26/5/08

Τι Είναι το "Οικολογικό" Βιοντίζελ

Tο βιοντίζελ (biodiesel) είναι ένα εναλλακτικό βιοκαύσιμο φυτικής προέλευσης, σε αντίθεση με το πετρελαϊκό ντίζελ που παράγεται από το (ορυκτό) πετρέλαιο. Προέρχεται από την επεξεργασία φυτικών ελαίων αγροτικής παραγωγής (ηλίανθος, ελαιοκράμβη, σόγια, καπνός, τομάτες κ.λπ.). Παράγεται επίσης από αγροτικά παραπροϊόντα και απόβλητα, όπως και από χρησιμοποιημένα φυτικά έλαια (τηγανόλαδα) και ζωικά λίπη.

Tο βιοντίζελ μπορεί να έχει τις ακόλουθες χρήσεις: Σε πετρελαιοκίνητα (ντιζελοκίνητα) οχήματα κάθε είδους: μικρά και μεγάλα, ιδιωτικής ή επαγγελματικής χρήσης (λεωφορεία, φορτηγά κ.λπ.), στα μέσα μαζικής μεταφοράς, σε γεωργικά μηχανήματα, σε συστήματα κεντρικής θέρμανσης, στην παραγωγή ηλεκτρισμού, σε ντιζελοκινητήρες θαλάσσης.


Η χρήση των μειγμάτων βιοντίζελ δεν προκαλεί καμία αρνητική επίπτωση στα λιπαντικά της μηχανής, με αποτέλεσμα η φθορά των μετάλλων να διατηρείται σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Eπίσης, οι άκαυστοι υδρογονάνθρακες μειώνονται μέχρι και 25%, φτάνοντας σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Παρόλο που οι εκπομπές σε μονοξείδιο του άνθρακα είναι ήδη χαμηλές, παρατηρείται περαιτέρω μείωση των εκπομπών μέχρι και 25%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Προσαρμοσμένη αναζήτηση