικονομικού κινήτρου της απόσυρσης και το προβλεπόμενο ποσό καταβάλλεται από την αρμόδια ΔΟΥ.

29/9/09

Σαβουάρ Βιβρ


H λέξη ‘νοοτροπία’ είναι ντεμοντέ, όταν όμως χρησιμοποιείται δίπλα στο επίθετο «κακή» (για να περιγράψει τον τρόπο που οδηγούν οι Έλληνες), τότε μάλλον πετυχαίνει διάνα. Το πώς οδηγούν οι Έλληνες γνωρίζουν όσοι ζουν ή έχουν, απλώς, περάσει έστω και για λίγο από τη χώρα. Δηλαδή, αντίθετα από το γράμμα του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, αντίθετα από τους κανόνες της ασφαλούς οδήγησης αλλά και της ευγένειας, αντίθετα από την έννοια της στοιχειώδους λογικής, πετυχαίνοντας έτσι να βάζουν καθημερινά σε κίνδυνο ζωές και να προκαλούν πολλαπλές επιπτώσεις στην κοινωνία και την οικονομία.

Όπως εύγλωττα μαρτυρούν οι αριθμοί, στην Ελλάδα το ζήτημα της κυκλοφοριακής αγωγής μένει στα αζήτητα και ο τρόπος οδήγησης εξακολουθεί να είναι ανάγωγος. Μολονότι τα τελευταία χρόνια έχουν μειωθεί τα τροχαία, ο φόρος αίματος στην άσφαλτο εξακολουθεί να είναι μεγάλος και ανέρχεται σε περίπου 1.300 θανατηφόρα τροχαία ετησίως. Με αυτά και μ' εκείνα, η Ελλάδα κατέχει την τέταρτη θέση στη λίστα με τα περισσότερα τροχαία στα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πίσω από Λιθουανία, Λετονία και Εσθονία.

Από τα θρυλικά φάσκελα του ελληνικού κινηματογράφου, φτάσαμε σήμερα να αφαιρούνται ζωές για την προτεραιότητα. Οι υβριστικές αναφορές στα θεία και τη σεξουαλική ζωή συγγενών πρώτου βαθμού χαρακτηρίζουν το λεξιλόγιο του Έλληνα οδηγού όταν απευθύνεται σε άλλους οδηγούς.

Έρευνα για την ευγένεια στον δρόμο που πραγματοποιήθηκε σε 12 ευρωπαϊκές χώρες από την TNS Opinion και παρουσιάστηκε το 2008 από το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» ανακήρυξε τους Έλληνες τους πλέον βρομόστομους.

Η έρευνα έγινε με δείγμα 6.400 πολιτών στις χώρες: Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Τσεχία, Εσθονία, Ελλάδα, Γαλλία, Ιρλανδία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Πολωνία και Πορτογαλία. Μερικά από τα (αναμενόμενα) ευρήματα είναι ότι οι 3 στους 5 τα λένε χύμα και τσουβαλάτα για να εκτονωθούν εν κινήσει, ενώ ο συνηθέστερος στόχος επιθετικής συμπεριφοράς είναι οι γυναίκες. Χαρακτηριστικό, επίσης, είναι ότι οι Έλληνες οδηγοί εμφανίζουν και το μεγαλύτερο ποσοστό αντίδρασης στον δρόμο με επίθεση ή προσπάθεια σωματικής επίθεσης (ποσοστό 9%), που είναι από τα υψηλότερα ποσοστά στην Ευρώπη.

28/9/09

Έτσι μας Αρέσει

Ο (μυστήριος) τρόπος οδήγησης των Ελλήνων, προς γνώση, περισυλλογή, συμμόρφωση και... αλλαγή πορείας

Θορυβώδης τρόπος
+ Το κορνάρισμα επιτρέπεται μόνο σε περιπτώσεις κινδύνου ή μεταφοράς ασθενών.
- Οι Έλληνες κορνάρουν αδιακρίτως: Π.χ. για να ξεκινήσει ο προπορευόμενος οδηγός.

Αργός τρόπος
+ Ο ΚΟΚ συστήνει να χρησιμοποιείται η αριστερή λωρίδα μόνο για προσπέραση.
- Πολλοί αρέσκονται να οδηγούν στην αριστερή και μάλιστα αργά, ενώ οι άλλοι τούς προσπερνούν από δεξιά.

Επικοινωνιακός τρόπος
+ Ο ΚΟΚ απαγορεύει τη χρήση κινητού τηλεφώνου στους οδηγούς εκτός αν φέρουν τον κατάλληλο, ασύρματο εξοπλισμό (bluetooth).
- Οι περισσότεροι Έλληνες οδηγοί υποπίπτουν σε αυτήν την παρανομία τουλάχιστον μία φορά την ημέρα.

Διφορούμενος τρόπος
+ Ο ΚΟΚ επιβάλλει να σταματάμε όχι μόνο στο κόκκινο αλλά και στο πορτοκαλί φανάρι, ειδικά όταν αναβοσβήνει.
- Για τους περισσότερους Έλληνες, οι πρώτες στιγμές του κόκκινου φαναριού είναι «πράσινες», ενώ για το πορτοκαλί ούτε λόγος.

Επικίνδυνος τρόπος
+ Ο ΚΟΚ υποχρεώνει τον οδηγό που θέλει να αλλάξει λωρίδα κυκλοφορίας να προειδοποιήσει με τα φλας.
- Πολλοί οδηγοί αλλάζουν λωρίδα χωρίς φλας, ακόμη κι όταν προσπερνούν παράνομα.

Ο τρόπος του καβαλάρη
+ Ο ΚΟΚ ορίζει τα δίτροχα (μηχανάκια, μοτοσικλέτες) να κινούνται σε στοίχους, πάντα στο κέντρο της λωρίδας κυκλοφορίας.
- Η πλειονότητα των μοτοσικλετιστών οδηγεί ανάμεσα στις λωρίδες κάνοντας «σφήνες».

ΠΗΓΗ : ethnos.gr

25/9/09

ΠΕΣ ΟΧΙ στην Αδικία


Αφορμή για τη συγκρότηση της ομάδας διαμαρτυρίας «ΠΕΣ ΟΧΙ» αποτέλεσε η προκλητική και διαρκής υποβάθμιση, όχι μόνο της ποιότητας ζωής, αλλά και της ίδιας της ζωής των πολιτών του νομού Αχαΐας, με τη χρήση, εδώ και δεκαετίες, του πιo επικίνδυνου εθνικού δρόμου της χώρας: tου οδικού άξονα Πατρών-Κορίνθου. Πρόκειται για ένα δρόμο που εκτός της φυσικής επικινδυνότητας του, λόγω των στροφών και της έλλειψης προστατευτικού στηθαίου, έχει εγκαταλειφθεί με ελάχιστα βελτιωτικά έργα και σημεία παγίδες, πολλές φορές μοιραία για τους άτυχους οδηγούς. Το καταμαρτυρούν οι εκατοντάδες νεκροί τα τελευταία μόνο χρόνια.

Γι’ αυτό το δρόμο καλούμαστε να πληρώσουμε από τις αρχές του Σεπτέμβρη € 2,80, όσα δηλαδή και στην Αττική Οδό! Όλα δείχνουν ότι σκοπός της κοινοπραξίας που έχει αναλάβει το έργο, πάντα με την έγκριση του ελληνικού κράτους και των αρμόδιων υπουργείων, είναι να πολλαπλασιάσει αυτό το νούμερο τα επόμενα χρόνια, με την τοποθέτηση νέων σταθμών διοδίων στην ενδιάμεση διαδρομή Πάτρας-Κορίνθου. Σα να μην έφτανε αυτό, τα έργα θα περιορίσουν το δρόμο στα όριά του, αυξάνοντας σημαντικά το χρόνο της διαδρομής Πάτρα-Αθήνα και ενισχύοντας την επικινδυνότητά του. Δηλαδή μια ταλαιπωρία χωρίς προηγούμενο που θα την πληρώνουμε όλο και πιο ακριβά.

Θα πρέπει να γίνει σαφές ότι η ομάδα δεν αντιτίθεται στην καταβολή διοδίων για την χρήση του εθνικού δικτύου που έχουν σαν αντάλλαγμα αξιοπρεπείς δρόμους με υποτυπώδη ασφάλεια και σύγχρονες υπηρεσίες. Γνωρίζουμε ότι στη χώρα που ζούμε, ορισμένες φορές θα πρέπει να πληρώσουμε ακόμα και για τη χρήση αγαθών που θα έπρεπε να μας παρέχονται δωρεάν. Σωστό ή λάθος, μπορούμε να το δεχτούμε.

Δεν μπορούμε να δεχτούμε όμως την αλαζονική υποτίμηση της νοημοσύνης των πολιτών της περιοχής μας και την παγίδευσή τους σε μια άδικη συναλλαγή, με σοβαρές αρνητικές συνέπειες για την ζωή και την ευημερία τους. Στη συγκεκριμένη περίπτωση η πολιτεία συμφωνεί με ιδιωτικές εταιρίες, την ταλαιπωρία και την αφαίμαξη των πολιτών με την υπόσχεση της ολοκλήρωσης του νέου άξονα σε 3-4 (και στην πραγματικότητα ένας θεός ξέρει πόσα ) χρόνια. Μετά την εγκατάλειψη του δρόμου στην τύχη του εδώ και δεκαετίες και ενώ οι εισπράξεις των διοδίων συνεχίζονταν κανονικά, η λύση για την κατασκευή του νέου οδικού άξονα, οδηγεί πάλι πιο βαθιά στο πορτοφόλι των οδηγών που τον χρησιμοποιούν.

Στην αδικία αυτή εμείς λέμε ΟΧΙ. Καλούμε τους αρμόδιους φορείς να επανεξετάσουν την κατάσταση και μέχρι να δοθεί μια δίκαιη λύση αρνούμαστε να πληρώσουμε διόδια κατά τη διέλευσή μας.

Στόχος μας είναι να ενημερώσουμε όλους τους πολίτες που θέλουν να συμμετάσχουν στην προσπάθειά μας, κάνοντας τη φωνή μας πιο δυνατή, να δηλώσουν την αντίθεσή τους με την ηλεκτρονική υπογραφή της διαμαρτυρίας μας.

ΠΕΣ κι’ εσύ ΟΧΙ υπογράφοντας στο link: http://www.pesoxi.gr/signup/

24/9/09

Βλέπω το Θάνατο σου


Της ΚΑΤΙΑΣ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗ, Εφημερίδα "Ελευθεροτυπία"

Κίτρινες προειδοποιητικές ταμπέλες στην άκρη του οδοστρώματος «Προσοχή! στα επόμενα χιλιόμετρα συμβαίνουν θανατηφόρα ατυχήματα», λακκούβες, ανύπαρκτα διαχωριστικά διαζώματα, εκκλησάκια κατά μήκος του δρόμου και νταλίκες από το αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας που τεστάρουν την ταχύτητα των «αλόγων» τους... κι όλα αυτά στην εθνική οδό της χώρας και όχι στο κινηματογραφικό έργο «Βλέπω το θάνατό σου».

Στην παράλογη πραγματικότητα της Κορίνθου-Πατρών ήρθαν εσχάτως να προστεθούν τα «έργα συντήρησης και ανάπτυξης» του οδικού δικτύου από την παραχωρησιούχο εταιρεία -που δεσμεύουν κομμάτια του δρόμου «κόβοντας» κατά πλάτος τις κατευθυντήριες λωρίδες- ενισχύοντας την απόφαση των διερχόμενων οδηγών να μην πληρώνουν το αντίτιμο διέλευσης από τα διόδια.

Το ζήτημα της ορθότητας ή μη καταβολής διοδίων σε δρόμους που ουσιαστικά δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για να ονομάζονται εθνικές οδοί/ αυτοκινητόδρομοι άρχισε να ανακινείται εδώ και περίπου ένα χρόνο. Εκατοντάδες πολίτες, οδηγοί και κάτοικοι των νομών απ' όπου διέρχεται η Κορίνθου-Πατρών ξεκίνησαν έναν ιδιότυπο «πόλεμο» απέναντι στο καθεστώς που τη διέπει, συνασπιζόμενοι σε οργανώσεις και κινήσεις διαμαρτυρίας. Κινούμενοι στο ρυθμό του θεατρικού έργου του Ντάριο Φο «Δεν πληρώνω, δεν πληρώνω», αρνούνται να καταβάλουν το (επαυξημένο πλέον, κατά περίπτωση, από 30% έως 148%) ποσό που απαιτείται για τη διέλευση του οχήματός τους από τα διόδια στο Ζευγολατιό και το Ρίο. «Ο συγκεκριμένος δρόμος, εκτός της φυσικής επικινδυνότητάς του, έχει εγκαταλειφθεί με ελάχιστα βελτιωτικά έργα και σημεία, παγίδες, πολλές φορές μοιραία για τους άτυχους οδηγούς», αναφέρουν τα μέλη της ομάδας «Πες Όχι», η οποία αντιτίθεται στις ενέργειες που προσβάλλουν την ποιότητα ζωής και την ελεύθερη πρόσβαση στα δημόσια αγαθά. Στο ίδιο μήκος κύματος και οι κατά τόπους επιτροπές «Ακρίβεια-Στοπ», που οργανώνουν συχνά «χάπενινγκ» στα... αμαρτωλά διόδια, ελευθερώνοντας τις μπάρες ασφαλείας για να περνούν τα οχήματα.

Αρχικά, η κοινοπραξία «Ολυμπία Οδός Α.Ε.» (σύμβαση παραχώρησης της Κορίνθου-Πατρών-Τσακώνας) διατήρησε χαμηλούς τόνους, ζητώντας από τους οδηγούς που αρνούνταν να πληρώσουν να συμπληρώσουν ένα έντυπο «αδυναμίας καταβολής τέλους διοδίων» και κρατώντας τα στοιχεία τους. Στη συνέχεια και αφού το θέμα άρχισε να παίρνει διαστάσεις, ζήτησε από τους υπαλλήλους της να ενημερώνουν τους «αντάρτες» οδηγούς πως θα τους κόψουν «παράβαση» και να τους μοιράζουν μια ανακοίνωση -η οποία χαρακτηριστικά αναφέρει πως «η άρνηση πληρωμής συνιστά παραβατική συμπεριφορά απέναντι σε νόμους του ελληνικού κράτους (δεν γίνεται, βέβαια, ουδεμία αναφορά σε συγκεκριμένο νόμο) και συντείνει στον τορπιλισμό της υλοποίησης ενός έργου που έχει πραγματικά ανάγκη ο τόπος [...]». Κάποιοι, βέβαια, δεν συμπληρώνουν καν το περί ου ο λόγος έντυπο, υποστηρίζοντας πως δεν υποχρεούνται να δίνουν τα προσωπικά τους δεδομένα (αριθμό ταυτότητας, διεύθυνση κατοικίας κ.λπ.) σε υπάλληλο ιδιωτικής εταιρείας.

Για το συγκεκριμένο ζήτημα ο Δικηγορικός Σύλλογος Πάτρας έχει ήδη καταθέσει αγωγή κατά της παραχωρησιούχου εταιρείας, η οποία και αναμένεται να εκδικαστεί στις αρχές Δεκεμβρίου. «Σύμφωνα με το ν. 3621/2007, η Ολυμπία Οδός έχει το δικαίωμα να εισπράττει το τέλος των διοδίων- και, προφανώς, να επιβάλει πρόστιμο», αναφέρει ο δικηγόρος Δημήτρης Τσαούσογλου. «Το σκεπτικό της αγωγής, όμως, για την άρνηση καταβολής του αντιτίμου βασίζεται στο επιχείρημα ότι η καταβολή των διοδίων για τη χρήση της υπάρχουσας εθνικής οδού είναι παράνομη. Αρνούμαστε ότι ο συγκεκριμένος δρόμος είναι αυτοκινητόδρομος». Παράλληλα, η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που είχε καταθέσει η ομάδα του «Πες όχι» πριν από λίγους μήνες για το ίδιο θέμα, απερρίφθη τελικά από το Μονομελές Πρωτοδικείο Πατρών.
«Γιατί να πληρώσω διόδια σε ένα δρόμο προδιαγραφών 1950, όπου γίνονται τα περισσότερα ατυχήματα της Ευρώπης; Σ' έναν από τους χειρότερους δρόμους, που ούτε για αστείο δεν μπορεί να χαρακτηρίζεται "εθνική οδός", είναι απαράδεκτο να μας ζητούν να πληρώνουμε διόδια -πιο σωστά, να προπληρώνουμε για ένα έργο που θα δούμε μετά από πολλά χρόνια», λέει ο Δημήτρης Παπαγεωργίου. «Ταξιδεύω συχνά από την Αθήνα στο Ξυλόκαστρο, το οποίο από τα διόδια του Ζευγολατιού απέχει λιγότερο από 5 χλμ. Γιατί να πληρώνω εγώ το ίδιο με κάποιον που θα πάει στο Αντίρριο- θα οδηγήσει 82 χλμ. περισσότερα δηλαδή; Πέρα απ' αυτό, οι αυτοκινητόδρομοι οφείλουν να πληρούν κάποιες προδιαγραφές. Με βάση την κοινοτική οδηγία 99/62 διόδια επιβάλλονται σε αυτοκινητόδρομους που διαθέτουν διαχωριστική νησίδα ασφαλείας ανάμεσα στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας και μόνο σε δρόμους με περισσότερες από μία λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση».

Σύμφωνα με την «Ολυμπία Οδό», η παραπάνω οδηγία «τροποποιήθηκε με τη νεότερη 2006/38/ΕΚ με βάση την οποία δίνεται το δικαίωμα στα κράτη-μέλη να επιβάλλουν διόδια στο Διευρωπαϊκό Οδικό Δίκτυο, όπως αυτό προσδιορίστηκε με σχετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και στο οποίο έχει ενταχθεί ο άξονας Ελευσίνα - Κόρινθος - Πάτρα (απόφαση 1692/96/ΕΚ) και επομένως η Ελλάδα δικαιούται να επιβάλει διόδια επ' αυτού».

23/9/09

Καγκουρεμένα Lada, Μέρος Β’





Είδαμε σε προηγούμενο θέμα τα καγκουρεμένα Lada, σαν παράδειγμα ακραίας επέμβασης στην αισθητική ενός αυτοκινήτου. Για ποιο λόγο κάποιος κάνει τόσο εξτρεμιστικές αλλαγές σε ένα αυτοκίνητο; Αποζητά τη βελτίωσή του; Δεν νομίζω. Σε αυτή την περίπτωση θα του στοίχιζε λιγότερο και θα είχε καλύτερο αποτέλεσμα αν στρεφόταν σε άλλο αυτοκίνητο. Μάλλον λοιπόν αποζητά να τραβήξει την προσοχή. Με κάθε κόστος. Θα έβαζε και καπέλο με κουδούνια στο κεφάλι του προκειμένου να αποκτήσει υπόσταση. Να τον ξέρουν. Να είναι κάποιος. Να είναι ο «αυτός που έχει εκείνο το φτιαγμένο Lada». Και δεν έχει σημασία αν σε ξέρουν για καλό ή για κακό. Δεν υπάρχει κακή δημοσιότητα, άλλωστε, όπως είχε διαπιστώσει ο Brendan Behan, ο Ιρλανδός ηθοποιός (1923 - 1964).

22/9/09

Ευρωπαϊκή Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο


Ευρωπαϊκή Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο σήμερα και το σύνθημα είναι ένα: «Αφήνουμε το αυτοκίνητο σπίτι και χρησιμοποιούμε τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς». Ή ακόμη καλύτερα το ποδήλατό μας! Στόχος δεν είναι άλλος από το να αλλάξουμε τις καθημερινές μας συνήθειες, δίνοντας προτεραιότητα στο περιβάλλον και βελτιώνοντας τις συνθήκες ζωής στις μεγαλουπόλεις, όπως η Αττική και η Θεσσαλονίκη. Οι μετακινήσεις με όλα τα ΜΜΕ θα είναι σήμερα δωρεάν, ενώ στις 6 το απόγευμα οι ποδηλατικοί σύλλογοι έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος.

Για το Μετρό, η δωρεάν μετακίνηση θα ισχύσει μέχρι το σταθμό «Κορωπί» και για τον Προαστιακό μέχρι το σταθμό «Μαγούλα», δηλαδή καλύπτει μόνο το αστικό κομμάτι του δικτύου.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο ο ΟΑΣΑ καλεί τους Αθηναίους να αφήσουν το αυτοκίνητό τους στο σπίτι και να μετακινηθούν με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ώστε να γνωρίσουν τις νέες αναβαθμισμένες υπηρεσίες που προσφέρουν.

Από την πλευρά του το Ινστιτούτο Καταναλωτή (ΙΝΚΑ) τονίζει ότι είναι μία ευκαιρία να αλλάξουμε τις συμπεριφορές μας και τις καθημερινές μας συνήθειες, χρησιμοποιώντας τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Ταυτόχρονα, όμως, το ΙΝΚΑ ζητάει μέριμνα για αξιόπιστα και γρήγορα μέσα, εύκολα προσβάσιμα πεζοδρόμια χωρία εμπόδια και για τις υπεραστικές μετακινήσεις μείωση του χρόνου μετακίνησης και ανταγωνιστικές τιμές.

Το απόγευμα στη συμπρωτεύουσα, τα ποδήλατα θα έχουν προτεραιότητα και αναμένεται να γεμίσουν τους κεντρικούς δρόμους.Γι’ αυτό το λόγο, η κυκλοφορία των οχημάτων θα διακοπεί στην λεωφόρο Νίκης από τη συμβολή της με την οδό Ελ. Βενιζέλου, μέχρι την πλατεία Λ. Πύργου, από τις 17:30 και για δύο ώρες.

Η κυκλοφορία θα διακοπεί και στις κάθετες οδούς στην Λ. Νίκης, ενώ θα διακοπεί προοδευτικά η κυκλοφορία στην αριστερή λωρίδα κυκλοφορίας των οδών Νικολάου Γερμανού, Τσιμισκή και Αγίας Σοφίας.

Η τροχαία συστήνει όσοι οδηγοί επιθυμούν να κινηθούν από τα δυτικά προς τα ανατολικά να προτιμούν την Περιφερειακή Οδό, όταν προσεγγίζουν στη διασταύρωση Λαχαναγοράς, ενώ οι οδηγοί που κινούνται προς ανατολικά, μέσω του κέντρου της πόλης, να προτιμούν τις οδούς Λαγκαδά, Αγίου Δημητρίου και Εγνατία.

ΠΗΓΗ: zougla.gr

21/9/09

Σαμαράκια


Σαμαράκια, δεν είναι μόνο τα παιδιά του Σαμαρά. Είναι και το μέτρο που παίρνουν πολλοί δήμαρχοι για να περιορίσουν την κίνηση σε κατοικημένες περιοχές ή γύρω από σχολεία. Το μέτρο αυτό βέβαια πριν από λίγο καιρό είχε κηρυχθεί παράνομο και πολλοί δήμοι είχαν αναγκαστεί να τα ξηλώσουν, αλλά μετά από λίγο καιρό, δειλά – δειλά επέστρεψαν πάλι. Τα σαμαράκια είναι επικίνδυνα διότι μπορεί να χάσει ο οδηγός τον έλεγχο του αυτοκινήτου, ενώ επιπλέον μπορεί να προκαλέσουν ζημιά και στο όχημα. Βέβαια, δεν υπάρχει και άλλη λύση, προκειμένου να προστατευτούν τα παιδιά και να σταματήσουν οι αγώνες δρόμου μέσα σε κατοικημένες περιοχές. Δεν υπάρχει άλλη λύση; Και όμως υπάρχει! Στην Αμερική και συγκεκριμένα στη Φιλαδέλφεια, ο αρμόδιος για την κυκλοφορία, Charles Denny, σκέφτηκε κάτι έξυπνο και πρωτότυπο: Ψεύτικα σαμαράκια, ζωγραφιστά, τριών διαστάσεων που από τη θέση του οδηγού φαίνονται σαν τα κανονικά. Έτσι ο οδηγός κόβει ταχύτητα, αλλά το αυτοκίνητο δεν καταπονείται, ούτε κινδυνεύει να φύγει εκτός πορείας. Μία απόδειξη ότι όταν υπάρχει θέληση, όλα μπορούν να γίνουν.

18/9/09

Στην Τούρλα του Σαββάτου


Υπογράφτηκε τελικά η πράξη νομοθετικού περιεχομένου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, η οποία ρυθμίζει μία σειρά μέτρων όπως την απόσυρση των αυτοκινήτων και τα αυξημένα «πράσινα» τέλη κυκλοφορίας, τα οποία δεν πρόλαβαν να ψηφιστούν από τη Βουλή, λόγω της διάλυσης της.

Για να γίνουν νόμος του κράτους χρειάζονται 48 ώρες από την υπογραφή της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου.

Η απόσυρση των οχημάτων θα επιδοτείται με ποσά από 500 ευρώ έως 2.200 ευρώ, βάσει κλίμακας, ανάλογα με τα κυβικά εκατοστά του αποσυρόμενου οχήματος. Πρόσθετο όφελος 1.000 ευρώ θα υπάρχει για όσους επιλέξουν να προχωρήσουν στην αγορά καινούργιου ή μεταχειρισμένου αυτοκινήτου αντιρρυπαντικής τεχνολογίας Euro 4 και 5. Έτσι το συνολικό όφελος ανέρχεται έως 3.200 ευρώ. Οι κλίμακες με το όφελος ανά περίπτωση παρουσιάζονται παρακάτω:


Έως 900 κ.εκ. 500 €
900 κ.εκ. έως 1.400 κ.εκ. 1.000 €
1.400 κ.εκ. έως 2.000 κ.εκ. 1.500 €
2.000 κ.εκ. έως 2.400 κ.εκ. 1.800 €
Πάνω από 2.400 κ.εκ. 2.200 €

ΠΗΓΗ: autotriti.gr

17/9/09

Ζυγοστάθμιση


Έχω διαπιστώσει ότι πάρα πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν τι είναι η ζυγοστάθμιση και ούτε έχουν κάνει ποτέ. Δεν τους έχει προβληματίσει καν ότι το αυτοκίνητό τους μπορεί να «τρέμει» στα 70 χιλιόμετρα την ώρα, ούτε ο βόμβος που ακούγεται. Το πρόβλημα όμως είναι πέρα από αυτά τα δύο συμπτώματα: Αν τα ελαστικά δεν είναι ζυγοσταθμισμένα, οι δονήσεις καταστρέφουν τα ρουλεμάν και τους συνδέσμους, ενώ και ολόκληρο το αυτοκίνητο μετά από λίγο καιρό αρχίζει να «ξεχαρβαλώνεται», να τρίζει και να παρουσιάζει εικόνα διάλυσης. Για τη φθορά των ίδιων των ελαστικών και την ασταθή οδική συμπεριφορά δε, ούτε κουβέντα. Το κακό είναι πως και τα ίδια τα εξουσιοδοτημένα συνεργεία δεν περιλαμβάνουν στο πρόγραμμά συντήρησής τους τον έλεγχο στη ζυγοστάθμιση, περιμένοντας από τους ίδιους τους οδηγούς να το καταλάβουν και να ζητήσουν τη διόρθωσή του.

16/9/09

Οι Έλληνες Ξέρουν

Ένα χαρακτηριστικό των Ελλήνων είναι ότι ξέρουν. Ξέρουν γενικώς, αλλά ξέρουν πολύ καλά. Συγκεκριμένα, ξέρουν καλύτερα από όλους τις δουλειές των άλλων. Δηλαδή, έχουν άποψη ακόμα και για πυρηνική φυσική ή νευροχειρουργική, αν πρόκειται για άλλους. Αυτό επιβεβαιώνεται και στο δρόμο. Το πρωί ερχόμενος στη δουλειά, βγαίνει ξαφνικά μπροστά μου σε μία διασταύρωση μία κυρία με ένα αυτοκίνητο χιλιοτρακαρισμένο, βρώμικο, με ξεφούσκωτα λάστιχα και με σπασμένα φανάρια. Μέσα είχε τα παιδιά της που τα πήγαινε σχολείο ενώ στο ένα χέρι είχε το φραπέ και στο άλλο το κινητό. Οδηγούσε σαν μεθυσμένη. Αργά και επικίνδυνα. Όμως δεν παρέλειψε στην πρώτη ευκαιρία να βγάλει το χέρι της από το παράθυρο για να μου υποδείξει ότι είχα –κακώς κατά τη γνώμη της- τα φώτα ανοιχτά. Δεν την πείραζε που εκείνη είχε σπασμένα και ξεχαρβαλωμένα φανάρια στο αυτοκίνητό της και δεν άναβαν ούτε τη νύχτα. Δεν την πείραζε ότι με το φραπέ και το κινητό οδηγούσε σαν το Χάρο. Της φάνηκε επικίνδυνο ότι κάποιος είχε τα φώτα του ανοιχτά το πρωί. (σημειωτέον ότι το αυτοκίνητό μου έχει αισθητήρες και daylights και ανάβει τα φώτα όταν οι συνθήκες το απαιτούν)

15/9/09

Θαύμα Πολυουρεθάνης



Στη Λιθουανία είναι ένας τύπος ο οποίος κάνει θαύματα με τον αφρό πολυουρεθάνης. Δεν πρόκειται για κάποιον καλλιτέχνη ο οποίος αναζητά την αναγνώριση, αλλά για κάποιον «τεχνίτη» ο οποίος παίρνει παλιά αυτοκίνητα και κόψε-ράψε με την προσθήκη αφρού και ό,τι άλλου φτηνού υλικού βρει γύρω του, μετατρέπει το σαράβαλο σε κάποιο πρωτότυπο μοντέλο ή super car. Η διαδικασία φυσικά είναι δύσκολη και χρονοβόρα, αλλά σίγουρα κοστίζει λιγότερο από ότι το πραγματικό αυτοκίνητο. Φυσικά το αυτοκίνητο είναι μόνο για μία αργή βόλτα για επίδειξη και δεν έχει καμία σχέση σε επιδόσεις και συμπεριφορά με το πρωτότυπο. Απ' έξω εμφάνιση κι από μέσα ...άσ' το καλύτερα. Λοιπόν, όσοι θέλουν να «πουλήσουν μούρη», φτηνά και γρήγορα, υπάρχει λύση.

14/9/09

Καλή Σχολική Χρονιά


Προς το μεγάλο φρακάρισμα οδεύει η Αθήνα τα τελευταία δύο χρόνια, καθώς οι έκτακτες κυκλοφοριακές συμφορήσεις τέτοια εποχή αυξάνονται κατά 400%-600% σε κεντρικές αρτηρίες σε σχέση με τον Αύγουστο.

Πέρα από την επιστροφή των αδειούχων, η έναρξη της σχολικής χρονιάς με την επανείσοδο 5.000 σχολικών λεωφορείων στην κυκλοφορία αλλά και τις μετακινήσεις των παιδιών με Ι.Χ. προς και από το σχολείο κατά τις ώρες αιχμής επιβαρύνουν κατά πολύ την κατάσταση, επισημαίνουν οι ειδικοί.

Χαρακτηριστική του κυκλοφοριακού χάους που ξεκινά αυτήν την εποχή είναι η αύξηση του αριθμού μηνυμάτων για έκτακτες κυκλοφοριακές συμφορήσεις στις ηλεκτρονικές ενημερωτικές πινακίδες των κεντρικών οδικών αρτηριών. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Διαχείρισης Κυκλοφορίας του ΥΠΕΧΩΔΕ, τον Αύγουστο του 2008 πραγματοποιήθηκαν 6 αναγγελίες μποτιλιαρίσματος, ενώ τον Σεπτέμβριο 30. Αντίστοιχα, τον Αύγουστο του 2007 έγιναν πάλι 6 αναγγελίες ενώ τον Σεπτέμβριο 40. «Κάθε χρόνο ο ημερήσιος κυκλοφοριακός φόρτος αυξάνεται τουλάχιστον κατά 5%-7%, ενώ οι ταχύτητες των οχημάτων μειώνονται κατά 5%-10%», λέει ο συγκοινωνιολόγος κ. Πάνος Παπαδάκος.

«Μπορεί τα 5.000 σχολικά να επιβαρύνουν την κυκλοφορία όμως η μετακίνηση με αυτά είναι θεμιτή: φανταστείτε τι θα γινόταν στους δρόμους αν αντί για κάθε σχολικό λεωφορείο είχαμε 20-50 επιπλέον αυτοκίνητα κατά τις ώρες αιχμής. Το πρόβλημα κατά τη γνώμη μου εντοπίζεται κυρίως στα Ι.Χ. που χρησιμοποιούνται για να πηγαίνουν τα παιδιά στο σχολείο ακόμα και για πολύ μικρές αποστάσεις», λέει ο κ. Παπαδάκος και επισημαίνει ότι οι αρμόδιοι φορείς ποτέ δεν έχουν πραγματοποιήσει μετρήσεις για την αύξηση του κυκλοφοριακού φόρτου την εβδομάδα πριν και μετά την έναρξη των σχολείων.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, επειδή το κυκλοφοριακό είναι ένα «μη γραμμικό» φαινόμενο ακόμα και σχετικά «μικρά» συμβάντα, όπως η είσοδος 5.000 οχημάτων στην αρένα του Λεκανοπεδίου όπου υπάρχουν πάνω από 2 εκατομμύρια, μπορούν να προκαλέσουν μεγάλες επιπτώσεις. Αντίθετα, για τη μείωση του χρόνου μποτιλιαρίσματος κατά 50% στις ώρες αιχμής εκτιμάται ότι μπορεί να είναι αρκετή η μείωση του αριθμού των οχημάτων έως και 10%.

«Ας μην ξεχνάμε ότι τα σχολικά λεωφορεία κινούνται στις ώρες αιχμής και στους άξονες που εμφανίζουν μεγάλη κίνηση, ενώ πραγματοποιούν πλήθος στάσεων και επανεκκινήσεων», επισημαίνει ο συγκοινωνιολόγος καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιά κ. Στράτος Παπαδημητρίου. Εδώ και χρόνια στο εξωτερικό πραγματοποιούνται έρευνες για την πολλαπλάσια επιβάρυνση που προκαλεί η κυκλοφορία περισσότερων οχημάτων σε οδικές αρτηρίες που βρίσκονται πολύ κοντά στον πλήρη κορεσμό: Για παράδειγμα, ο συγκοινωνιολόγος Τσαρλς Κομάνοφ υπολόγισε ότι κάθε όχημα που μπαίνει στο Μανχάταν σε εργάσιμη ημέρα προσθέτει 3,26 ώρες επιβράδυνσης στον συνολικό χρόνο μεταφοράς όλων των οχημάτων (π.χ. 4 εκατομμύρια οχήματα επί 2 ώρες συν 3,26 ώρες για κάθε έξτρα όχημα πάνω από την οριακή τιμή).

Σύμφωνα με τους ειδικούς σε πολλές περιοχές ανά την Αθήνα δημιουργούνται κυκλοφοριακά προβλήματα γύρω από τα σχολεία κατά την ώρα προσέλευσης λίγο πριν από το πρωινό χτύπημα του κουδουνιού αλλά και κατά την αποχώρηση.

Όπως αναφέρει ο κ. Παπαδημητρίου, στο εξωτερικό έχουν ήδη γίνει επιτυχημένες προσπάθειες για τη λύση του προβλήματος του κυκλοφοριακού γύρω από τα σχολεία, είτε ενισχύοντας τη χρήση ποδηλάτων με ασφαλείς ποδηλατόδρομους είτε με το σύστημα «ντελίβερι μαθητών» (ένας γονιός με ένα αυτοκίνητο και 4 παιδιά, εναλλάξ με τους υπόλοιπους) είτε με ρυθμίσεις στη σηματοδότηση και παραπάνω λωρίδες προς συγκεκριμένη κατεύθυνση κατά τις ώρες αιχμής. «Έχει εφαρμοστεί μέχρι και διαφορετική ώρα έναρξης σε σχολεία έτσι ώστε να μην υπάρχει συσσώρευση κατά την προσέλευση», τονίζει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιά.

Κάθε χρόνο ο ημερήσιος κυκλοφοριακός φόρτος αυξάνεται τουλάχιστον κατά 5%-7%, ενώ οι ταχύτητες των οχημάτων μειώνονται κατά 5-10%

Τα στενάκια δεν είναι γρηγορότερες διαδρομές. «Η θεωρία λέει πως σε γενικές γραμμές όταν διανύουμε μεγάλες αποστάσεις χρησιμοποιούμε κεντρικούς δρόμους. Αν πηγαίνουμε από παρακαμπτηρίους, τότε το μποτιλιάρισμα θα μεταφερθεί εκεί. Η κίνηση μεγάλου αριθμού οχημάτων μέσα από κατοικημένες περιοχές αυξάνει τις πιθανότητες ατυχημάτων με μικροτραυματισμούς κυρίως μικρών παιδιών και ηλικιωμένων που έχουν μειωμένα αντανακλαστικά», λέει ο κ. Ηλιόπουλος. Συμπληρώνει επίσης πως όσο μειώνεται η μέση ταχύτητα των οχημάτων τόσο περισσότεροι ρύποι εκπέμπονται από αυτά.

«Ακόμα όμως και αν πηγαίνουμε γρηγορότερα στον παρακαμπτήριο, πρέπει να σκεφτούμε ότι εκπέμπουμε ρύπους σε περιοχές που είναι πιο πυκνοκατοικημένες από ό,τι οι μεγάλες οδικές αρτηρίες. Το ίδιο είναι να απελευθερώνονται καυσαέρια στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, όπου οι κατοικίες αντιστοιχούν στο 10% των κτιρίων, με την πρώτη παράλληλη οδό όπου οι κατοικίες φτάνουν το 90%;», αναρωτιέται. Αν θέλουν να ξεμπλοκάρει το κέντρο οι αρμόδιοι, επισημαίνει, πρέπει να εφαρμόσουν σύστημα ελάττωσης της εισροής Ι.Χ. «Μειώνουμε στα φανάρια τον χρόνο του πράσινου σε Κηφισίας, Βουλιαγμένης, Πειραιώς και άλλες κεντρικές ακτινικές αρτηρίες που οδηγούν στο κέντρο. Έτσι, οι οδηγοί θα αποφεύγουν την πρόσβαση σε αυτό με Ι.Χ. Επιπλέον, ενισχύουμε την κίνηση στους περιφερειακούς δρόμους με περισσότερο πράσινο φως στα φανάρια και δίνουμε προτεραιότητα στα μέσα μαζικής μεταφοράς για ταχύτερη πρόσβαση στο κέντρο. Είναι βέβαιο πως το κοινό για τη γρηγορότερη εξυπηρέτησή του θα στραφεί σε αυτά», καταλήγει ο κ. Ηλιόπουλος.

ΠΗΓΗ : tanea.gr

11/9/09

Πετυχημένα Ονόματα

Είχαμε πει και σε προηγούμενο post για ορισμένα ονόματα μοντέλων που στα Ελληνικά είχαν ιδιαίτερη σημασία, όπως το AYGO (αυγό) ή το KALOS (κάλος). Αυτό όμως δεν είναι τελικά μοναδικό Ελληνικό φαινόμενο, συμβαίνει και σε άλλα ονόματα μοντέλων που έχουν το λάθος όνομα σε κάποια γλώσσα. Ας δούμε μερικά:

1. Το Mazda LaPuta δεν έχει κυκλοφορήσει στην Ελληνική αγορά με αυτό το όνομα, αλλά έχει κυκλοφορήσει στην Αμερική όπου μεγάλο ποσοστό μιλάει Ισπανικά. Στα Ισπανικά LaPuta σημαίνει η «πουτάνα». Αυτός που το σκέφτηκε αφενός δεν γνώριζε Ισπανικά και αφετέρου εμπνεύστηκε από το βιβλίο «Τα Ταξίδια του Γκιούλιβερ» του Τζόναθαν Σουίφτ.

2. Το γνωστό μας Mitsubishi Pajero στα Ισπανικά της καθομιλουμένης είναι ο «μαλάκας». Για το λόγο αυτό στις Ισπανόφωνες χώρες κυκλοφορεί ως "Montero".

3. Το κλασσικό πλέον Opel Ascona στη βόρεια Ισπανία και σε κάποια μέρη της Πορτογαλίας σημαίνει «τα γυναικεία γεννητικά όργανα».

Ένα άλλο μοντέλο που έχει κυκλοφορήσει στην Ελλάδα είναι το Daihatsu Charade, όπου Charade είναι η καρικατούρα, η «μαϊμού», το γελοίο. Πολύ πετυχημένο όνομα.

Άλλες μεγάλες διεθνείς επιτυχίες περιλαμβάνουν το Nissan Moco (στα Ισπανικά ο μπαμπούλας), η Buick LaCrosse (στα Γαλλικά το "μαλακισμένο"), η Chevrolet Nova (στα Ισπανικά «Δεν Πάει») και το Honda Fitta (Στα Σουηδικά και Νορβηγικά το «αιδοίο»).

10/9/09

Τούνελ Guoliang

Το Τούνελ Γκούο-λίανγκ βρίσκεται στην Κίνα, στα βουνά Τάιχανγκ και κατασκευάστηκε από τους ντόπιους. Χρειάστηκαν πέντε χρόνια (ναι, μόνο πέντε!)για να γίνει το τούνελ των 1,200 μέτρων μέσα στο βουνό από πέτρα. Το τούνελ έχει ύψος 5 μέτρα και πλάτος 4. Παρόλο που αρκετοί άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά την κατασκευή του, οι υπόλοιποι δεν πτοήθηκαν. Έτσι, την 1η Μαΐου του 1977, ο δρόμος άνοιξε για την κυκλοφορία. Ας με πείσει τώρα κάποιος ότι τόσα χρόνια δεν μπορούσαν να έχουν φτιαχτεί τα θανατηφόρα σημεία του Ελληνικού οδικού δικτύου.

9/9/09

Μάστρο-Καρ

Πολλές φορές συναντάω κίνηση το πρωί στο δρόμο και μάλιστα σε σημεία που δεν θα έπρεπε. Λίγο μετά συνήθως διαπιστώνω ότι η κίνηση αυτή οφείλεται σε κάποιο «μάστορα» ο οποίος οδηγεί ένα αυτοκίνητο 30 ετών (και βάλε), βρώμικο, ρημαδιασμένο ερείπιο και φορτωμένο αλβανούς. Φυσικά, το αυτοκίνητο δεν μπορεί να πάει ούτε με 30 χιλιόμετρα την ώρα, αλλά ο μάστορας δεν αφήνει την αριστερή λωρίδα, διότι πολύ απλά δεν βιάζεται. Και γιατί να βιάζεται; Θα πάει στο έργο, θα πει τις θεωρίες του, θα κάνει διάλειμμα για καφέ, θα φιλοσοφήσει τη ζωή, θα ξανακάνει διάλειμμα, θα αναπτύξει ξανά τις θεωρίες του, θα κάνει ξανά διάλειμμα, θα πιει τις μπυρίτσες του, θα βρίσει τους αλβανούς, θα καταλάβει ότι τα μισά πράγματα τα ξέχασε πίσω, οπότε η δουλειά αναβάλλεται για σήμερα και θα σχολάσει.

8/9/09

Οικολογικά Πεζοδρόμια


Σήμερα που τα δάση όλο και λιγοστεύουν και το πράσινο στις αστικές περιοχές είναι πιο δυσεύρετο από τη βενζίνη, κάθε δείγμα πανίδας είναι πολύτιμο. Από την πιο μικρή γλάστρα, μέχρι το μαϊντανό στο μανάβη, η πρασινάδα όχι μόνο στολίζει, αλλά συμβάλλει και στη διατήρηση της ζωής στην πόλη. Δικαίως λοιπόν θα σκεφτόταν κανείς πολύ θετικά όταν έβλεπε κάποιους να φυτεύουν μπροστά στο πεζοδρόμιο του σπιτιού τους μεγάλα δέντρα, ή να αντικαθιστούν τις πλάκες του πεζοδρομίου με γκαζόν. Όμως κανείς δεν θα σκεφτεί τα ΑμΕΑ ή της μαμάδες με τα καρότσια που δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτό το πεζοδρόμιο και θα αναγκάζονται να κατεβαίνουν (αν τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα το επιτρέπουν) στο δρόμο για να συνεχίζουν. Και κανείς δεν θα σκεφτεί βέβαια, ειδικά αν πρόκειται για μονοκατοικία, ότι αν ο ιδιοκτήτης της μεζονετούλας (που κατά πάσα πιθανότητα χτίστηκε πάνω σε κάποιο καμένο δάσος και αγοράστηκε ακριβά από κάποιον οικοπεδοφάγο) αγαπάει τόσο πολύ το πράσινο, θα μπορούσε να διαθέσει το χώρο αυτό από την ιδιοκτησία του και όχι από τη δημόσια περιουσία. Αλλά βέβαια, αν κάποιος καταπατήσει το πεζοδρόμιο και μετά το χρησιμοποιήσει σαν να ήταν ιδιοκτησία του, δεν πειράζει αρκεί να ακολουθεί τη μόδα: Και η μόδα τώρα λέει «Οικολόγοι – Πράσινοι».

7/9/09

Δίπλωμα από τα 16


Στις ΗΠΑ και στον Καναδά και πρόσφατα σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες, οι 16χρονοι μπορούν να οδηγούν, με την προϋπόθεση ότι τους συνοδεύει ένας ενήλικας, που έχει δίπλωμα οδήγησης τουλάχιστον πέντε χρόνια. Η χορήγηση διπλώματος οδήγησης από τα 16 υπό επιτήρηση, μπορεί να περιορίσει τη μάστιγα των τροχαίων που προκαλούν οι ανήλικοι με το αυτοκίνητο «του μπαμπά». Η περίοδος της επιτήρησης λήγει μετά από 1.000 χιλιόμετρα οδήγησης, και οι υποψήφιοι οδηγοί περνάνε ξανά εξετάσεις και παίρνουν το οριστικό δίπλωμα. Αν στο μεταξύ παραβιαστεί κάποιος από τους κανόνες, οι ποινές που προβλέπονται είναι αυστηρές. Όμως, στην Ελλάδα, το αρμόδιο υπουργείο δεν σκέφτεται καν τέτοιο μέτρο, παρά το γεγονός ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση συζητούν για ενιαίο όριο οδήγησης. Και ίσως να είναι λογικό. Στην Ελλάδα μας το σύστημα απόκτησης διπλώματος είναι διεφθαρμένο. Αν παραμείνει το ίδιο σύστημα και απλά μοιράζει, με το αζημίωτο, διπλώματα από τα 16, τότε αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε περισσότερους κακούς οδηγούς και μάλιστα σε μια ηλικία επικίνδυνα παρορμητική.

2/9/09

Παιδικό Καρεκλάκι




Δεν είναι απαραίτητο. Διότι, το ατύχημα “δεν θα συμβεί σε εμένα”. Άσε το παιδί ελεύθερο να παίξει.

1/9/09

Προσπέρασμα


Το προσπέρασμα είναι ο πιο επικίνδυνος ελιγμός του αυτοκινήτου και δυστυχώς σε αυτό οφείλονται πολλά ατυχήματα. Για το λόγο αυτό πρέπει να γίνεται πάντα υπό προϋποθέσεις. Ορίστε 10 απλές συμβουλές ασφαλείας:

1) Δεν πρέπει να υπάρχει σήμανση που το απαγορεύει. Αν υπάρχει, θα υπάρχει λόγος γι αυτό.
2) Δεν πρέπει να υπάρχει διπλή διαγράμμιση, ή συνεχής γραμμή από την πλευρά μας.
3) Επιβάλλεται να υπάρχει καλή ορατότητα για μεγάλο τμήμα του δρόμου.
4) Πριν ξεκινήσει τη διαδικασία, ο οδηγός πρέπει να είναι βέβαιος ότι δεν τον προσπερνά ήδη κάποιος άλλος.
5) Ο οδηγός πρέπει να έχει βγάλει εγκαίρως φλας για να ειδοποιήσει για τις προθέσεις του και αν είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσει και τα φώτα του.
6) Το προσπέρασμα πρέπει να γίνεται από τα αριστερά.
7) Ποτέ δεν πρέπει να επιχειρείται διπλό προσπέρασμα.
8) Ο χρόνος προσπεράσματος πρέπει να είναι ο ελάχιστος δυνατός. Για το λόγο αυτό, χρειάζεται γρήγορη επιτάχυνση, κατεβάζοντας ταχύτητα.
9) Πρέπει να τηρείται σωστή απόσταση από το προπορευόμενο αυτοκίνητο. Όχι πολύ αριστερά ούτε πολύ κοντά.
10) Μόλις το αυτοκίνητο που προσπεράσαμε εμφανιστεί στους καθρέφτες μας, χρησιμοποιούμε πάλι το φλας και επιστρέφουμε στη λωρίδα μας.
Προσαρμοσμένη αναζήτηση