9/6/09

Coda Automotive

Από το πουθενά δημιουργήθηκε η Coda Automotive στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ, η οποία θα ασχοληθεί με την παραγωγή ηλεκτρικών μοντέλων. Το πρώτο μοντέλο της ονομάζεται Coda sedan και «πατά» σε κινέζικο μοντέλο, ενώ θα κατασκευάζεται στην Κίνα και θα εισάγεται στις ΗΠΑ, και πιο συγκεκριμένα στην Καλιφόρνια.

Σε χρόνο ρεκόρ δημιουργήθηκε η εταιρεία Coda Automotive, η οποία προήλθε από τη συνεργασία της Miles EV με την κινέζικη Hafei. Το πρώτο μοντέλο της εταιρείας που ονομάζεται Coda sedan βασίζεται στο μοντέλο Saibao 3 της Hafei, που κατασκευάζεται στο Harbin και εκεί πωλείται περίπου στις 12.000 δολάρια, ως βενζινοκίνητο. Το ηλεκτρικό Coda sedan θα κοστίζει από 45.000 δολάρια όμως ακόμη η τιμή του δεν έχει οριστικοποιηθεί γιατί δεν έχουν υπολογιστεί οι ελαφρύνσεις που θα προκύψουν από την αμερικανική κυβέρνηση, οπότε το πιθανότερο είναι να πέσει κάπου στις 35.000 δολάρια.

Το αυτοκίνητο θα χρησιμοποιεί μπαταρίες ιόντων λιθίου που θα αποδίδουν 333V και θα μπορούν να φορτιστούν από μια απλή πρίζα των 110 ή 220V. Ο χρόνος που θα απαιτείται για η φόρτιση θα είναι οι 6 ώρες στην περίπτωση της πρίζας των 220V, ενώ για να καλύψει την απόσταση των 65 χιλιομέτρων αρκεί φόρτιση 2 ωρών. Τέλος, η αυτονομία του αυτοκινήτου υπολογίζεται πως θα είναι μεταξύ 150 και 200 χιλιομέτρων, που σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Coda Automotive καλύπτει το 94% των αστικών μετακινήσεων.

Το σημαντικό είναι ότι το Coda sedan θα πάρει την πρωτιά από το Chevrolet Volt ως το πρώτο ηλεκτροκίνητο sedan που θα διατεθεί στην αμερικανική αγορά, αφού σύμφωνα με το πλάνο της εταιρείας θα βγει στην παραγωγή πρώτο (το 2010).

Πηγή: http://www.autotriti.gr/

2 σχόλια:

Gatos είπε...

Να ρωτησω κατι χαζο? Γιατι το ηλεκτρικο αυτοκίνητο ειναι πιο οικολογικό από το ντιζελ ας πουμε, αφου για να παραγουμε ηλεκτρικη ενεργεια τελικα, παλι ντιζελ καιμε... Και μαλιστα χανεται και ενεργεια κατα την μετατροπή... Μηπως ολα αυτα ειναι κολπο του μαρκετινγκ?

driver είπε...

Δεν ειναι πολυ υψηλή η τιμη του; Και κινέζικο και με χάλια εμφανιση και με ολες τις δυσκολιες που εχει ενα ηλεκτρικο αυτοκινητο, μηπως ειναι καλυτερα τελικα να παρει κανεις με τα ιδια λεφτα ενα αυτοκινητο νεας τεχνολογιας που εχει καταναλωση 6-7 λιτρα στα 100 χιλιομετρα, αντι για αυτο;

Προσαρμοσμένη αναζήτηση