12/10/09

Μόδα Ήταν και Πέρασε


Μιλάω για τη φρενίτιδα των συστημάτων πλοήγησης, των GPS navigators. Αφού βγήκαν εκατοντάδες μοντέλα ισάριθμων εταιριών και κατέκλυσαν την αγορά, σε όλα τα μεγέθη, σχήματα και χρώματα και για όλες τις τσέπες, αφού γέμισαν σχεδόν όλα τα παρμπρίζ με βεντούζες, αφού ακόμα και τα κινητά τηλέφωνα δεν νοούνταν τηλέφωνα αν δεν είχαν GPS, ξαφνικά... το όνειρο έσβησε. Το όνειρο της διαστημικής εποχής, που με 60 ευρώ θα μας κατεύθυνε στον προορισμό μας μια γυναικεία αισθησιακή φωνή. Αφού όλοι πρόλαβαν και προμηθεύτηκαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο τουλάχιστον ένα GPS, ήρθε η θλιβερή διαπίστωση πως ωραία τα παιχνίδια αλλά τη δουλειά σου δεν την κάνεις. Και μετά ήρθαν οι αναβαθμίσεις. Έφταιγε το χαμηλό κόστος. Ξανά λοιπόν GPS αναβαθμισμένο, το καλύτερο της αγοράς, με πειρατικό software, με έξτρα χάρτες και επιπλέον POI. Αλλά και πάλι. Ούτε αυτά έκαναν τη δουλειά. Αν προσπαθούσες να ακολουθήσεις τις οδηγίες για να φτάσεις στον προορισμό σου, ατύχησες. Φταίνε τα μηχανήματα; Φταίνε οι δρόμοι στην Ελλάδα; Φταίμε εμείς που πιστέψαμε ότι ήρθε η διαστημική εποχή πριν την ώρα της; Δεν ξέρω. Αυτό που ξέρω είναι ότι ακόμα δεν μπορείς να εμπιστευτείς κανένα «έξυπνο» σύστημα πλοήγησης, εκτός και αν πρόκειται να σε πάει εκεί που ξέρεις να πας και από μόνος σου.

2 σχόλια:

John είπε...

Τα μόνα προγράμματα που έχουν ικανοποιητικούς χάρτες για την Ελλάδα είναι το Destinator και το Nav N Go (πρώην iGo) με το πρώτο να έχει σημαντικό προβάδισμα στην κάλυψη.

Δυστυχώς όμως το Destinator "τρέχει" μόνο σε Windows Mobile και αυτό το κάνει σχετικά ακριβό και δυσπρόσιτο για τους περισσότερους.

Προσωπικά το χρησιμοποιώ πάρα πολύ από το 2005 και οι φορές που δε με πήγε στον προορισμό μου είναι μετρημένες στα δάχτυλα!

erou είπε...

Κι εγω έχω Destinator 7 και πράγματι είναι καλύτερο από τα άλλα, αλλά δυστυχώς εκείνες τις φορές που δεν μπορεί να σε πάει στον προορισμό σου, είναι που το χρειάζεσαι πραγματικά.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση