13/5/09

Velib


Το Velib είναι ένα σύστημα ενοικίασης ποδηλάτων έναντι πολύ χαμηλού αντιτίμου στην πόλη του Παρισιού. Υπάρχουν πολλοί σταθμοί ενοικίασης μέσα στην πόλη. Ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να ενοικιάσει το ποδήλατο σε ένα σταθμό και να το αφήσει σε κάποιον επόμενο, χωρίς να έχει την υποχρέωση να επιστρέψει στον αρχικό σταθμό. Το σύστημα αυτό είχε μεγάλη επιτυχία, γι’ αυτό και στις 27 Ιουλίου του 2008 ο δήμος του Παρισιού γιόρτασε τα πρώτα γενέθλια του Velib, παράλληλα με τις εκδηλώσεις για τον Γύρο της Γαλλίας (Tour de France). Μετά την επιτυχία του συστήματος Velib ανακοινώθηκε η δημιουργία 1451 νέων σταθμών ενοικίασης ποδηλάτων.

4 σχόλια:

Betty είπε...

Πολύ τρέλα μας έχει πιάσει τώρα τελευταία με τα ποδήλατα, ακόμα και στην Ελλάδα. Προσωπικά πιστεύω ότι ΔΕΝ υπάρχει περίπτωση αυτό να εφαρμοστεί στην Ελλάδα και φοβάμαι ότι στο βωμό της οικο-τρομοκρατίας θα θυσιαστούν πολλοί αθώοι μέχρι να το καταλάβουμε...

Esse είπε...

Και όμως όλα γίνονται. Το ποδήλατο είναι η λύση όχι μόνο στην προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και στο κυκλοφοριακό και στις πιο ανθρώπινες συνθήκες ζωής. Φυσικά στην Ελλάδα δεν πρόκειται να γίνει ποτέ, επειδή όπως πάντα οι υποδομές είναι ημιτελείς, λόγω μίζας κτλ, αλλά και επειδή δύσκολα αλλάζουμε συνήθειες. Πάτως στο γεγονός ότι χρειάζεται ψυχραιμία και όχι αλλαλαγμοί και ακραίες αντιδράσεις, συμφωνώ κι εγώ. Το θέμα είναι να πειστέι ο κόσμος για τη χρησιμότητα ενός τέτοιου μέτρου και όχι να του επιβληθεί. Αλλά πρώτα από όλα πρέπει να υπάρξουν σωστές υποδομές, ποδηλατολωρίδες, χώροι στάθμευσης, κτλ.

Brolly είπε...

Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα. Οι επαρχιακές πόλεις υποφέρουν ΠΟΛΥ περισσότερο από την Αθήνα από το κυκλοφοριακό. Εκεί είναι πολύ πιο εύκολο να εφαρμοστεί ένα τέτοιο πρόγραμμα, ή έστω να καλλιεργηθεί η κυκλοφορία με ποδήλατο. Εκεί όμως το μεγάλο πρόβλημα δεν είναι ο χρόνος ούτε η απόσταση, ώστε να είναι αναγκαίο το αυτοκίνητο: Εκει ο μόνος λόγος που χρησιμοποιεί κάποιος αυτοκίνητο είναι για επίδειξη. Και αυτό δεν αλλάζει στην νοοτροπία του έλληνα, ειδικά στην επαρχία, παρά μόνο μετά από πολλά-πολλά χρόνια και αφού έχει "χορτάσει" πρώτα λούσο.

Taraxias είπε...

Κουτόφραγκοι!!! Και πώς θα δείξουν στις καφετέριες το νέο τους καγκουρεμένο τουρμπο, ώστε να αποσπάσουν το θαυμασμό των θαμώνων;

Προσαρμοσμένη αναζήτηση