2/10/09

Είμαι Κορόιδο;


Είμαι κορόιδο γιατί: νομίζω ότι αυτοί που μετακινούνται με ελικόπτερα, με ιδιωτικά τζετ και με σκάφη (Βουλγαράκης, Μπακογιάννη, Καραμανλής, Λιάπης, κλπ) νοιάζονται για την κατάσταση που επικρατεί στους ελληνικούς δρόμους.

Είμαι κορόιδο γιατί: πιστεύω ότι θα τιμωρηθούν οι ένοχοι για τα ολιγοπώλια (καρτέλ) που μαστίζουν την οικονομία μας και πλήττουν κυρίως τα φτωχότερα στρώματα της κοινωνίας. Καρτέλ στο γάλα, καρτέλ στη βενζίνη, καρτέλ στα φρούτα, καρτέλ παντού. Τα αρχικά πρόστιμα μειώνονται συνήθως, οι τιμές παραμένουν υψηλές, ενώ στην πράξη δεν επιστρέφονται στους καταναλωτές τα χρήματα που έχουν χάσει (π.χ. με μια παρατεταμένη μείωση της τιμής του προϊόντος ώστε να αντισταθμιστούν οι απώλειες που προκλήθηκαν).

Είμαι κορόιδο γιατί: δέχομαι αδιαμαρτύρητα να αισχροκερδούν οι βενζινοπώλες και το κράτος εις βάρος μου. Τον Ιούλιο του 2008 που το βαρέλι πετρελαίου είχε 147 δολάρια η Ευρωπαϊκή Ένωση ρύθμιζε το ευρώ ώστε να μην επηρεάζεται από την κρίση και η τιμή του πετρελαίου στα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη παρέμενε σταθερή. Μόνο στην Ελλάδα αυξανόταν η τιμή του, ενώ συνεχίζουμε να πληρώνουμε χρυσάφι το πετρέλαιο ακόμα και τώρα που η τιμή του βαρελιού έχει πέσει στα 40 δολάρια (κι εμείς εξακολουθούμε να πληρώνουμε τη βενζίνη 0,85 ευρώ το λίτρο αντί για 0,60).

Είμαι κορόιδο γιατί: δέχομαι να πληρώνω διόδια για δρόμους που ευθύνονται για 2.000 νεκρούς κάθε χρόνο και 200.000 τραυματίες. Η ΠΑΘΕ ξεκίνησε το 1984 και θα τελειώσει ίσως το 2.014.

Είμαι κορόιδο γιατί: δέχομαι να πληρώνω το μικρό μπουκάλι νερό 50 λεπτά αντί για 17 λεπτά (τόσο κάνει και το μισό λίτρο βενζίνη) ενώ αγοράζεται 5 λεπτά (περίπου 1000% αισχροκέρδεια). Από 50 δραχμές (17 λεπτά) αυξήθηκε στις 170 δραχμές (50 λεπτά) με την αλλαγή του νομίσματος από δραχμή σε ευρώ.

7 σχόλια:

Lefteriz είπε...

eimai gamw to feleki mou, eimai!

Ανώνυμος είπε...

Αλλά κανείς δεν μιλάει για αυτά... Όλοι μιλάνε με τα στερεότυπα, "Εμείς θα κάνουμε σκληρή δουλειά ..." και π@π@ριές...

John είπε...

Είναι δυνατόν να συγκρίνουμε τιμές λαμβάνοντας υπόψιν μας την ισοτιμία Euro Δραχμής; Αυτή η ισοτιμία είναι 9 χρονών, δηλαδή ληγμένη! Το Euro ανατιμήθηκε 500φορές από την ισοτιμία που χρησιμοποιείς.. που να σκεφτείς ότι υπάρχουν και παράγοντες όπως ο πληθωρισμός..!

erou είπε...

Σωστό αυτό που λες, αλλά πόσο δηλαδή ανατιμήθηκε η τιμή του νερού; Ακρίβυνε η πρώτη ύλη;;

Όπως και να έχει όμως, το γεγονός ότι το νερό είναι ακριβότερο από τη βενζίνη, είναι λίγο περίεργο, δεν είναι; Ειδικά αν αναλογιστει κανείς πως φτάνει το ένα στα χέρια μας και πως το άλλο και τι περιθώρια κέρδους έχουν οι πετρελαιοβημιοχανίες...

John είπε...

Βασικά δεν πληρώνεις το νερό, αλλά όλη τη διαδικασία από την εμφιάλωση μέχρι το περίπτερο απ' όπου το αγοράζεις.

Η τιμή που ζητάνε είναι καθαρή εκμετάλλευση, δεν διαφωνώ. Αλλά σκέψου ότι σε άλλες χώρες η τιμή είναι πολλαπλάσια! Ιρλανδία το μισόλιτρο νερό το πληρώνεις €1,60 για παράδειγμα...

Κάποιος μπορεί να πεί ότι η τιμή είναι ανάλογη με τους μισθούς της χώρας. Να σημειώσω όμως πως στα σπίτια τους ΔΕΝ πληρώνον νερό.

erou είπε...

Πράγματι, το νερό είναι πολύ πιο ακριβό στο εξωτερικό, αλλά ίσως γιατί είναι τις περισσότερες φορές εισαγόμενο αγαθό. Και όχι μόνο είναι ακριβό, αλλά και δυσεύρετο!

Όσον αφορά όμως τη διαδικασία, το να εξορύξει κανείς το ακατέργαστο πετρέλαιο από τον πάτο της θάλασσας σε βάθος σχεδόν 4,000 μέτρων, να το μεταφέρει σε διυλιστήρια, να το επεξεργαστεί, να το ξαναμεταφέρει σε όλο τον κόσμο με τάνκερ, βυτιοφόρα κτλ, με όλα τα μέτρα ασφαλείας και να το διανείμει από ειδικά πρατήρια, θεωρώ ότι είναι πιο δύσκολο από το να βάλει ένα πλαστικό μπουκάλι στην άκρη της βρύσης. Και παρόλα αυτά, οι πετρελαιοβιομηχανίες πλουτίζουν!

Ανώνυμος είπε...

Είμαι κορόιδο γιατί:...

...ζω ακόμα στην Ελλάδα!

Προσαρμοσμένη αναζήτηση