14/5/08

Κλισέ



Σκόπευα να γράψω για τα κλισέ των περασμένων δεκαετιών, που όμως διαπίστωσα πως υπάρχουν ακόμα, αλλά με πρόλαβε το πάντα ενημερωμένο και ακριβές autotriti.gr. Τα κλισέ του τύπου «τα ιταλικά είναι ευπαθή», ενώ «τα γερμανικά είναι ποιοτικά» εξακολουθούν να είναι συνείδηση στο ευρύ κοινό, αν και όχι πλέον στους έστω και λίγο μυημένους. Να όμως τι βρήκα:



Ένα Toyota μπορεί να είναι Ιαπωνικό (Corolla), Γαλλικό (Yaris) ή Τουρκικό (Auris), ένα Nissan Ισπανικό (X-Trail) ή Αγγλικό (Micra). Αγγλικό μπορεί να είναι επίσης ένα Honda (Civic) ή ακόμη και κινέζικο (Jazz). Αντίστοιχα ένα Kia μπορεί να είναι κορεάτικο (Sportage) ή Σλοβάκικο (C’eed) και ένα Hyundai Ινδικό (i10) ή Τσέχικο (i30). Τσέχικο μπορεί να είναι και ένα Peugeot (107), όπως μπορεί να είναι και Ιαπωνικό (4007) ή προσεχώς Ολλανδικό (επίσης 4007). Ένα VW μπορεί να είναι (φυσικά) γερμανικό, ή Πορτογαλικό (Tiguan), ή ακόμη Μεξικανικό (Beetle) ή και βραζιλιάνικο (Fox). Ακόμη και το ομώνυμο της ιταλικής αυτοκίνησης, το Fiat 500, παράγεται στην Πολωνία. Και αυτά είναι μόνο λίγα παραδείγματα για τη χώρα προέλευσης μερικών αυτοκινήτων που κατά τα άλλα εμείς θεωρούμε ιαπωνικά, κορεάτικα, γαλλικά, γερμανικά ή Ιταλικά.



Όσο δε για τη σχεδίαση που τη θεωρούμε συνυφασμένη με τη χώρα προέλευσης, ακούστε αυτό: Ένας Βέλγος έχει σχεδιάσει τις Lamborghini, ένας Ιταλός τα Audi και ένας αμερικανός τις Alfa Romeo.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πολύ καλό, μπράβο στο autotriti. Πάντως έχω να παρατηρήσω ότι σημασία δεν εχει που γεννήθηκε ο σχεδιαστης, αλλά πόσο καλά εκφράζει τη φιλοσοφία της μάρκας, όπως αυτή ορίζεται από την κοινή συνείδηση ή από την ιστορία της.

Ανώνυμος είπε...

Και έχεις δίκιο, και εσύ και το autotriti.gr - φαίνεται πως το θέμα το έχουν θίξει πλέον όλα τα μεγάλα περιοδικά αυτοκινήτου...
Όμως όλες οι εταιρίες είναι πολυεθνικές οπότε είναι αναμενόμενο το κάθε αυτοκίνητο να προέρχεται από τις τέσσερις γωνιές του κόσμου, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι κάθε εταιρία δεν έχει το χαρακτήρα της, ο οποίος μπορεί να μην είναι εθνικός, αλλά συχνά επηρεασμένος από την χώρα στην οποία βρίσκεται η έδρα της. Βέβαια και η κουλτούρα της χώρας επηρεάζεται από την αυτοκινητοβιομηχανία της, οπότε το όλο σύστημα λειτουργεί αμφίδρομα...

Προσαρμοσμένη αναζήτηση